Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παιδί και εκπαίδευση στο μουσείο
(Θεωρητικές αφετηρίες, παιδαγωγικές πρακτικές)

Offer

Ο συλλογικός αυτός τόμος σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με στόχο να προσφέρει ένα σώμα κειμένων που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό και την τεκμηρίωση της ελληνικής πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το παιδί και τη μουσειακή εκπαίδευση. Άνθρωποι που εργάζονται χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης στο μουσείο, οι περισσότεροι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στο ομώνυμο πρόγραμμα επιμόρφωσης που υλοποιεί από το 1988, κλήθηκαν να αναπτύξουν κείμενα που συγκεντρώνουν προβληματισμούς για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του μουσείου και διερευνούν πώς οι εκπαιδευτικές του υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, από την προσχολική έως και την εφηβική ηλικία. Το πρώτο μέρος του τόμου πραγματεύεται μια σειρά θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το παιδικό κοινό, ενώ στο δεύτερο μέρος παρατίθενται παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών σε μουσεία και ευρύτερα μουσειακούς χώρους τόσο στο πλαίσιο του σχολικού προγραμματισμού όσο και της οικογενειακής επίσκεψης κατά τον ελεύθερο χρόνο. Γραμμένο από πανεπιστημιακούς, καθώς και μάχιμους εκπαιδευτικούς από τον χώρο του μουσείου ή του σχολείου, το βιβλίο απευθύνεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική και μουσειακή κοινότητα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω αναζητήσεων απ΄ όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επαφή του παιδιού με τον υλικό και άυλο πολιτισμό με έναν πολυδιάστατο και δυναμικό τρόπο.


24χ17 εκ., 317 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες
Ονομασία υποσειράς: Μουσειοπαιδαγωγική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 069 (Μουσειολογία), 372.304 2 (Μουσειακή εκπαίδευση)
Άλλα πρόσωπα: Δέσποινα Καλεσοπούλου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-16-2375-7
ISBN (10ψήφιο): 960-16-2375-2
Βάρος: 0.582 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
22.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Κατερίνα Γιόφτσαλη είναι πτυχιούχος της Σχολής Επιστημών της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος ΜΑ και PhD Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Λέστερ της Αγγλίας με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Έχει διδάξει "Επικοινωνία και Μάθηση στο Μουσείο" στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Μουσειακές Σπουδές" του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν επιστημονική υπεύθυνη στις πρακτικές των φοιτητών στα μουσεία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Κοινωνικοπολιτισμική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Εμψυχωτών" του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2004 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης - Αγγελική Γιαννακίδου και εργάζεται ως νηπιαγωγός.

Κακούρου - Χρόνη, Γεωργία
Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ιδίου Πανεπιστημίου και κάτοχος masters του τμήματος Museum Studies του Πανεπιστημίου του Leicester. Έργα της: "Νίκος Καζαντζάκης - Νικηφόρος Βρεττάκος, δύο δημιουργοί συνομιλούν μέσα από το έργο τους" (Εκδόσεις "Φιλιππότης") και "Το αινιγματικό χαμόγελο της Ελένης" (Εκδόσεις "Λωτός"). Επίσης έχει ασχοληθεί με τη φιλολογική επιμέλεια βιβλίων. Πληθώρα άρθρων της, σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και μουσειολογίας, έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο παράρτημα της Σπάρτης.

Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π.Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Από το 2000 συλλέγει, επεξεργάζεται και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, θέατρα και μουσεία. Συμμετέχει επίσης σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού. Δημιούργησε μαζί με τον μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων "Παραμυθοσέντουκο", όπου από το 2000 ως σήμερα δίνουν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου. Από το 2005 έως το 2007 συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου πραγματοποίησε το πρόγραμμα "Το παραμύθι της Κυριακής στο Μουσείο". Την ίδια περίοδο στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα "Τα παραμύθια του κόσμου" βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου.

Ο Τάσος Κλάρος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1994 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας. Το 1999 συμμετείχε ως εθελοντής-ερμηνευτής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και της W.W.F. Ελλάς. Από το 2000 είναι υπεύθυνος μουσειακής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο της Σχολής Μωρα΄ίτη.

Μάγος, Κώστας
Ο Κώστας Μάγος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και ζει στο Βόλο. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δάσκαλος σε δημόσια δημοτικά σχολεία. Από το 2007 είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει και ερευνά ζητήματα σχετικά με τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης.

Η Ζαμπέλ Μουρατιάν είναι δασκάλα και διδάσκει στη Δημόσια Εκπαίδευση. Από το 1988 εργάστηκε συστηματικά στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, αρχικά ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στη συνέχεια ως υπεύθυνη του τομέα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ως διευθύντρια του μουσείου μέχρι και το 2000. Έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, σχολεία, εργοστάσια, αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά μνημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1990 διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "Μουσειακή Εκπαίδευση" σε δασκάλους, γονείς και φοιτητές σε εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από κοινωνικούς φορείς και από εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΜΔΔΕ και Διδασκαλείο "Δημήτριος Γληνός"). Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε σεμινάρια που οργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την Ευέλικτη Ζώνη και τα Σχέδια Εργασίας. Έχει συγγράψει άρθρα για την παιδαγωγική αξία των μουσείων και έχει εκπονήσει παιδαγωγικό υλικό για παιδιά με δραστηριότητες στα μουσεία.

Η Δήμητρα Ντιρογιάννη σπούδασε νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη μουσειακή εκπαίδευση στο Bank Street College of Education στη Νέα Υόρκη. Από το 1999 έως το 2002 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Soterios Ellenas School και ως μουσειοπαιδαγωγός στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Cathedral Church of St. John the Divine της Νέας Υόρκης. Από το 2002 μέχρι το 2008 ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Από τον Ιανουάριο του 2009 είναι υπεύθυνη αναπτυξιακής εκπαίδευσης στην ActionAid Hellas.

H Χρυσούλα-Χρυσοβαλάντου Παπαστάθη είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διπλώματος της διετούς εκπαίδευσης "Μουσειακής Εκπαίδευσης" του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και του Μεταπτυχιακού Τίτλου "ΜΑ Drama in Education" στο University of Central England του Μπέρμιγκχαμ. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με θέμα το θέατρο και τη μουσική στην εκπαίδευση. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια με θέμα το θέατρο του σώματος, clowning, μάσκες και θεατρικό αυτοσχεδιασμό (σύστημα Johnstone) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια με θέμα το Drama in Education και το χορό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονου χορού. Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια δασκάλα και δασκάλα δράματος στο Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Από το 2001 εργάζεται ως δασκάλα στο Δημόσιο. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του NATD (National Association for Teaching Drama) της Αγγλίας. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, παραστάσεις με παιδιά 6-12ετών.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Εργάζεται ως υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έχει γράψει βιβλία για παιδιά (Το "Πάντα", "Αρχαία Αθήνα", "Στα ίχνη του Ιάσονα" εκδόσεις Ερευνητές και "Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!", "Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης!" "Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου" εκδόσεις Μεταίχμιο) και αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα "Ερευνητές" της Καθημερινής. Επίσης έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Η Ηλέκτρα Σπανδάγου είναι διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής και εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΤΕΑΠΗ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.