Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία

Ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία
Σκοπός του παρόντος συγγραφικού πονήματος είναι να δώσει μια συμπυκνωμένη γνώση στον αναγνώστη γύρω από τους όρους της ένταξης και ενσωμάτωσης (οικογενειακής, σχολικής και κοινωνικής) των ατόμων με αναπηρία.

Αφορμή για την συγγραφή υπήρξε η συμμετοχή του Πέτρου Βέβηλου και της Δέσποινας Μακρογιαννάκη στα πλαίσια της μεταπτυχιακής και πτυχιακής εργασίας τους αντίστοιχα, στο Πρόγραμμα "Σωκράτης-Comenius".

Ο σκοπός του προγράμματος "Σωκράτης-Comenius" ήταν να διαπιστώσει ή να ανακαλύψει πως το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των μαθητών και στην ικανότητά τους να απολαμβάνουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την κατά το δυνατόν καλύτερη κοινωνική τους ένταξη.

Ερευνήσαμε βιβλιογραφικά το πώς το σχολικό πλαίσιο γενικότερα αντιλαμβάνεται την έννοια της ενσωμάτωσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η γενικότερη αντίληψη των όρων: ένταξη και ενσωμάτωση αναπόφευκτα επηρέασε και επηρεάζει μέχρι και σήμερα τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, μεγάλη ευθύνη στην λανθασμένη αντίληψη περί αναπηρίας, αλλά και στην άγνοια του ορθού τρόπου ένταξης ή ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία διαδραματίζει η ίδια η κοινωνία που με τις διάφορες στρεβλές στάσεις που κρατά γύρω από την αναπηρία συχνά επιτείνει το δράμα των γονέων και της οικογένειας.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια, κομμάτι και αυτή της ίδιας νοσούσας κοινωνίας αγνοεί τις ίδιες της, τις ανάγκες. Ψάχνει, αναζητά, εθελοτυφλεί και αγωνιά σε ένα φαύλο κύκλο αβάσταχτων απαιτήσεων. Η μητέρα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αναπηρίας, ο απών πατέρας, τα αδιάφορα αδέλφια είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του Γολγοθά που περνά μια οικογένεια, όταν οι όροι της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης δεν εφαρμόζονται ορθά, με ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες, αλλά και υποχρεώσεις.

Η οικογένεια εγκλωβισμένη σε αυτή την κατάσταση καταλήγει κάποια στιγμή να στραφεί σε ειδικούς. Ποια είναι όμως η στάση των ειδικών...; Η οικογένεια έχει ανάγκες. Ανάγκη για στήριξη συμβουλευτική, ψυχολογική, οικονομική. Ανάγκη για ελεύθερο χρόνο. Ανάγκη να καταλάβει εγκαίρως το βαθμό της δυσκολίας, ώστε γρήγορα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ανακύπτει με οποιαδήποτε αναπηρία. Για τον λόγο αυτό στο τέλος της ενότητας αναφερόμαστε στην πρώιμη παρέμβαση, βασικό παράγοντα κοινωνικής ένταξης.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


21χ14 εκ., 163 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή), 305.908 (Άτομα με ειδικές ανάγκες)
ISBN: 978-960-6865-34-3
ISBN (10ψήφιο): 960-6865-34-7
Βάρος: 0.256 κιλά
Εκδότης: Γράφημα
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.