Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κραυγή ιχθύος
(Ψάρια των ελληνικών θαλασσών: Βιολογία, αλιεία, διαχείριση)

Offer
Σκοπός του βιβλίου είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τα ψάρια καλύτερα, με την ελπίδα ότι θα τα αγαπήσει και θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για θέματα που αφορούν στη διατήρηση των πληθυσμών τους στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται βασικά θέματα της βιολογίας των ψαριών (τι είναι ψάρι, εξέλιξη, ταξινομική κατάταξη, εξωτερική μορφολογία και ποικιλομορφία, εσωτερική οργάνωση, ηλικία και αύξηση, θνησιμότητα, αναπαραγωγή, διατροφή και τροφικό επίπεδο) και της σχέσης των ψαριών με τον άνθρωπο (αλιευτική παραγωγή, αλιευτικά σκάφη και εργαλεία, υπεραλίευση και επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, διαχείριση). Το πρώτο μέρος του βιβλίου ολοκληρώνεται με γαστρονομικές πινελιές γραμμένες από τον Ηλία Μαμαλάκη,δηλαδή μία επισκόπηση των τρόπων μαγειρέματος των ψαριών ανάλογα με το μέγεθός τους.

Στο δεύτερο μέρος, που αποτελεί και τον κύριο όγκο του βιβλίου, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τα 85 πιο σημαντικά, από αλιευτική σκοπιά, είδη ψαριών των ελληνικών θαλασσών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την ταξινομία, τα κοινά ονόματα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, το μέγιστο παρατηρούμενο μήκος και βάρος, τη μέγιστη παρατηρούμενη ηλικία, τη γεωγραφική εξάπλωση, τη βαθυμετρική κατανομή, σύντομη περιγραφή της εξωτερικής μορφολογίας τους, στοιχεία βιολογίας, οικολογικούς δείκτες (θέση στο οικοσύστημα, οικολογική ευπάθεια, ελαστικότητα) και στοιχεία που αφορούν στη σχέση του είδους με τον άνθρωπο (χρήση και επικινδυνότητα). Τέλος, για κάθε είδος παρουσιάζονται η παγκόσμια και η ελληνική αλιευτική παραγωγή (για όσα είδη είναι διαθέσιμη), τα κύρια αλιευτικά εργαλεία που είναι υπεύθυνα για την ελληνική παραγωγή, τη χωρική κατανομή της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής και την κατάσταση των αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ελληνική φύση.

24χ17 εκ., 358 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 597.495 (Ψάρια - Ελλάς), 641.692 (Μαγειρική (Ψάρια)), 799.1 (Αλιεία)
ISBN: 978-960-16-4189-8
ISBN (10ψήφιο): 960-16-4189-0
Βάρος: 0.885 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
37.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαμαλάκης, Ηλίας
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε μάγειρας, μόνο που δεν το ήξερε. Διάφορα τυχαία γεγονότα έφεραν στην επιφάνεια την ιδιότητά του αυτή, στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του. Για χρόνια βιοποριζόταν ως ανώτατο στέλεχος πολυεθνικών εταιριών γεωργικών προϊόντων. Τελευταία εξειδικεύτηκε στις πωλήσεις βρώσιμων φυτικών ελαίων. Δουλειά που βρισκόταν κοντά στα βαθύτερα ενδιαφέροντά του. Έχει εκδώσει βιβλία με συνταγές. Δημοσιογραφεί σε διάφορα περιοδικά. Εμφανίζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Είναι μέλος του Slow food και της διεθνούς ακαδημίας γαστρονομίας οργανώνει ή μετέχει σε ελληνικά και διεθνή σεμινάρια, ομιλίες για την ελληνική, κρητική κουζίνα, ενώ παρουσιάζει συχνά σε διεθνές επίπεδο το ελληνικό τυρί. Είναι σύμβουλος γεύσεων πολλών ελληνικών βιομηχανιών και σύμβουλος μενού ορισμένων εστιατορίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.