Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνιολογία και θεωρία δικαίου. Δίκαιο και θρησκεία
Συγγραφέας:   Νικήτας Αλιπράντης


Offer
Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στους δύο τόμους, παρά τον γενικό τίτλο "σύμμεικτα" που δεν υποβάλλει την ιδέα της ενότητας, έχουν κατ΄ ουσίαν αλληλοσυμπληρούμενο και αλληλοεξαρτώμενο χαρακτήρα. Η βαθύτερη ενότητα τους έγκειται στο ότι αναφέρονται στις τρεις διαστάσεις του δικαίου, την κοινωνιολογική, την θεωρητική και τη δογματική, οι οποίες, και οι τρεις, είναι αναγκαίες για την ουσιαστική γνώση του δικαίου.

Στον πρώτο τόμο το κέντρο βάρους βρίσκεται στην κοινωνιολογική έρευνα, και δη την εμπειρική, που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις νεώτερες εξελίξεις στον χώρο της ανθρώπινης εργασίας και τους κανόνες που την διέπουν. Το δεύτερο σκέλος του τόμου αφορά την θεωρητική ανάλυση βασικών νομικών εννοιών, όπως του δικαιώματος και της υποταγής ως σύστοιχης έννοιας, της δικαιικής τάξης, κ.ά., και επιχειρείται η τεκμηρίωση μίας νέας αντίληψης με βάση την θεωρία της κλιμακωτής δομής του δικαίου. Το τρίτο μέρος αφορά σχέσεις θρησκείας και δικαίου από διάφορες σκοπιές και αποκτά με τον καιρό μεγαλύτερη σημασία, και λόγω της ευρωπαϊκής διάστασης του θέματος.

Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στο κοινωνικό δίκαιο που ως όρος δεν είναι συνήθης, αλλά αντιμετωπίζει τον άνθρωπο και στην εργασία του και εκτός αυτής, περιλαμβάνει δηλαδή τους κανόνες τόσο του δικαίου της εργασίας όσο και του δικαίου της κοινωνικής προστασίας. Η ενότητα του παλαιού αυτού "ζεύγους" (ο γαλλικός όρος droit social αποδίδει και τους δύο κλάδους) έγκειται στο ότι και τα εργασιακά και τα εκτός της εργασίας δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κοινωνικών δικαιωμάτων που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει κατά τον πληρέστερο ανά τον κόσμο τρόπο, αυτήν την ενότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων που συγχρόνως θεμελιώνει το κοινωνικό δίκαιο ως αυτοτελή κλάδο του δικαίου.

24χ17 εκ., 511 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1 από 2
ISBN Set: 960-02-2608-3
ISBN13 Set: 978-960-02-2608-9
Ταξινόμιση DDC: 340.01 (Δίκαιο - Φιλοσοφία και θεωρία )
ISBN: 978-960-02-2576-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2576-1
Βάρος: 1.089 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
31.95
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νικήτας Αλιπράντης σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και Γερμανία. Λόγω της δικτατορίας παρέμεινε επί μακρόν στο εξωτερικό και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Robert Schuman του Στρασβούργου όπου εξελέγη καθηγητής και διηύθυνε το μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) κοινωνικού δικαίου. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου αυτού και καθηγητής στο Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από 8ετίας συμμετέχει ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας είναι αντιπρόεδρος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.