Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου
(Μια κόλαση ανάμεσα στις τουλίπες)

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου
Οι πολιτικοί κρατούμενοι Ανδρέας Αγγελόπουλος, Νίκος Βάκης και Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους ιστορούν το κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολεμίου και αποτυπώνουν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης σ΄ αυτό. Ένα στρατόπεδο που διακρίθηκε για την αγριότητα και τη βαναυσότητα των κατακτητών και που εξελίχθηκε σε άντρο ωμής βίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε ως "κτηνώδες και επαίσχυντο μέρος" της ιστορίας της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Περιγράφουν την "υποδοχή"! τους στο κρατητήριο, την κακομεταχείριση των κρατουμένων, τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν σε ειδικό αντίσκηνο, τους ανηλεείς ξυλοδαρμούς και γενικά τη βαρβαρότητα του στρατού μιας αιμοσταγούς αυτοκρατορίας. Εξιστορούν τη "Νύκτα Αγίου Βαρθολομαίου", όταν σε μια επιχείρηση αντιποίνων, δεκάδες χωρικοί της γύρω περιοχής και κρατούμενοι κτυπήθηκαν, λογχίστηκαν, εξευτελίστηκαν ενώ δύο χωρικοί φονεύθηκαν από αφηνιασμένους και μεθυσμένους στρατιώτες.

Αναφέρονται στην οργάνωση και τις δραστηριότητες των κρατουμένων, το ηθικό και το αγωνιστικό τους φρόνημα καθώς και στη θερμή συμπαράσταση και τις εκδηλώσεις του λαού για καταδίκη των απάνθρωπων τρόπων μεταχείρισης των κρατουμένων.

Αφηγούνται, τέλος, τις δικές τους εμπειρίες και παραθέτουν προσωπικές μαρτυρίες συγκροτουμένων τους, διατάγματα μεταφοράς με ονομαστικούς καταλόγους κρατουμένων, υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και άλλα πολύτιμα τεκμήρια.

24χ17 εκ., 162 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Λευκωσία
Ταξινόμιση DDC: 355.129 6 (Στρατόπεδα συγκεντρώσεως)
ISBN: 978-9963-685-06-6
ISBN (10ψήφιο): 9963-685-06-4
Βάρος: 0.37 κιλά
Εκδότης: Επιφανίου Κ.
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
16.23
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.44
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αγγελόπουλος, Ανδρέας
Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1936. Απεφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, το 1954. Άρχισε σπουδές δι΄ αλληλογραφίας στο School of Accountancy του Λονδίνου, τις οποίες, όμως, διέκοψε το καλοκαίρι του 1955 λόγω της συμμετοχής του στον Αγώνα. Από το 1960 ασχολείται με το εμπόριο. Μυήθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ τον Απρίλιο 1955 και ανέλαβε ως υπεύθυνος της εργαζόμενης νεολαίας. Το ίδιο έτος ανέλαβε και ως Κεντρικός Σύνδεσμος της Οργάνωσης στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Ανέλαβε επίσης τη διανομή της αλληλογραφίας του Διγενή από την κάθοδο του Αρχηγού στη Λεμεσό τον Ιούνιο 1956. Στη συνέχεια ανέλαβε και ως υπεύθυνος νεολαίας του τομέα Λεμεσού. Συνελήφθηκε τον Δεκέμβριο του 1956 και οδηγήθηκε στα Ανακριτήρια Ομορφίτας όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Στη συνέχεια εγκλείστηκε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς μέχρι τον Σεπτέμβριο 1957. Μετά την απόλυση του ανέλαβε και πάλι ως υπεύθυνος νεολαίας και τον Μάιο του 1958 ως αντικαταστάτης του Τομεάρχη Λεμεσού. Συνελήφθη εκ νέου τον Αύγουστο του 1958 και αφού υπέστη για δεύτερη φορά φρικτά βασανιστήρια στην Ομορφίτα εγκλείστηκε στα κρατητήρια Πολεμίου και Μάμμαρι μέχρι τη λήξη του αγώνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1954) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1960-1963) του αθλητικού Σωματείου «ΑΠΟΛΛΩΝ», ιδρυτικό μέλος (1960) και Γενικός Γραμματέας (1987-1993) του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ) και ιδρυτικό μέλος (1990) και πρόεδρος μέχρι σήμερα του Μελάθρου Αγωνιστών. Συνέβαλε στη δημιουργία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-΄59 του οποίου διορίστηκε πρόεδρος (1993-2005) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και στη δημιουργία (1997) του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-΄59 του οποίου προεδρεύει από την εκλογή του το 2005 μέχρι σήμερα.

