Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλοσοφία της φύσης
Συγγραφέας:   Georg Wilhelm Friedrich Hegel


Φιλοσοφία της φύσης
Στο πλαίσιο της νέας σειράς Ανοικτή Βιβλιοθήκη κυκλοφορεί η σημαντική πραγματεία του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Γκέοργκ Χέγκελ (Georg Hegel) "Φιλοσοφία της φύσης". Το έργο, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της εγελιανής Εγκυκλοπαίδειας των Φιλοσοφικών Επιστημών (1830), συνιστά τον καρπό της μεγαλειώδους απόπειρας του φιλοσόφου να ερμηνεύσει τα φυσικά φαινόμενα μέσω της διαλεκτικής λογικής, κάνοντας χρήση όμως όχι, μόνο και κυρίως, μιας καθαρά φιλοσοφικής -a priori- σύλληψης και επεξεργασίας των σχετικών εννοιών, αλλά και επιπλέον μιας εμπειρικής προσέγγισης, ερειδόμενης σε πειράματα της εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Hegel θα μελετήσει τον "χώρο" και τον "χρόνο", την "κίνηση", την "ύλη", το "φως", τον "αέρα", τον "ήχο", το "άτομο" κ.ά. Η "Φιλοσοφία της φύσης" αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εγελιανής φιλοσοφικής παράδοσης και η εν λόγω έκδοση δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σημαντικό εκδοτικό γεγονός και συνάμα έναν μεταφραστικό άθλο. Το έργο έχει μεταφραστεί από τον Σταμάτη Γιακουμή, ο οποίος επιμελήθηκε και ένα διαφωτιστικό εισαγωγικό δοκίμιο. Η έκδοση συνοδεύεται από κατατοπιστικό γερμανο-ελληνικό γλωσσάρι, σχόλια και βιβλιογραφική επιλογή, η οποία επιχειρεί να χρησιμεύσει στη συσχέτιση της εγελιανής φυσικής φιλοσοφίας με τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης.

528 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανοικτή Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Νεότερη), 508.01 (Φύση - Φιλοσοφία και θεωρία), 190.092 (Hegel, Georg Wilhelm Friedrich, 1770-1831)
Άλλα πρόσωπα: Σταμάτης Γιακουμής (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-272-843-7
ISBN (10ψήφιο): 960-272-843-4
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Hegel, Georg Wilhelm Friedrich
Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831). Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Έγελος. Γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη και σπούδασε στο Τύμπινγκεν Φιλοσοφία και Θεολογία (1788-93). Το 1802 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γένα, όπου συνέγραψε το πρώτο σημαντικό έργο του "Φαινομενολογία του πνεύματος" (1807). Ως συντάκτης εφημερίδας στο Bamberg και ως διευθυντής Γυμνασίου στη Νυρεμβέργη έγραψε το δεύτερο σημαντικό βιβλίο του "Η επιστήμη της λογικής" (1812-16). Το 1816 έγινε ο Χέγκελ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1818 του Βερολίνου. Το 1830 έγινε πρύτανης αυτού του Πανεπιστημίου. Στο Βερολίνο ανέπτυξε ο Χέγκελ τη μεγαλύτερη φιλοσοφική δράση του, κυρίω μέσω των πανεπιστημιακών παραδόσεων, χαρακτηριζόμενος συχνά ως "πρωσικός κρατικός φιλόσοφος". Με το (εγελιανό) φιλοσοφικό του σύστημα, το οποίο ονομάστηκε "απόλυτος ιδεαλισμός" και ολοκληρώνει την ιδεαλιστική φιλοσοφία, συνεχίζει ο Χέγκελ τον προβληματισμό τού Καντ, δέχεται ότι το πνεύμα ταυτίζεται με το απόλυτο και διαιρείται σε τρία μέρη, τη λογική, τη φιλοσοφία της φύσης και τη φιλοσοφία του πνεύματος. Τα τρία αυτά μέρη του συστήματος αντιπροσωπεύουν τις τρεις διαλεκτικές βαθμίδες της θέσης, της άρνησης και τις σύνθεσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.