Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το αόρατο και το ορατό χέρι

Το αόρατο και το ορατό χέρι
Έχοντας ως φόντο το περιλάλητο "αόρατο χέρι" (Adam Smith) και το μάλλον άγνωστο "ορατό χέρι" της διοίκησης (Alfred Chandler), τα κείμενα αναφέρονται στη χρηματοπιστωτική κρίση, τις αγορές και οργανώσεις, τη διοίκηση και διαχείριση έργων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση του τεχνητού στην κοινωνία, και τις φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "Οι διανοούμενοι, με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, είτε σιωπούν είτε επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια στερεότυπα, συνήθως με τόνο βαρύγδουπης καταστροφολογίας. Μέσα σε αυτό το αρνητικό και στείρο περιβάλλον συνιστά ευχάριστη έκπληξη ο θεωρητικός λόγος του Κ. Αναγνωστόπουλου. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων του επιτρέπει να ασχολείται εξίσου άνετα με την εξέλιξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης από το 2007 έως σήμερα, με τις φυσικές καταστροφές, με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές τους συνέπειες, αλλά και με μικρά, γλαφυρά παραδείγματα οργάνωσης του δημόσιου χώρου, όπως η ιστορία του εστιατορίου ή με εξίσου γοητευτικές, μικρές "ανασκαφές" στην ιστορία της τεχνολογίας, όπως η ανακάλυψη της γραφομηχανής, που διασώζεται σήμερα μέσα σε κάθε υπολογιστή και σε κάθε κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς."

Ο συγγραφέας τονίζει πως χρειαζόμαστε μεν τις θεωρίες προκειμένου να οργανώσουμε την σκέψη μας, αλλά ουδέποτε θα πρέπει να πάψουμε να εμπιστευόμαστε τα μάτια μας. Άλλωστε, το γεγονός ότι και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, με το μεταπολιτευτικό μοντέλο ανάπτυξης να βρίσκεται εμφανώς στα όριά του - με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα, τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών οργανώσεων, ακόμη και για τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές μας- καθιστά την μελέτη αυτή επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς το ορατό και το αόρατο χέρι θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν αρμονικά και αποτελεσματικά.


Σημείωση: Πρόλογος: Ευάγγελος Βενιζέλος.

24χ17 εκ., 289 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 658 (Διοίκηση και οργάνωση ), 338.9 (Οικονομική πολιτική), 332 (Χρηματοοικονομική)
ISBN: 978-960-458-305-8
ISBN (10ψήφιο): 960-458-305-0
Βάρος: 0.624 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
19.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιχειρησιακή έρευνα και τα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. Διετέλεσε Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το 1973 και φυλακίστηκε από τη δικτατορία. Το επιστημονικό έργο του περιλαμβάνει περί τις διακόσιες εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει επίσης έξι διδακτικά εγχειρίδια, περισσότερα από διακόσια άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τις ελληνικές εκδόσεις βιβλίων των J. March και H. A. Simon, A. O. Hirschman, G. A. Akerlof και R. J. Shiller, και έχει μεταφράσει το βιβλίο H. A. Simon, The Sciences of the Artificial, MIT Press, 1996 ("Οι επιστήμες του τεχνητού", Εκδόσεις Επίκεντρο, 2006). Δημοσίευσε επίσης "Το αόρατο και το ορατό χέρι" (Επίκεντρο, 2011),

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.