Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοπεγχάγη 2009
(Το περιβάλλον στη δίνη μιας παγκόσμιας κρίσης)

Offer
Η 15η Διάσκεψη των μερών της Σύμβασης-πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009, παρά την κορύφωση των προσδοκιών για ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και την υιοθέτηση μίας νέας πολυμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, αποτέλεσε τελικά μία ακόμη Διάσκεψη στην πορεία της διεθνούς κλιματικής πολιτικής με εξαιρετικά περιορισμένα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας να θέσει τους κύριους θεσμικούς άξονες της μετα-Κιότο περιόδου. Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης ήρθε να επισφραγίσει την παραδοχή της πολιτικής ασυμφωνίας και θεσμικής αποτυχίας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις ανυπέρβλητες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και την αδυναμία επίτευξης συναίνεσης για μία ουσιαστική πρόοδο του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου για την κλιματική αλλαγή.

Ο παρών τόμος στηρίζεται στην αναπαραγωγή των πρακτικών των συνεδριάσεων του διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής΄Ερευνας και Κατάρτισης του Πα-ντείου Πανεπιστημίου, τον Φεβρουάριο του 2010, με τίτλο: Κοπεγχάγη 2009: Το ΠεριβάΙΛον στη Δίνη μίας Παγκόσμιας Κρίσης. Το συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ είχε τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, καθώς και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
Πρώτη συνεδρία: Νέα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή: συνέπειες και επιπτώσεις
- Χρήστος Αναγνώστου, "Κλιματικές διακυμάνσεις του πρόσφατου γεωλογικού παρελθόντος ως εργαλείου για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής"
- Χρήστος Γιαννακόπουλος, Έφη Κωστοπούλου, Κωνσταντίνος Βαρώτσος, Δήμητρα Φουντά, Αχιλλέας Πληθάρας, "Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές: η περίπτωση της Ελλάδας"
- Ιωάννης Σέμπος, "Αξιολόγηση των τάσεων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου: η περίπτωση της Ελλάδας"
- Χρήστος Αρβανιτίδης, Maria - Antonietta Pancucci - Παπαδοπούλου, Διονύσης Ραΐτσος, "Κλιματική αλλαγή και θαλάσσια βιοποικιλότητα: η περίπτωση της Ελλάδας"

Δεύτερη Συνεδρία: Παγκόσμια περιβαλλοντική διακυβέρνηση: Διεθνής κλιματική πολιτική και θεσμοί σε τροχιά οπισθοδρόμησης;
- Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου, "Διεθνής κλιματική πολιτική - Κοπεγχάγη 2009: σε αναζήτηση μιας ΄κλιματικής δικαιοσύνης΄"
- Κωνσταντίνος Κατσιμπάρδης, "Διάσκεψη της Κοπεγχάγης: η διεθνής κλιματική πολιτική σε τροχιά οπισθοδρόμησης;"
- Χαράλαμπος Πλατιάς, "Κλιματική πολιτική και διακυβέρνηση: αναζητώντας μια δύσκολη συναίνεση"
- Σταύρος Μαυρογένης, Εριφύλη Πασπάτη, "Ο οδικός χάρτης του Μπαλί και η Συμφωνία της Κοπεγχάγης. Μία συγκριτική προσέγγιση"

Τρίτη Συνεδρία: Διεθνείς σχέσεις, πολυμερισμός και περιβάλλον
- Θάνος Ντόκος, "Από τον Μπους στον Ομπάμα: η εξέλιξη της αμερικανικής πολιτικής σε θέματα κλιματικής αλλαγής"
- Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, "Η Ρωσική Ομοσπονδία στη σύγχρονη διεθνή πολιτική: η διεθνής περιβαλλοντική προστασία"
- Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, "Κοπεγχάγη 2009: η περίπτωση της Κίνας"
- Παντελής Σκλιάς, "Η θέση της Ινδίας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή: προς μία νέα εποχή στην πολιτική οικονομία των διεθνών σχέσεων;"
- Γρηγόρης Ι. Τσάλτας, "Ο αναπτυσσόμενος Νότος στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης (Δεκέμβριος 2009). Οι θέσεις των ελάχιστα αναπτυσσόμενων χωρών και των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών"
- Τηλέμαχος Μπούρτζης, Γεράσιμος Ροδοθεατός, "Κράτη υπό εξαφάνιση: 192-1=... η σκοπιά του Δικαίου της θάλασσας"

