Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αξίες ζωής στην εκπαίδευση

Αξίες ζωής στην εκπαίδευση
Ο Δάσκαλος που ονειρευόμαστε

Το ξεκλείδωμα του ονείρου είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά. Πρέπει να περάσει από την ψυχή και την καρδιά, να σκαλώσει στον νου, να βασανιστεί ώσπου να γίνει ιδέα και έπειτα να βγει σαν λόγος, σαν γραφή στον κόσμο έξω. Κάπως έτσι αρχίζει να σχηματίζεται μπροστά μας, κομμάτι κομμάτι, η εικόνα του Δασκάλου που ονειρευόμαστε. Λένε ότι το μυαλό δεν μπορεί να φτιάξει το όνειρο, αν δεν του έχει δώσει στοιχεία η πραγματικότητα, και είναι γεγονός ότι χρόνια τώρα μαζεύουμε κομμάτια του ονείρου μας, κομμάτια που συναντήσαμε και συναντάμε κάθε μέρα στη σχολική μας πραγματικότητα.

Ονειρευόμαστε έναν δάσκαλο με βλέμμα καθαρό σαν νερό, εύθραυστο και φλύαρο, απλόχερο, σπάταλο, παράφορο και υπάκουο, έτοιμο κάθε στιγμή να πάρει το σχήμα του προσώπου του μαθητή. Εξάλλου, η ματιά του Δασκάλου είναι η καλύτερη τροφή για τον μαθητή [...]

Ονειρευόμαστε έναν Δάσκαλο με παιδαγωγικό όραμα, διαισθητική και παραγωγική σκέψη,
και δημιουργική φαντασία [...]

Ο Δάσκαλος των ονείρων μας είναι ένας φορέας αξιών και κοσμοθεωριών, που μας τις προσφέρει απλόχερα χωρίς να μας τις επιβάλλει, σεβόμενος το δικαίωμα της επιλογής μας [...]

Επιπλέον, ο Δάσκαλος των ονείρων μας σέβεται τους μαθητές του, όπως σέβεται τον εαυτό του, χρησιμοποιεί τα προνόμια και την εξουσία του για να μας ωφελήσει και όχι απλώς για να μας κρατήσει φοβισμένους και σε απόσταση [...]

Αυτός είναι ο Δάσκαλός μας: καλός, επιεικής, υπομονετικός, ψύχραιμος, συγκρατημένος, σοβαρός, με άπειρη κατανόηση για τις μικρές αδυναμίες μας, ανεκτικός όπου επιτρέπεται και αυστηρός όπου χρειάζεται.

O δρόμος είναι δύσκολος και οι απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται μέσα μας,
γι΄ αυτό και η αυτογνωσία πρέπει να είναι το ζητούμενο κάθε εφευρετικού δασκάλου...

(Απόσπασμα από την ομιλία του μαθητή Λυκείου, του Χρήστου Αντζουλάτου, που ακούστηκε σε ημερίδα, στις 15 Μαίου 2002, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Πηγή: "Ο δάσκαλος ως σύμβουλος", επιμέλεια Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy.)


Σημείωση: Πρόλογος: Μαρία Δημάση

24χ17 εκ., 79 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 375 (Εκπαίδευση - Προγράμματα μαθημάτων)
Άλλα πρόσωπα: Ευαγγελία Μανούσου (Επιμελητής) , Σοφία Ταναϊνή (Επιμελητής) , Ζωή Καστρουνή (Εικονογράφος) ,
ISBN: 978-960-8288-67-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8288-67-3
Βάρος: 0.232 κιλά
Εκδότης: Ωρίων
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Theresa Portell είναι πρώην νοσηλεύτρια από το Σικάγο των ΗΠΑ. Ζει στην Αθήνα με τον ΄Ελληνα σύζυγό της και τους δύο γιους τους από το 1992. Διδάσκει αγγλικά EFL τα τελευταία πέντε χρόνια και συμμετέχει ενεργά στον σύλλογο για τις Αξίες Ζωής από το 2006. Στο νέο Δ.Σ. 2010-2013 είναι γραμματέας και υπεύθυνη επικοινωνίας. Πιστεύει στο πνεύμα του εθελοντισμού και έχει λάβει μέρος σε πολλά προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε κέντρα πρώτων βοηθειών τοπικών Παραολυμπιακών αγώνων (Special Olympics) και σε οργανισμό παροχής υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, όπου ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Σουζάνα Αντωνάρου έκανε προπτυχιακές σπουδές στα Ισπανικά και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδασκαλία των Αγγλικών ως Ξένης Γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Επίσης, εργάστηκε ως σύμβουλος Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Διδακτικής Ύλης για διεθνή εκδοτικό οργανισμό. Ίδρυσε, μαζί με την Λιλίκα Κουρή, την εταιρεία Educational & Training Consultants και το Εκπαιδευτικό θέατρο για Παιδιά. Ασχολείται με την επιμόρφωση καθηγητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία 26 χρόνια. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων για τη διδασκαλία αγγλικών. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος πολλών ενώσεων και σωματείων, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου "Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση, Ελλάδα" αλλά και η πρώτη πρόεδρός του (2006-2009).

Η Παλασία Γεωργιάδου είναι εκπαιδευτικος, με Δίπλωμα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης στις Σπουδές στην Εκπαίδευση. Εργάστηκε ως νηπιαγωγος και ως υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, και ειδικότερα στην Πάρο όπου ζει και εργάζεται σήμερα ως δασκάλα. Υποστήριξε με θέρμη και ενθουσιασμό καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά κ.ά.), καθώς πιστεύει πως μεταφέρουν ένα διαφορετικό κλίμα συνεργασίας και καλλιεργούν σημαντικές αξίες ζωής στην τάξη.

