Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η απομάγευση του κόσμου
(Μια πολιτική ιστορία της θρησκείας)
Συγγραφέας:   Marcel Gauchet


Offer
"Η απομάγευση του κόσμου" είναι ένα από εκείνα τα σπάνια έργα που γρήγορα επιβάλλονται ως σύγχρονα κλασικά. Από την πρώτη έκδοσή της το 1985, αντιμετωπίστηκε ως μια "πολιτική ιστορία της θρησκείας", και το βιβλίο αυτό ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό, μετά τις πρωτοπόρες εργασίες του Durkheim, του Max Weber και του Rudolf Otto.

To "θρησκευτικό" διαμόρφωσε σε όλες τις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, δυναμικά, αλλά και βαθύτερα απ΄ ό,τι φαίνεται, τη συλλογική πραγματικότητα και ιδιαίτερα τους πολιτικούς σχηματισμούς (τις μορφές του "πολιτικού").

Ο Gauchet με την "Απομάγευση" προτείνει μια ανατροπή της προοπτικής: Θελήσαμε να δούμε την ιστορία των θρησκειών ως μια ανάπτυξη· όμως η αμιγής θρησκεία βρίσκεται στις απαρχές. Αυτό που αποκαλούμε "μεγάλες θρησκείες" στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε μια σειρά από στάδια αμφισβήτησης του θρησκευτικού κατά την απαρκτική του καθαρότητα. Aπό αυτή την άποψη θα πρέπει να αποτιμήσουμε την επαναστατική διαφοροποίηση, την ειδοποιό διαφορά του χριστιανισμού και τον ριζικό ρόλο του στη δυτική ανάπτυξη. Ο Marcel Gauchet χαρακτηρίζει το γίγνεσθαι των σύγχρονων κοινωνιών, από την άνθηση των τεχνικών μέχρι την εδραίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, ως κίνηση προς μία κοινωνία εκτός θρησκείας. Ο σημερινός κόσμος δεν εξηγείται παρά διά της εξόδου και της αναστροφής της παλαιάς θρησκευτικής οικονομίας. Η ιδιαιτερότητά του δεν είναι άλλη από την "απομάγευση του κόσμου".

21χ14 εκ., 455 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Ονομασία υποσειράς: Civitas: Δοκίμια Πολιτικής Θεωρίας και Επιστήμης
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 201 (Θρησκεία - Φιλοσοφία και θεωρία), 322.1 (Πολιτική και θρησκεία)
Άλλα πρόσωπα: Άντα Κλαμπατσέα (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-16-1766-4
ISBN (10ψήφιο): 960-16-1766-3
Βάρος: 0.575 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
24.29
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Gauchet, Marcel
Ο Γάλλος φιλόσοφος Marcel Gauchet, γεννήθηκε στο Poilley (Μάγχη) το 1946. Από το 1989 έως και σήμερα είναι διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) και διευθυντής . Μετά την Παιδαγωγική Ακαδημία εργάστηκε για ένα διάστημα ως καθηγητής σε γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οπεη, με καθηγητή Γον 03υάε ΙεΓοτί. Ο 03υάε ίείοιΊ υπήρξε καθοριστικός για το ενδιαφέρον του 03υεΗεΙ για την πολιτική φιλοσοφία. Για ένα διάοτημα δραστηριοποιείται πολιτικά με τον ]β3π Ριθγγθ ίε Οοίί στους αναρχικούς καταστασιακούς. Συμμετέχει με ενθουσιασμό στον Μάη του ΄68. Ενώ υποστηρίζει την προλεταριακή Αριστερά, απογοητεύεται από τη μετά τον Μάη επιστροφή ενός αποστεωμένου μαρξισμού-λενινισμού, και εγκαταλείπει οριστικά τη μαρξιστική σφαίρα. Το 1970 μαζί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον 03ΐιάε ΙεΓοτί και τον Ρίειτε 03$ίΓε$ θέτουν σε νέες βάσεις το περιοδικό Τβχ(υΐθ$, το οποίο εκδίδεται μέχρι το 1975. Το 1977 με τους Καστοριάδη, ΙεΓοΓΐ, 03$1τε$, Αοεπ$ουτ και Ι_υοοΪ3ΠΪ συμμετέχει στην έκδοση του νέου περιοδικού ίώΐ΄β, με τον υπότιτλο «πολιτική-ανθρωπολογία-φιλοσοφία», μέχρι το 1980. Το 1980 αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του ίβ ΰβοαί, μετά από πρόταση του διευθυντή του Ριθγγθ Νογ3, και την ίδια χρονιά εκδίδει, μαζί με τη σύζυγο του (3ΐ3άγ$ 5ν3ίη,το βιβλίο με τίτλο ία ρηίι΄ςυβ άβ Γθ$ρήτ Ιιυιν.ιίπ (Η πρακτική του ανθρώπινου πνεύματος). Η Απομάγευση του κόσμου εκδίδεται το 1985.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.