Βάκης, Νίκος
Ο Νίκος Βάκης γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου το 1938. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου (1950-54) και απεφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1956. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μάστερ του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας και διδακτορικού του Πανεπιστημίου Φλώριδας. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στις βιοχημικές και φυσιολογικές πτυχές τροπικών και υποτροπικών φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή. Διετέλεσε Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών (1991-1999) και Γραμματέας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου (1965-1991) και δημοσίευσε εργασίες του σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά. Ως Σύμβουλος στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (International Trade Center, ITC-UNCTAD/WTO) ανέλαβε πέρα των 25 αποστολών σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας. Διετέλεσε Πρόεδρος ή μέλος διαφόρων συμβουλίων, φοιτητικών και επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και συνδέσμων ή οργανώσεων με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς στόχους. Ήταν μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (1988) για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει εκδώσει (2005) βιβλίο του με τίτλο: "Πανεπιστήμιο Κύπρου - Από το όραμα στη λειτουργία". Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑτον Μάρτιο του 1955, αναλαμβάνοντας ποικίλα καθήκοντα και αποστολές στους τομείς Λεμεσού και Πάφου. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 1958 και μετά από πολυήμερες ανακρίσεις στο Σπέσιαλ Μπράντς Πάφου (κτήριο «Ευθυβούλου») εγκλείστηκε στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Πολεμίου και Μάμμαρι μέχρι το κλείσιμο των κρατητηρίων τον Φεβρουάριο του 1959.

Χατζηχαραλάμπους, Χαράλαμπος
Ο Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους γεννήθηκε στο Στρουμπί της Πάφου το 1935. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου το 1953. Το ίδιο έτος έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποφοίτησε το 1957. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1957, εντάχθηκε στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α., στον τομέα της Παθητικής Αντίστασης. Τον Σεπτέμβρη του 1958 συνελήφθη από τους Άγγλους και ύστερα από ένα μήνα ανακρίσεων στου «Ευθυβούλου», εγκλείσθηκε στα Κρατητήρια Πολεμίου και Μάμμαρι, απ΄ όπου απολύθηκε στις 19/02/1959. Κατά την περίοδο της Τουρκοανταρσίας το 1963 - 1964, ως μέλος του Επιτελείου του 8ουΤακτικού Συγκροτήματος, πολέμησε στην Τηλλυρία. Για τη συνεισφορά του αυτή ο αλησμόνητος ΧΡΟΝΗΣ (Πλούτων Χουχουλής), Διοικητής των επιχειρήσεων, τον πρότεινε για το « Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων». Ως καθηγητής των θρησκευτικών και υπεύθυνος στις Υπηρεσίες Καθο-δηγήσεως και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, υπηρέτησε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάφο και τη Μόρφου. Το 1990 ως υπότροφος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, μετεκπαιδεύτηκε στο Μποσέ της Ελβετίας στις Οικουμενικές Σπουδές. Το 1992, με προτροπή του Μητροπολίτου Πάφου, απεσύρθη από την εκπαίδευση και ανέλαβε να οργανώσει το Γραφείο Θρησκευτικής Διαφώτισης της Μητροπόλεως. Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια. Το 2004 υπέβαλε την παραίτηση του και έκτοτε ιδιωτεύει στην Πάφο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.