Η Σούζαν Μουτσουρούφη ζει και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια. Έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα στη Β/βάθμια εκπαίδευση. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας για την Αξιολόγηση της Αγγλικής Γλώσσας (RCEL), του Πανεπιστημίου Αθηνών, και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα.Το ενδιαφέρον της γύρω από το κίνημα για τις Αξίες στην Εκπαίδευση ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν βρισκόταν στην Αγγλία για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει ένα μέρος του προγράμματος με παιδιά που ζουν υπό δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες. Είναι μέλος ΑΖ Ελλάδος εδώ και ένα χρόνο και πρόσφατα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του συλλόγου. Είναι μητέρα τριών παιδιών και στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει το περπάτημα, τη γιόγκα και τη μαγειρική.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Από το 1996 υπηρετεί ως δασκάλα σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων δημιουργικής κίνησης εικαστικών, θεατρικής αγωγής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βιωματικής μάθησης ειδικής αγωγής κτλ. Από το 1989 συντονίζει ομάδες παιδιών σε προγράμματα θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικής αγωγής. Έχει οργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σχολεία και δήμους, με θέμα την παράδοση και την ιστορία. Είναι συνεργάτις του περιοδικού "Παράθυρο στην Εκπαίδευση του παιδιού" και εισηγήτρια σε πλήθος παιδαγωγικών σεμιναρίων διαφόρων φορέων. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Δ.Σ. του σωματείου "Αξιες Ζωής στην Εκπαίδευση".

Ο Κυριάκος Περβανάς σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει διδάξει στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Αναπήρων και στο ΄Ιδρυμα "Θεοτόκος" σε παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό. Εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την υποστήριξη του προγράμματος "Ευέλικτη Ζώνη" και δημιουργίας Εκπαιδευτικού Λογισμικού. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υπηρετεί σε Δημόσια Σχολεία, για τη συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η Ματρώνα Πούπαλου γεννήθηκε το 1976 στη Χίο και -μηνών σχεδόν- μετακόμισε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Λύκειο. Από μικρή αγαπούσε πολύ το θέατρο και τα παραμύθια. Πήρε πτυχίο το 1998 από το Α.Π.Θ. Τμήμα Νηπιαγωγών, παράρτημα Φλώρινας, με 3 αριστεία από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών. Συμμετείχε ως εμψυχώτρια σε διάφορα σεμινάρια. Το 2005 διορίστηκε αναπληρώτρια νηπιαγωγός ΣΜΕΑ και συνέχισε για 4 χρόνια στα τμήματα ένταξης. Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων και συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής κ.α. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες, ούσα και η ίδια άτομο Α.Μ.Ε.Α, τον τελευταίο χρόνο έχει αποσπαστεί στο γραφείο Α/βάθμιας εκπαίδευσης Χίου. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σχεδιάζει προγράμματα που στόχο έχουν την αποδοχή του διαφορετικού και την ευαισθητοποίηση τόσο των νηπίων όσο και των νηπιαγωγών στα θέματα αυτά.

Η Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη γεννήθηκε στην Ερμιόνη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Κρανιδίου και τελείωσε το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά. Σπούδασε Νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΔΕ και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Φοίτησε στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπηρέτησε για εννέα χρόνια ως Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Νομού Κυκλάδων. Δίδαξε σε πολλά Προγράμματα επιμόρφωσης Νηπιαγωγών αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Έχει γράψει και δημοσιεύσει εργασίες και άρθρα για τη Διδακτική στην Προσχολική Αγωγή. Είναι εκδότρια του περιοδικού "Στην Ερμιόνη...άλλοτε και τώρα" και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες αναφορικά με τον πολιτισμό, την ιστορία και τη λαογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας της. Σήμερα είναι Προϊσταμένη στο 1ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης.

Η Σοφία Ταναϊνή είναι δασκάλα με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική. Ήταν Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 1994 μέχρι το 2004. Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενηλίκων δουλεύοντας ως εμψυχώτρια σε βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή παιδαγωγικού υλικού σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορες ΜΚΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου "Αξιες Ζωής στην Εκπαίδευση" και συντονίστρια από τον Γενάρη του 2010.

Ο Γιάννης Τομπούλογλου τελείωσε το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, το 1986, και υπηρέτησε για δεκαοχτώ χρόνια ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής. Έλαβε μέρος σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια Φυσικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα σε παιδαγωγικά επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε, με προφορικές ανακοινώσεις, σε πανελλήνια συνέδρια Φυσικής Αγωγής. Από το 2006 είναι υπεύθυνος Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από τη θέση αυτή υποστήριξε τόσο την υλοποίηση όσο και την εξάπλωση των προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συναισθηματική αγωγή και την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών αξιών.

Η Αρετή Φουφοπούλου σπούδασε Νομικά και Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Αγγλική Λογοτεχνία στο Βρετανικό Συμβούλιο. Παρακολούθησε μαθήματα μετάφρασης, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, και υποκριτικής σε Δραματική Σχολή. Το 1997 ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Bristol UK). Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών, παιδιών και ενηλίκων, σε φροντιστήρια ενώ σήμερα εργάζεται σε γενικό λύκειο. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου "Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.