Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιδαίο Άντρο
(Το σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του)

Offer
Το Ιδαίο Άντρο βρίσκεται στον Ψηλορείτη ή όρος Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, που διέσωσε στους αιώνες την αρχαία ονομασία, και θεωρείται αντίστοιχης αξίας με τα μεγαλύτερα πανελλήνια ιερά. Αναφορές στο Ιδαίο Άντρο, και το μύθο της γέννησης και ανατροφής του Δία στο σπήλαιο, γίνονται από πολλούς συγγραφείς και φιλολογικές πηγές, από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 12ο αιώνα μ.Χ., οι οποίες κατέστησαν το Ιδαίο Άντρο διάσημο κέντρο λατρείας στην αρχαιότητα.
Το μύθο έφεραν στην «ιστορία» κυρίως οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη, που τα πολύτιμα ευρήματα τους παρουσιάζουμε στον παρόντα τόμο. Βρέθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός χρυσών αντικειμένων, όπως κοσμήματα, αγγεία και ελάσματα. Αλλά και χάλκινα αγγεία, ειδώλια, το μοναδικό τύμπανο, η ασπίδα Σακελλαράκη. Το πλήθος αυτών των ευρημάτων, που χρονολογούνται από τις απαρχές του κρητικού πολιτισμού, μαρτυρά την αδιάλειπτη χρήση του χώρου, από την αυγή της κρητικής ιστορίας μέχρι και σήμερα.
Η σχέση όμως του Σακελλαράκη με τον Ψηλορείτη δεν σταμάτησε εδώ μιας και το περήφανο βουνό του αποκάλυψε ένα από τα μυστικά του - τη Ζώμινθο. Εκεί, δημιούργησε έναν αρχαιολογικό δρυμό, το δάσος Σακελλαράκη, που είχε σκοπό τη διατήρηση του τοπίου όπως ήταν όταν επικρατούσε η μινωική γαλήνη. Κυρίαρχο είδος οι τρικοκοκκιές ή κράταιγοι, το αιωνόβιο ιερό δέντρο της Ζωμίνθου.
Ψηλορείτης, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος, τα πάντα οδηγούσαν τον Γιάννη Σακελλαράκη, τον αρχαιολόγο-μύθο του Ψηλορείτη, στο επίκεντρο του σύγχρονου κρητικού πολιτισμού - τα Ανώγεια, που διατηρούν αναλλοίωτη την πολιτιστική τους παράδοση και το δυναμισμό των Κρητικών του Ψηλορείτη. Αγάπησε τους Ανωγειανούς και την καθαρή ματιά τους - και τον αγάπησαν. Τους εξετίμησε και τον εξετίμησαν μιας και τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη Ανωγείων, του δήμου που τόσο δέθηκε με τους ανθρώπους του.
Είμαι περήφανος που γνώρισα τον Γιάννη Σακελλαράκη -έναν ξεχωριστό άνθρωπο, έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο, έναν καινοτόμο αρχαιολόγο-, και συνεργάστηκα μαζί του. Έχει προηγηθεί το λεύκωμα για την Κνωσό, το 2008, και τώρα ο τόμος για το Ιδαίο Άντρο, που δυστυχώς πριν την έκδοση του αδόκητος προέκυψε ο θάνατος του σκορπίζοντας σε όλους μας τη θλίψη. Όπως όμως του είχα υποσχεθεί η έκδοση ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη συμβολή της συντρόφου του στη ζωή, στις ανασκαφές και στις ιδέεςΈφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, η οποία καλείται τώρα να κάνει κουράγιο, να δείξει δύναμη και να συνεχίσει το κοινό τους έργο, όπως έκανε πάντα.

Νίκος Χαϊδεμένος

35χ25 εκ., 253 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία), 930.102 8 (Ανασκαφές (Αρχαιολογία))
ISBN: 978-960-464-232-8
ISBN (10ψήφιο): 960-464-232-4
Βάρος: 1.951 κιλά
Εκδότης: Μίλητος
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
90.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

66.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σαπουνά - Σακελλαράκη, Έφη
Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων της Βιομηχανικής Σχολής, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Λονδίνο και στη Χαϊδελβέργη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα. Εργάστηκε στα Μουσεία Ακρόπολης, Ολυμπίας, Ναυπλίου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, καθώς και σε ανασκαφές στις αντίστοιχες περιοχές. Υπηρέτησε στις ανασκαφές της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αρχαία Αγορά Αθηνών ως γραμματέας, στο Τμήμα Αρχείων του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή της στις ανασκαφές της Ζάκρου, των Αρχανών και της Ζωμίνθου, τις οποίες συνδιηύθυνε με τον αρχαιολόγο σύζυγό της, Γιάννη Σακελλαράκη. Για την ανασκαφή των Αρχανών βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Ως έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας, διενήργησε σημαντικές ανασκαφές σε όλο το νησί, στη Σκύρο και στις βοιωτικές ακτές. Η δημιουργία μουσείων, η επανέκθεση παλαιών και η ενημέρωση με Οδηγούς και εκπαιδευτικά προγράμματα υπήρξαν από τις κύριες φροντίδες της. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και έχει ταξιδέψει με τον σύζυγό της σε πολλές χώρες για επιστημονικές διαλέξεις. Το συγγραφικό της έργο ξεπερνά τους 150 τίτλους βιβλίων και επιστημονικών άρθρων. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων του Βερολίνου και της Αμερικής. Από το 2010 είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ψύχα, το οποίο χρηματοδοτεί ελληνικές ανασκαφές.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.