Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο μηχανισμός της νευτώνιας βαρύτητας και οι πλάνες της γενικής σχετικότητας
(Μια θεωρητική εξαγωγή του νευτώνειου νόμου της βαρύτητας)
Συγγραφέας:   Νικηφόρος Α. Σιδερής


Ο μηχανισμός της νευτώνιας βαρύτητας και οι πλάνες της γενικής σχετικότητας
Αυτό το βιβλίο άρχισε σε μια προσπάθεια να εξαχθεί ο Νόμος Βαρύτητας του Νεύτωνα (ΝΒΝ), θεωρητικά, αφού όπως είναι γνωστό, αυτός ο περίφημος νόμος έχει εξαχθεί από την παρατήρηση της κίνησης είτε ουράνιων σωμάτων (Πλανήτες γύρω από τον΄Ηλιο-Νόμοι του Kepler·) ή από πτώση αντικειμένων στη Γη (και γιατί όχι από το περίφημα μήλο του Νεύτωνα, αν πράγματι συνέβη). Βασικά όμως, αυτός ο νόμος προέρχεται από τους έξυπνους χειρισμούς της υπάρχουσας γνώσης εκείνης της εποχής από τον Νεύτωνα.

Στη φυσική, όταν θέλουμε να εισαγάγουμε νέες ιδέες, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε στο μυαλό μας ένα ορισμένο μοντέλο και μετά ακολουθούμε τα επόμενα δύο στάδια: Πρώτα "ντύνουμε" το μοντέλο μας με τα κατάλληλα μαθηματικά (αφού χωρίς μαθηματικά κάνουμε φιλοσοφία στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμα και επιστημονική φαντασία μάλλον παρά φυσική) και μετά αποδεικνύουμε ότι τα μαθηματικά μας οδηγούν στην πειραματική επαλήθευση του μοντέλου μας. Μ΄ αυτό το πνεύμα το επιλεχθέν μοντέλο οδήγησε σε μια έκφραση για έναν εξελιγμένο Νευτώνειο νόμο, που έδινε το γνωστό νόμο σαν μια ειδική περίπτωση που εξαρτιόταν από την απόσταση των αλληλεπιδρώντων σωμάτων. Για μια συγκεκριμένη απόσταση είχε εφαρμογή ο γνωστός νόμος του Νεύτωνα και πέραν αυτής ένας τροποποιημένος Νευτώνειος Νόμος. Έτσι και ο νέος και ο γνωστός νόμος ελευθερώθηκα από τη στιγμιαία δράση σε απόσταση. Αλλά στηριγμένος σε λογικά επιχειρήματα, η ταχύτητα της μετάδοσης της βαρυτικής αλληλεπίδρασης έπρεπε να είναι υπερφωτεινή. Η ορθότητα της νέας έκφρασης προέκυψε από την εφαρμογή της για μια εξαγωγή των λύσεων των τεσσάρων τεστ της Γενικής Σχετικότητας (ΓΣ). Ο συγγραφέας λαμβάνοντας υπ΄ όψη άλλη εργασία του ότι η ΓΣ δεν είναι μια αυθεντική θεωρία βαρύτητας, προχώρησε στον τρόπο που είχαν υπολογιστεί από διάφορους συγγραφείς τα 4 τεστ με μεθόδους της ΓΣ. Τότε διαπίστωσε ότι στις περισσότερες απ΄ αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν λάθη για διάφορους λόγους. Αυτά τα ευρήματα τον έκαναν να προσθέσει στον τίτλο αυτού του βιβλίου τη λέξη "Πλάνες".

24χ17 εκ., 175 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 530.01 (Φυσική - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-8160-49-1
ISBN (10ψήφιο): 960-8160-49-9
Βάρος: 0.377 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νικηφόρος Σιδερής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 αλλά έζησε στη Σύρο όπου και τελείωσε με άριστα το το γυμνάσιο το 1950. Το 1956 πήρε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού. Το 1970 μετά από τριετή φοίτηση στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne Αγγλίας πήρε το Πτυχίο BSc. Honours in Physics αλλά για λόγους υγείας στο ασύνηθες κλίμα της βόρειας Αγγλίας, επέστρεψε στην Ελλάδα, παρ΄ όλο που είχε γίνει δεκτός για ένα διδακτορικό στη θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο του Durham. Έκτοτε συνέχισε το επάγγελμα του Πολ. Μηχανικού μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1995. Αλλά από το 1970 δεν σταμάτησε να αφιερώνει τις ελεύθερες ώρες του στην μελέτη της φυσικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βαρύτητα, τις Πυρηνικές δυνάμεις, τη φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων και την Κοσμολογία. Η όλη δραστηριότητα του στον τομέα της φυσικής εκτίθεται στην αρχή του παρόντος βιβλίου. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, όλες του οι προσπάθειες έγιναν σε τομείς της φυσικής όπου υπήρχαν άλυτα προβλήματα ή προβλήματα των οποίων θεώρησε ανεπαρκείς τις υπάρχουσες λύσεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.