Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτικά
(Φιλοσοφικές βιβλιοκρισίες 2010)

Offer
Τα "Κριτικά" συμπλήρωσαν ήδη δύο χρόνια λειτουργίας, ως φιλοσοφικό περιοδικό του οποίου οι σελίδες αφιερώνονται αποκλειστικά στη δημοσίευση φιλοσοφικών βιβλιοκρισιών. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του αυτοπροσδιορισμό, το περιοδικό φιλοδοξεί να αποτελέσει "βήμα επιστημονικού διαλόγου και φιλοσοφικής κριτικής, αποβλέποντας στην επιστημονικά έγκυρη και έγκαιρη αποτίμηση της αξίας πρόσφατων εκδόσεων από τον χώρο της φιλοσοφίας, καθώς και από συγγενείς κλάδους". Βασικός στόχος του περιοδικού είναι η αποενοχοποίηση της κριτικής. Επιδιώκουμε την ελεύθερη, γόνιμη και αυστηρή αξιολόγηση και αποτίμηση της φιλοσοφικής εργασίας που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά και επιλεγμένων ξενόγλωσσων εκδόσεων που κινούν το ενδιαφέρον των κριτών. Σκοπός μας είναι ο απεγκλωβισμός της φιλοσοφικής συζήτησης από το δίποδο φίλων-εχθρών, που εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να κατευθύνει τις εξελίξεις στην ειρηνική φιλοσοφική κοινότητα. Η κοινότητα αυτή, ποσοτικά μεγαλύτερη και ποιοτικά καταφανώς καλύτερη από ποτέ, αναζητεί ακόμη τους δρόμους και τους τρόπους που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο με όρους ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας. Τα δεκαπέντε κείμενα του παρόντος τόμου είναι ενδεικτικά της πολυμορφίας της ειρηνικής φιλοσοφικής εργασίας και εκδοτικής παραγωγής, αλλά και των ενδιαφερόντων των μελών της κοινότητας που συνεργάζονται με το περιοδικό ως συγγραφείς.


Περιεχόμενα:

- Σέξτος: Πυρρώνειες Υποτυπώσεις Κρίνει ο Ιωάννης Τρισόκκας
- Μελέτες για τον Χέγκελ Κρίνει ο Φίλων Κτενίδης
- Ράμφος: Νίτσε για καλό γούστο Κρίνει ο Κώστας Μάρας
- Γκρέυ [Grey] : Για την ουτοπία Κρίνει ο Νικήτας Σινιόσογλου
- Μπάλλα: Φιλοσοφία και ρητορική Κρίνει η Ελένη Κακλαμάνου
- Ευαγγελόπουλος: Καστοριάδης Κρίνει ο Βασίλης Μπογιατζής
- Μπάτλερ [Butler]: Φύλο, εξουσία, ηθική Κρίνει ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου
- Πρόκλος: Ιερατική τέχνη Κρίνει ο Σπύρος Ράγκος
- Κλιματσάκης: Εισαγωγή στον Γερμανικό Ιδεαλισμό Κρίνει ο Σταμάτης Γερογιωργάκης
- Μελέτες για τον Χάιντεγκερ Κρίνει ο Μιχάλης Παντούλιας
- Ουίλιαμς [Williams]: Η ηθική και τα όρια της φιλοσοφίας Κρίνει η Αρχοντούλα Γιαννοπούλου
- Ζωγραφίδης: Επίκουρος Κρίνει ο Πάνος Δήμας
- Ράσσελ [Russell]: Τα προβλήματα της φιλοσοφίας Κρίνει ο Μανώλης Περάκης
- Δημητρίου: Ηθική και πολιτική Κρίνει ο Κώστας Σταμάτης
- Χρηστίδης: Ηράκλειτος Κρίνει ο Δημήτριος Αθανασάκης

21χ14 εκ., 183 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 028.1 (Βιβλιοκρισίες)
ISBN: 978-960-8187-50-4
ISBN (10ψήφιο): 960-8187-50-8
Βάρος: 0.288 κιλά
Εκδότης: Ευρασία
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
12.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Ι. Αθανασάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (D.E.A.) στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας Pierre Macherey και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Raison et desir dans la philosophie de Spinoza" στην Ecole Normale Superieure de Lyon, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Pierre-Francois Moreau. Συμμετέχει στις εργασίες του Institut d΄Histoire des Representations et des Idees dans les Modernites (IHRIM - UMR 5317), του Groupe de recherches spinozistes (GRS) και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών (ΦΛΣ Α.Π.Θ.). Το έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στον κλασικό ορθολογισμό και στα νεότερα φιλοσοφικά και επιστημονικά συστήματα σκέψης, με έμφαση στη φιλοσοφία του Σπινόζα, του Καρτέσιου και του Λάιμπνιτς, την πολιτική φιλοσοφία από τον Μακιαβέλι έως τη Γαλλική Επανάσταση και τη φιλοσοφία της νεότερης επιστήμης από τον Γαλιλαίο στον Λαπλάς.

Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Ερφούρτης.

Η Αρχοντούλα Γιαννοπούλου είναι διδάκτωρ φιλολογίας.

Η Ελένη Κακλαμάνου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Trinity College του Δουβλίνου, με αντικείμενο διατριβής: "Attitudes to Rhetoric in the "Old and New Academy": A First Attempt of Reconciliation". Έχει διδάξει με σύμβαση του Π.Δ. 407/80 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Φίλων Κτενίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας στο ΑΠΘ.

Μάρας, Κώστας
Ο Κώστας Μάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια φιλοσοφία, γερμανική φιλολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τubingen. Το 2002 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2004 του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Τubingen. Ακολούθως δίδαξε αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή και αισθητικές θεωρίες και ιστορία της αμερικανικής μεταπολεμικής τέχνης στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2004 έχει αναλάβει το Αρχείο και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Κέντρου για Επιστημονική, Οικουμενική και Πολιτιστική Συνεργασία" στο Wurzburg. Παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η Κριτική θεωρία, η φιλοσοφική αισθητική και η ιστορία της αμερικανικής τέχνης, καθώς και η ευρωπαϊκή ταυτότητα και ενσωμάτωση.

Ο Βασίλης Μπογιατζής γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας και διδάσκει στη μέση εκπαίδευσην και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δίδαξε με την ιδιότητα μέλους ΣΕΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη θεματική ενότητα "Επιστήμες της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη". Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία των Ιδεών, τις Σπουδές Νεωτερικότητας και την Ιστορία Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έμφαση στην οικειοποίηση της τεχνολογίας και του επιστημονικού ιδεώδους από πολιτικούς και διανοουμένους.

Ο Σ. Ι. Ράγκος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπότροφος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ασχολείται ερευνητικά με την αρχαία θρησκεία, την αρχαία φιλοσοφία της θρησκείας και την αρχαία μεταφυσική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εκτενείς μελέτες σχετικά με την αριστοτελική μεταφυσική, τη φιλοσοφία του Εμπεδοκλή, τον Πάπυρο του Δερβενίου, και τον Πρόκλο.

Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας.

Ο Νικήτας Σινιόσογλου σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Κέμπριτζ (PhD). Διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (2008-2011) και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King΄s College London (2011-2013). Έχει διδάξει σε βρετανικά πανεπιστήμια και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα ΜΙΘΕ, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Δίοικησης). Είναι εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών). Βιβλία: "Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon" (Cambridge University Press 2011), "Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance" (Cambridge University Press 2008). Δοκίμια και αφηγηματικά του κείμενα δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Athens Review of Books, Νέα Εστία, Δευκαλίων, Μανδραγόρας, Οδός Πανός, (Δε)κατα.

Ο Κωνσταντίνος Σταμάτης είναι καθηγητής στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής, Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τρισόκκας, Ιωάννης
Ο Ιωάννης Τρισόκκας είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Warwick (2008, αντικείμενο διατριβής: "Truth, Concept and Judgment: Hegel΄s Resolution of the Pyrrhonian Problematic", υπό έκδοση από τις εκδόσεις Oxford University Press). Αποφοίτησε από το τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 2000, κάνοντας την πτυχιακή του εργασία πάνω στις μεθοδολογικές κατηγορίες στο έργο "Είναι και Χρόνος" του Μ. Χάιντεγγερ. Συνέχισε με μεταπτυχικές σπουδές στην Ηπειρωτική Φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο του Warwick (MA, 2001, dissertation: "The Difference between Plato΄s and Hegel΄s Conceptions of Dialectic"), μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία της γλώσσας και των μαθηματικών στο King΄s College του Λονδίνου, μεταξύ 2002-2003, και έρευνα πάνω στον Γερμανικό Ιδεαλισμό στο Tubingen της Γερμανίας, μεταξύ 2005-2006. Ζει στη Μ. Βρετανία και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.