Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η πνευμονολογία
(Μέσα από διαφημίσεις 1910 - 1950)

Η πνευμονολογία
Ο συγγραφέας είχε την ωραία ιδέα να ανατρέξει σε δυσεύρετα προπολεμικά ιατρικά περιοδικά με σκοπό να δώσει συνοπτική αλλά χαρακτηριστική εικόνα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία διετίθεντο τότε για την αντιμετώπιση πνευμονικών νοσημάτων, ιδιαιτέρως της φυματιώσεως, που σε συνδυασμό με την ελονοσία μάστιζε τη χώρα μας. Σε αυτήν την προ στρεπτομυκίνης εποχή, οι φαρμακευτικές εταιρίες, χωρίς τους σημερινούς περί διαφημίσεως και προβολής φαρμάκων περιορισμούς, πρόβαλλαν τα φάρμακά τους, τα οποία συχνά είχαν ονόματα που σήμερα φαίνονται αστεία, υποσχόμενες θαυματουργές θεραπείες χωρίς παρενέργειες. Πολλές φορές μάλιστα παρέλειπαν να αναφέρουν την περιεχόμενη δραστική ουσία, εάν βεβαίως υφίστατο.

Οι ιατρικές διαφημίσεις όπως έδειξαν και οι κ. Ριζόπουλος και Λ. Βλαδίμηρος στο βιβλίο τους "Ιατρική και διαφήμιση στην Ελλάδα" (Αθήνα 1992), αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τα κατά καιρούς χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τους αντιπροσώπους, τα θεραπευτικά ιδρύματα, ενώ ενίοτε είναι ενδιαφέρουσες και από αισθητικής απόψεως.

Τα σύντομα σχόλια που συνοδεύουν κάθε διαφήμιση, με τη δροσιά που τα χαρακτηρίζει, είμαι βέβαιος ότι θα καταστήσουν διπλά απολαυστικό αυτό το λεύκωμα για τον αναγνώστη.

24χ17 εκ., 80 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Βόλος
Ταξινόμιση DDC: 616.2 (Πνευμονολογία), 096.1 (Λευκώματα)
ISBN: 978-960-8029-01-9
ISBN (10ψήφιο): 960-8029-01-5
Βάρος: 0.184 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γουργουλιάνης, Κωνσταντίνος Ι.
Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1982. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Η κατανομή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στα όργανα του ανοσολογικού μηχανισμού (πειραματική μελέτη σε επίμυες)", η οποία ολοκληρώθηκε το 1985 και βαθμολογήθηκε με άριστα. Απέκτησε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας το 1989. Συμμετείχε ως ερευνητής ή ως επιστημονικός υπεύθυνος σε 50 ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει επιβλέψει περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές, οι 20 από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων, κριτής σε διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Έχει πραγματοποιήσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 350 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και άλλες 250 σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει δημοσιεύσει 50 ειδικά άρθρα. Έχει 6.500 αναφορές στο έργο του. Βιβλία του διδάσκονται στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η ιστορία της ιατρικής, η κοινωνική διάσταση της φυματίωσης και η μελέτη των επιδημιών στη χώρα μας. Τρία τουλάχιστον βιβλία του, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.