Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η διεύρυνση του τομέα των υπηρεσιών
(Οικονομικές και εργασιακές διαστάσεις)

Offer
Η σταδιακή μετατροπή των σύγχρονων κοινωνιών σε κοινωνίες όπου όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών παρά με την παραγωγή υλικών αγαθών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των οικονομολόγων, αλλά και των λοιπών κοινωνικών επιστημόνων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Στον τομέα των υπηρεσιών συχνά κυριαρχούν οι μικρές και νέες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει ποικιλία εργατικού δυναμικού με υψηλό βαθμό υποκατάστασης, καθώς και μεγάλη συμμετοχή των γυναικών.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα μεταβάλλεται, καθώς κλάδοι των υπηρεσιών κυριαρχούνται από ολιγοπωλιακές μορφές αγοράς ή από δημόσιες υπηρεσίες, που οργανώνουν τη διαχείριση του προσωπικού με αναφορά σε τυπικές-γραφειοκρατικές διαδικασίες, αντίστοιχες με την εξειδίκευση έργου στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Από την άλλη, οι διαδικασίες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας και η επέκταση των μορφών επισφαλούς εργασίας είναι στενά συνδεδεμένες με την αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών θέτει έντονα το πρόβλημα της μη αποτιμημένης ποιότητας της εργασίας, ενώ τα εργατικά συνδικάτα αδυνατούν να απαντήσουν στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των εργαζομένων, καθώς οι παραδοσιακές μορφές συλλογικής οργάνωσης είναι ανεπαρκείς, ενώ ελάχιστη είναι και η συνδικαλιστική δράση.

Το συλλογικό αυτό έργο επιχειρεί να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για την οικονομία των υπηρεσιών. Αρθρώνεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται άρθρα που εστιάζονται στις εννοιολογικές και θεωρητικές διευκρινίσεις.
Στο δεύτερο μέρος εντάσσονται άρθρα που αφορούν την οικονομική διάρθρωση των υπηρεσιών, ενώ το τρίτο μέρος καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την εργασία και το ανθρώπινο κεφάλαιο στις υπηρεσίες.

24χ17 εκ., 220 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331 (Εργασία και εργαζόμενοι), 331.495 (Εργασία και εργαζόμενοι - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Θεόδωρος Α. Κουτρούκης (Επιμελητής) , Απόστολος Δεδουσόπουλος (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-744-9
ISBN (10ψήφιο): 960-218-744-1
Βάρος: 0.477 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Απόστολος Δεδουσόπουλος διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το 1989. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury (M.A. Econ. και Ph.D. Interdisciplinary Social Studies). Έχει διατελέσει μέλος του διδακτικού προσωπικού του Κέντρου Μετάφρασης και Διερμηνείας (Κέρκυρα), Ειδικός Επιστήμονας στη Διεύθυνση Μελετών του ΟΑΕΔ και επιστημονικός σύμβουλος του ευρωβουλευτή Κώστα Φιλίνη (1986-87). Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στον ευρύ τομέα των οικονομικών της εργασίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η θεωρία του κράτους, η εκπαιδευτική πολιτική και η φιλοσοφία της οικονομικής επιστήμης.

Ο Γιάννης Κουζής είναι διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων του Paris-X-Nanterre. Διδάσκει εργασιακές σχέσεις από το 1995 στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και άρθρων σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων με έμφαση στις σύγχρονες τάσεις και τις ευελιξίες της εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους θεσμούς εργατικής συμμετοχής και σε ζητήματα κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική ανάλυση, την οικονομική των επιχειρήσεων, τη δημόσια οικονομική και τη στατιστική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Διεθνούς Ένωσης Εργασιακών Σχέσεων (IIRA). Εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια) στην Interamerican. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες "Επενδυτής" και "Θεσσαλονίκη", καθώς και με τα περιοδικά "Δημόσιος Τομέας" και "Συνδικαλιστική Επιθεώρηση". Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαβουλεύσεων και Εργασιακών Μελετών (ΙΔΕΜ).

Ο Γιώργος Λιάγκουρας γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), όπου απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (Πανεπιστήμιο Παρίσι Χ, 1988) και διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Παρίσι VII, 1995). Την περίοδο 1995-1998 δίδαξε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VII και υπήρξε μέλος του Κέντρου για την Μελέτη του Μετασχηματισμού και της Ρύθμισης των Σύγχρονων Οικονομιών (GERME). Aπό το 1999 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο ΄Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ. Διδάσκει στο Τ.Μ.Ο.Δ. από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (ακαδημαϊκό έτος 2000-1) και από το 2002 είναι επίκουρος καθηγητής στην οικονομική ανάλυση. Τα μαθήματα που διδάσκει είναι ΄Εισαγωγή στις Οικονομικές Θεωρίες΄, ΄Μακροοικονομική΄, ΄Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική΄ και ΄Βιομηχανική Οργάνωση και Θεωρία Παιγνίων΄. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την εξελικτική και θεσμική οικονομική, θεωρίες για τον μετα-βιομηχανικό καπιταλισμό και κοινωνικο-οικονομικές προσεγγίσεις της γνώσης και των δεξιοτήτων.

Ο Ηλίας Λιβανός είναι διδακτορικός ερευνητής στο Institute for Employment Research στο πανεπιστήμιο Warwick της Μεγάλης Βρετανίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.