Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύγχρονες αμπελοοινικές τάσεις
(Η πρόκληση της Ηλείας: Επιστημονικό συμπόσιο: Κτήμα Μερκούρη, Καρακοχώρι Ηλείας)

Offer
Το Κτήμα Μερκούρη παραδίδει σήμερα στον ανήσυχο αναγνώστη έναν τρίτο τόμο πρακτικών με θέμα "Σύγχρονες Αμπελουργικές Τάσεις - Η Πρόκληση της Ηλείας".

Έχει προηγηθεί η έκδοση των πρακτικών δύο άλλων παρόμοιων επιστημονικών συμποσίων, "Η Αμπελοοινική Ιστορία και Αρχαιολογία της ΒΔ Πελοποννήσου" και "Το Αγροτικό Τοπίο", που έτυχαν μιας πολύ θερμής υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό.

Ο τρίτος αυτός τόμος είναι το προϊόν των εργασιών του επιστημονικού συμποσίου που οργανώσαμε στις 30 Μαΐου 2009, προσκαλώντας εκλεκτούς επιστήμονες των συναφών κλάδων για να συζητήσουν γύρω από τις σύγχρονες τάσεις του αμπελοοινικού χώρου, συνδέοντας τη συζήτηση, όπου αυτό ήταν δυνατόν, με τις προκλήσεις τους στο παραγωγικό δυναμικό του Νομού Ηλείας.

Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ενεργούς και συστηματικής ενασχόλησης με το αμπέλι και το κρασί, και συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση του, το Κτήμα Μερκούρη θεώρησε υποχρέωση του να συνθέσει, με την ευκαιρία ενός επιστημονικού συμποσίου, τη σύγχρονη γνώση και εμπειρία, παραδίδοντας έναν συνεκτικό τόμο πληροφοριών, έγκυρων γνώσεων και απόψεων σε όλους όσοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το δίδυμο "αμπέλι - κρασί".

Σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις στην τεχνογνωσία και την τεχνολογία είναι ραγδαίες, επιβάλλοντας καίριες αναθεωρήσεις σε παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές, και όπου το ευρύτερο φυσικό, κοινωνικό και εμπορικό περιβάλλον μεταλλάσσεται με έντονους ρυθμούς, η ανάγκη μιας ταυτόχρονα επιστημονικής και διεπαγγελματικής προσέγγισης στα πράγματα του κλάδου αυτού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εισηγητές που δέχτηκαν πολύ ευγενικά την πρόσκληση μας, καθώς και όλους όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του συμποσίου. [...]

(από τον πρόλογο του Βασίλη Κανελλακόπουλου)


Σημείωση: Έκδοση για λογαριασμό του Κτήματος Μερκούρη. Πρόλογος: Βασίλης Κανελλακόπουλος. Εισαγωγή: Γιάννης Κανάκης, Χρίστος Κανελλακόπουλος. Εναρκτήρια προσφώνηση: Χρίστος Κανελλακόπουλος. Χαιρετισμός: Λάμπης Καφύρας, Νομάρχης Ηλείας.

24χ17 εκ., 204 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 663.2 (Οινοποιία), 634.8 (Αμπελουργία), 641.22 (Οίνος)
ISBN: 978-960-336-639-3
ISBN (10ψήφιο): 960-336-639-0
Βάρος: 0.454 κιλά
Εκδότης: Γαβριηλίδης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.03
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σταυρακάκης, Μανόλης Ν.
Ο Μανόλης Ν. Σταυρακάκης είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Είναι καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αμπελολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών πεδίων της επιστημονικής του σταδιοδρομίας σημαντική θέση κατέχουν αφενός η περιγραφή, η ταυτοποίηση και η διάκριση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αρχικά με την αμπελογραφική μέθοδο, στη συνέχεια με τη χρήση βιοχημικών δεικτών και πρόσφατα με τις μοριακές μεθόδους, και αφετέρου η εφαρμογή της κλωνικής επιλογής για την ανάδειξη των πολυτιμότερων κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Για τα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών. Παράλληλα έχει συμβάλει, ως επιστημονικός υπεύθυνος, στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του ελληνικού αμπελώνα, με την εκπόνηση και την εφαρμογή μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η γενετική και η αμπελογραφική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου που συμμετείχαν στην παραγωγή του Μαλβαζία οίνου, ο προσδιορισμός του βαθμού γενετικής συγγένειας των μοσχάτων ποικιλιών αμπέλου, η καταγραφή, η αμπελογραφική και η γενετική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, η μελέτη αναμπέλωσης του κρητικού αμπελώνα, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών του αμπελώνα Τιρνάβου από τον παγετό το 2002, η μελέτη αναμπέλωσης των αμπελουργικών περιοχών της Πελοποννήσου που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 κ.ά. Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος, σε διεπιστημονικές και ερευνητικές επιτροπές, καθώς και σε ομάδες εργασίας με αντικείμενο ζητήματα του αμπελουργικού και αμπελοοινικού τομέα και έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Ο Πάρις Τσάρτας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης σε δύο μεταπτυχιακά τμήματα με ειδίκευση στον τουρισμό (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και έρευνες σχετικές με τον τουρισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του τουρισμού, στις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στα χαρακτηριστικά της τουριστικής απασχόλησης, στην κοινωνιολογία του τουρισμού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.