Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς
(Ένας μεγάλος μαθηματικός)

Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς
Το παρόν βιβλίο σκοπό έχει να ανασύρει από την αφάνεια έναν πολύ αξιόλογο μαθηματικό, τον Ζηνόδωρο (2ος π.Χ. αιώνας).

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 κεφάλαια. Το 1ο κεφάλαιο περιέχει τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν σωθεί σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ζηνοδώρου, του πατέρα του νεότερου κλάδου των μαθηματικών, του "Λογισμού Μεταβολών". Στο κεφάλαιο αυτό περιέχεται και η παράγραφος "Τα ισοπεριμετρικά προβλήματα", ώστε να ενημερωθεί ο μελετητής για το αντικείμενο του χαμένου έργου του Ζηνοδώρου με τίτλο "Περί ισοπεριμετρικών σχημάτων". Από το έργο αυτό έχουν σωθεί ελάχιστα τμήματα από τρεις πηγές, οι οποίες περιέχονται στα επόμενα κεφάλαια 2ο, 3ο και 4ο αντίστοιχα.

Θεωρήθηκε απαραίτητο να τονισθεί σε ανεξάρτητη ενότητα η επίδραση του έργου του Ζηνοδώρου στους μαθηματικούς του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα. Δεσπόζουσα θέση στην ενότητα αυτή έχει η αρχή ομιλίας του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με θέμα "Οι απαρχές του Λογισμού των Μεταβολών". Η ομιλία αυτή έγινε τον Αύγουστο του 1936 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ). 0 ομιλητής θεωρεί τον Ζηνόδωρο ως θεμελιωτή του "Λογισμού των Μεταβολών".

Το ίδιο κεφάλαιο περιέχει δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αναφέρεται στη λατινική μαθηματική ορολογία και η δεύτερη στους Δήμους της Αρχαίας Αττικής. Οι λόγοι που επέβαλαν τις παρατηρήσεις αυτές αναπτύσσονται στις οικείες θέσεις.

Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει την πρώτη πηγή, το 5ο βιβλίο της "Μαθηματικής Συναγωγής" του Πάππου του Αλεξανδρέως. Το βιβλίο αυτό περιέχει 19 θεωρήματα, λήμματα και κατασκευές από το έργο "Περί ισοπεριμετρικών σχημάτων".

Το τρίτο κεφάλαιο περιέχει τη δεύτερη πηγή που είναι το α΄ βιβλίο του έργου του Θέωνος του Αλεξανδρέως "Σχόλια εις την Μαθηματικήν Σύνταξην τού Πτολεμαίου". Περιέχονται 15 προτάσεις του Ζηνοδώρου.

Το τέταρτο κεφάλαιο περιέχει τα λείψανα του έργου του Ζηνοδώρου όπως αυτά σώζονται από ένα έργο ανωνύμου συγγραφέως με τίτλο: "Ανωνύμου: Υπόμνημα εις το περί ισοπεριμέτρων επιπέδων σχημάτων". Στο κεφάλαιο αυτό περιέχονται 11 μαθηματικές προτάσεις.

Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να γίνει ένας παραλληλισμός μεταξύ των τριών πηγών και να τονισθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες των διαφόρων προτάσεων.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)


Σημείωση: Πρόλογος: Ιωάννης Π. Σταθόπουλος

21χ14 εκ., 218 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορικό και Ερευνητικό Βιβλίο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510.092 (Μαθηματικοί), 510.38 (Μαθηματικά, Αρχαία ελληνικά)
Άλλα πρόσωπα: Ρούλα Σπανδάγου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-8333-40-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8333-40-7
Βάρος: 0.344 κιλά
Εκδότης: Αίθρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.