Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Προγραμματισμός στην εξωτερική πολιτική;

Offer
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια πέντε προηγουμένων δοκιμίων που δημοσίευσα τα τελευταία χρόνια.

Από τότε που άρχισε η διπλωματική μου υπηρεσία το 1946, αλλά και στα είκοσι δύο χρόνια από τότε που ιδιωτεύω, ασχολήθηκα με κάθε λογής επίκαιρα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ευρωπαϊκά, τουρκικά, κυπριακά, βαλκανικά κ.λπ. Αλλά εδώ και μερικά χρόνια το ενδιαφέρον μου εστιάζεται όλο και περισσότερο σε εκείνα τα γενικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής που είναι ανεξάρτητα από τόπο και χρόνο. Ασφαλώς είναι σημαντικά και καμιά φορά καυτά τα τρέχοντα προβλήματα, αλλά όσο και να μας απασχολούν αυτά, καλό είναι να μπορούμε, σε κάποια στιγμή, να τα αντικρίσουμε μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που να ξεπερνάει την άμεση, σημερινή μας επικαιρότητα. Να τα βλέπουμε, σε έναν ευρύτερο ορίζοντα, σαν θέματα που δεν συνδέονται αποκλειστικά με τον δικό μας ελληνικό χώρο ή τη σημερινή μας εποχή, αλλά που σημαδεύουν την ιδιομορφία της κάθε εξωτερικής πολιτικής.

Έτσι, σε ένα δοκίμιο ασχολήθηκα με τα "Σύνορα" για να αναλύσω τη μεταβαλλόμενη μέσα στους αιώνες σημασία του εδαφικού συνόρου που είναι βασική έννοια στις διεθνείς σχέσεις. Ακολούθησε ένα άλλο κείμενο, "Παράμετροι", που πραγματεύεται τα κεντρικά εκείνα στοιχεία που συναποτελούν κάθε εξωτερική πολιτική. Αργότερα «Το Παράλογο» ασχολήθηκε με την επίδραση που συχνά έχει ο ανθρώπινος παραλογισμός σε πολλές εκδηλώσεις της διεθνούς ζωής. Η "Μορφογένεση" επιδιώκει να επισημάνει με ποιο τρόπο γεννιούνται και σβήνουν μέσα στην ιστορία ολόκληρα συστήματα διεθνών σχέσεων. Το πιο πρόσφατο, "Αποχρώσεις", προσπαθεί να δείξει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στις διεθνείς σχέσεις οι λεπτές αποχρώσεις εννοιών και ενεργειών σε αντίθεση με την υπεραπλούστευση στην οποία συχνά παρασύρονται οι χειριστές της εξωτερικής πολιτικής.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

21χ14 εκ., 158 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κείμενα Εργασίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.2 (Διπλωματία), 327.495 (Ελλάς - Σχέσεις)
ISBN: 978-960-08-0317-4
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0317-Χ
Βάρος: 0.263 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
15.37
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.61
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Θεοδωρόπουλος, Βύρων Θ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 έγινε δεκτός στη διπλωματική υπηρεσία και υπηρέτησε στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ, ως πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, σύμβουλος πρεσβείας στην Άγκυρα, Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια. Με πρεσβευτικό βαθμό από το 1965 διετέλεσε διευθυντής των Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων, Πρέσβυς στον Καναδά, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Από το 1976 ως το 1981, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως Μόνιμος Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εξωτερικών και παράλληλα πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Δημοσιεύματα: - "Το Κυπριακό. Μια ενδοσκόπηση" (μαζί με τους Μεν. Αλεξανδράκη και Ε. Λαγάκο), Ευρωεκδοτική, 1987. - "Οι Τούρκοι και εμείς" (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Εκδ. Φυτράκη, 1988. - "Εξωτερική πολιτική - διπλωματία - διπλωμάτες", Εκδ. Φυτράκη, 1990. - "Ανασκόπηση. Η εξωτερική πολιτική της νεότερης Ελλάδας", Εκδ. Ι. Σιδέρης, 1998. - "Θουκυδίδης επίκαιρος", Εκδ. Ι. Σιδέρης, 1998. κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.