Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύγχρονη Βουλγαρία
(Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση)
Συγγραφείς:   Iskra Baeva, