Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου
(Η σωβινιστική πρόκληση)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Α. Μακρίδης


Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου
Τα παραδοσιακά τοπωνύμια ενός τόπου είναι οι βουβοί, αλλά λαλίστατοι, οι ειλικρινείς και αξιόπιστοι μάρτυρες της Ιστορίας του. Με τη μελέτη των τοπωνυμίων, και μόνον, αναπαρίσταται έγκυρα και εμπεριστατωμένα ολόκληρο το παρελθόν. Η ίδρυση πόλεων και συνοικισμών, η φυλετική προέλευση των οικιστών, η τοπογραφία και γεωμορφολογία ενός πολίσματος, τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, που έλαβαν χώραν εκεί, η κοινωνική διάρθρωση, η οικονομική και παραγωγική δομή του συστήματος, η πολιτιστική ανάπτυξη και κάθε τι άλλο, που σχετίζεται με έναν χώρο, μπορούν να εξαχθούν από τα ονόματα, τα τοπωνύμια και τα μικροτοπωνύμια του.
Η παράνομη, αυθαίρετη, και βίαιη μετονομασία τοπωνυμίων από τους ποικίλους καταχραστές αλλοτρίιον αγαθών, επιδρομείς, εισβολείς, κατακτητές, αποικιοκράτες κ.τ.λ., δεν είναι πράξη δευτερεύουσας σημασίας, αλλά βαρβαρισμός και επαχθές έγκλημα, το οποίο δεν σκοτώνει ανθρώπους, πράττει όμως κάτι χειρότερο, σβήνει και διαγράφει αυτήν τούτην την συμμετοχή τους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ακυρώνει την ίδιαν την ζωήν τους, εξαφανίζει την ύπαρξη τους.
Οι μετονομασίες των κατακτητών είναι έργο του δικαίου της λόγχης και έχουν ως μόνο στεφάνι δόξας, αυτό που κατασκευάζεται με τα κρίματα του πολέμου, γι΄ αυτό δικαίως ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο θεωρούν τις παράνομες μετονομασίες ως έγκλημα.
Οι Τούρκοι κατακτητές, σιγούσης ολόκληρης της ανθρωπότητας, εισέβαλαν στην Κύπρο και αδίστακτα προέβησαν σε μετονομασίες χιλιάδων ενδωνύμων: ονόματα πόλεων καί χωριών, τοπωνύμια, μικροτοπωνύμια, οδώνυμα κ.τ.λ.
Οι Έλληνες της Κύπρου, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι, πρέπει να αγωνισθούν σθεναρώς, για την επαναφορά και αποκατάσταση των ενδωνύμων μας. Είναι κι αυτά μέρος του «Δεν ξεχνώ» και του «Μακροχρόνιου Αγώνα» επιστροφής. Πρέπει αποφασιστικά να απαιτήσουν από την πολιτική και κομματική τους ηγεσία την αναγραφή του θέματος των τοπωνυμίων στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού, και στον αγώνα για την επιστροφή των παραδοσιακών-ιστορικών μας τοπωνυμίων.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια αναίρεσης των τουρκικών μετονομασιών και στην επαναφορά των τοπωνυμίων μας. Η προστασία του ιστορικού μας πολιτισμού είναι ισοδύναμη με την προστασία της ζωής μας.

24χ17 εκ., 619 σελίδες
Δέσιμο: Δερματόδετο
Τόπος έκδοσης: Λευκωσία
Ταξινόμιση DDC: 910.014 (Τοπωνύμια)
ISBN: 978-9963-685-45-5
ISBN (10ψήφιο): 9963-685-45-5
Βάρος: 1.451 κιλά
Εκδότης: Επιφανίου Κ.
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
35.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μακρίδης, Ανδρέας Α.
Ο Ανδρέας Αλ. Μακρίδης γεννήθηκε στην Λεμεσό στά 1948 καί σπούδασε Ιστορία καί Αρχαιολογία στό Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος τών Δ.Σ. της Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Θεμάτων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» και άλλων πνευματικών οργανώσεων. Ασχολείται με την έρευνα σε διάφορους τομείς: Ιστορία, Φιλολογία, Κοινωνιολογία, Γλωσσοκοινωνιολογία, Ετυμολογία, Λογοτεχνία και την συγγραφή βιβλίων. Παράλληλα ασχολείται με την ζωγραφική, γλυπτική, γελοιογραφία κ.ά. Γνωστή είναι η συλλογή και η δραστηριότητά του στον τομέα της Κογχυλιολογίας - Όστρακολογίας. Δημοσιεύει ποίηση, πεζογραφία, δοκίμια, μελέτες, σε πολλά κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά και αναπτύσσει μεγάλη πνευματική δραστηριότητα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.