Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στη στατιστική της καθημερινότητάς μας

Εισαγωγή στη στατιστική της καθημερινότητάς μας
Tο βιβλίο περιέχει 250 λυμένα και 300 άλυτα θέματα που στην πλειοψηφία τους συνιστούν εφαρμογές της Στατιστικής στην καθημερινή, επαγγελματική και επιστημονική μας πραγματικότητα. Έτσι συναντάμε πολλά πρωτότυπα αλλά και αρκετά κλασικά θέματα από το ποδόσφαιρο, το ψάρεμα, τον κινηματογράφο, τα τηλεοπτικά παιχνίδια, την κίνηση στους δρόμους, τη φοιτητική ζωή, τις διακοπές, τις ταινίες μυστηρίου, τα ψώνια και άλλα κομμάτια από το παζλ της καθημερινότητάς μας. Παρόλληλα, με απλό και κατανοητό τρόπο, δίνονται πολλές εφορμογές της Στατιστικής στην ιατρική, στη νομική, στην ελεγκτική, στα δημόσια οικονομικά, στη διαχείριση κινδύνου, στο χρηματοοικονομικό, στην πληθυσμιακή οικολογία, στο βιομηχανικό έλεγχο ποιότητας, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει αβίαστα συμπεράσματα για το μέγεθος και το εύρος της χρησιμότητάς της.

Χωρίζεται σε τρία βασικά κεφάλαια που αναφέρονται, κατά σειρά, στα Περιγραφικά Μέτρα Κατανομών, στις Πιθανότητες και στις Τυχαίες Μετοβλητές και τις Κατανομές τους. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με συνοπτική θεωρία, που περιλαμβάνει βασικούς ορισμούς, τυπολόγιο και κάποια μεθοδολογικά θέματα (tips) για τη λύση ασκήσεων και προβλημάτων, ενώ συνεχίζεται με πολλά λυμένα και άλυτα θέματα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τρία παραρτήματα όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει τρία τεστ πολλαπλών επιλογών, για αυτοαξιολόγηση, με συνολικά 80 ερωτήσεις, στατιστικούς πίνακες και χρήσιμα μαθηματικά σύμβολα και τύπους. Φιλοδοξεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για φοιτητές διαφόρων αντικειμένων όπου η Στατιστική αποτελεί εισαγωγικό και πολλές φορές δύσκολο μάθημα, αλλά και για επαγγελματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη Στατιστική στην καθημερινή τους απασχόληση.

24χ17 εκ., 489 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 310 (Στατιστική), 519.2 (Πιθανότητες)
ISBN: 978-960-351-869-3
ISBN (10ψήφιο): 960-351-869-7
Βάρος: 0.926 κιλά
Εκδότης: Σταμούλη Α.Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
37.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γιώργος Πετράκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πτυχίο, 1988) και Στατιστική στο George Washington Universtiy (Μ.Sc., 1990) και στο University of Wyoming (Ρh.D., 1993). Δίδαξε στα δύο αυτά πανεπιστήμια των ΗΠΑ θεωρητική και εφαρμοσμένη Στατιστική, ενώ γυρίζοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2006 εκλέχτηκε στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο διδάσκει Στατιστική, Μαθηματικά και Οικονομετρία. Επίσης, είναι εισηγητής σε δυο μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος με αντικείμενα διδασκαλίας τη Μαθηματική Ανάλυση, τη Μεθοδολογία Στατιστικών Ερευνών, την Ελεγκτική (ΑUDIT) Στατιστική και τις Χρονοσειρές. Το ερευνητικό του έργο, που αποτελείται σήμερα από 25 διεθνείς δημοσιεύσεις σε πεδία όπως Survey, Methodology, Official Statistics, Data Validation, Statistical Data Quality and Metadata καθώς και σε εφαρμογές της Στατιστικής στην Ιατρική και στην Παρασιτολογία, έχει τιμηθεί με περισσότερες από 100 αναφορές από την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, από το 1996 μέχρι σήμερα, είναι σύμβουλος στατιστικής μεθοδολογίας σε θέματα ποιότητας της Εurostat και στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς του, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 σημαντικά ερευνητικά έργα στο χώρο των Official Statistics. Η εταιρία "Agilis ΑΕ" που δημιούργησε μαζί με διαπρεπείς ΄Ελληνες επιστήμονες στο χώρο της Στατιστικής και της Πληροφορικής, έχει υλοποιήσει στρατηγικά κομμάτια του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος και έχει καταγράψει σημαντική παρουσία σε ευρωπαίκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως Εurostat, DG Reserarch, JRC, EFSA, OECD, Unesco.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.