Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βάσεις για τη μουσική
(Θεωρία: Για τη Μέση Εκπαίδευση, τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, τα ωδεία και τις μουσικές σχολές)
Συγγραφέας:   Μιλτιάδης Κουτούγκος


Βάσεις για τη μουσική
Ο σκοπός της εκδόσεως αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει προοδευτικά τα διάφορα στοιχεία της μουσικής τέχνης μ΄ έναν παιδαγωγικό τρόπο, που να βοηθήσει τους σπουδαστές των ωδείων και μαθητές των σχολείων να φτάσουν σ΄ ένα αποτέλεσμα, που να τους επιτρέπει να διαβάζουν με μία σχετική ευκολία τα διάφορα μουσικά κείμενα, φωνητικά και οργανικά. Η θεωρία μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε, παρά μόνον όταν γίνεται εφαρμογή αυτής πάνω στις διάφορες ιδιότητες των ήχων που πηγάζουν από τη σύγκριση τους. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί τις λεγόμενες μελωδικές ασκήσεις (Solfeges). Είναι ανάγκη, λοιπόν, ν΄ αποκτήσει κανείς από την πρώτη στιγμή συγγένεια με τους ήχους. Στο βιβλίο μου αυτό θ΄ αποφύγω κάθε ανάπτυξη της παραγωγής του ήχου με βάση τις παλμικές κινήσεις. Τούτο είναι καθαρά θέμα της φυσικής επιστήμης (ακουστική) καθώς επίσης και της σχέσεως αυτών από διαστηματικής πλευράς, που πηγάζει από τη διαφορά των παλμικών κινήσεων δύο ήχων, που αφορά τα μαθηματικά. Όλα αυτά θεωρώ ότι έχουν αποδειχθεί. Διαφορετικά, θα ήταν άσκοπο και θα ξέφευγε του σκοπού του παρόντος βιβλίου, που αποτείνεται σε σπουδαστές μικρής ηλικίας ή σε μεγαλύτερους που δεν έχουν τις ανάλογες· γνώσεις της φυσικής και των μαθηματικών. Αργότερα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ν΄ ανατρέξει σε διάφορες πηγές, που θα του προσφέρουν κάθε λεπτομερή εξήγηση και απόδειξη πάνω σ΄ αυτά.

Θέλω να πιστεύω πως το βιβλίο τούτο, με τον τρόπο που προσφέρεται, θα βοηθήσει σημαντικά καθέναν που επιθυμεί ν΄ ανοίξει την τεράστια πύλη και να περάσει στο μεγαλόπρεπο αυτό οικοδόμημα της υψηλής, αιθέριας και ιερής αυτής τέχνης.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

24χ17 εκ., 203 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1 από 2
Ταξινόμιση DDC: 780.1 (Μουσική - Θεωρία), 780.07 (Μουσική - Σπουδή και διδασκαλία)
ISBN: 978-960-7554-53-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7554-53-1
Βάρος: 0.504 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
14.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιλιτιάδης Κουτούγκος είναι μουσουργός, καθηγητής των Ανωτέρων Θεωρητικών του Ελληνικού Ωδείου και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.