Τέταρτη Συνεδρία: Προκλήσεις πολιτικής και προοπτικές για την Ελλάδα (συζήτηση στρογγυλής τράπεζας)
Συντονιστής: Γρηγόρης Ι. Τσάλτας. Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Καρτάλης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Άννυ Ποδηματά, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πέμπτη Συνεδρία: Οικονομία και Περιβάλλον: Κλιματική αλλαγή, διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις και πράσινη ανάπτυξη
- Ιωάννης Δ. Παλαιοκρασάς, "Η πράσινη οικονομία: έννοια - εργαλεία - προοπτικές"
- Αρετή Κοντογιάννη, "Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή"
- Ευτύχιος Σ. Σαρτζετάκης, Σταύρος Α. Ραλλάκης, "Κλιματική αλλαγή: ένα κοινωνικό δίλημμα συλλογικού και υψηλού κινδύνου"
- Ιωάννης Βαβούρρας, "Πράσινη ανάπτυξη: ορισμένες επισημάνσεις και συγκρίσεις με την αειφόρο ανάπτυξη
- Νικήτας Νικητάκος, "Κοπεγχάγη 2009 και θαλάσσιες μεταφορές"
- Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Βασίλειος Τσελέντης, "Πολιτικές για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις θαλάσσιες μεταφορές"
- Ευανθία Μιχάλαινα, "Ενεργειακή τροφοδότηση ή μείωση ρύπων για της αναπτυσσόμενες χώρες; Το δίλημμα που επανασχεδίασε τα δρώμενα της Κοπεγχάγης"

Έκτη Συνεδρία: Κοπεγχάγη 2009: Η δυναμική της κοινωνίας των πολιτών σε κρίση - Οι ελπίδες που διαψεύστηκαν (συζήτηση στρογγυλής τράπεζας)
Συντονιστής: Νικόλας Βουλέλης.Συμμετέχοντες: Νίκος Χαραλαμπίδης, Αχιλλέας Πληθάρας, Άννυ Μητροπούλου, Γιάννης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου


Σημείωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τη συμβολή του Γραφείου του Ευρω

24χ17 εκ., 423 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 333.7 (Περιβάλλον), 363.7 (Περιβαλλοντική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Επιμελητής) , Κώστας Κατσιμπάρδης (Επιμελητής) , Χαράλαμπος Πλατιάς ,
ISBN: 978-960-08-0561-1
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0561-Χ
Βάρος: 0.728 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
25.56
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χρήστος Αναγνώστου είναι γεωλόγος-ιζηματολόγος, διευθυντής ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε, με υποτροφία του ΙΚΥ, πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Το 1977 παρακολούθησε μαθήματα της Β΄ περιόδου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το 1993 αναγορεύτηκε, με άριστα, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Παν/μίου, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "Η Αιγιαλίτιδα Ζώνη: Το νομικό καθεστώς και οι θεωρίες των ορίων", υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρ. Ροζάκη. Στο διάστημα της έρευνας για τη διδακτορία, παρακολούθησε μία σειρά σεμιναριακών μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Νομικό Τμήμα του πανεπιστημίου Mottingham. Από το 1976 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο της Ανάπτυξης, Δίκαιο του Αέρα και του Διαστήματος), αρχικά ως επιστημονική βοηθός και από το 1998 ως λέκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει επίσης, στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1997). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε ερευνητικά προγράμματα, συλλογικές έρευνες και συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μέλος σε επιστημονικές εταιρίες και ερευνητικά κέντρα. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες.

Τσάλτας, Γρηγόρης Ι.
Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.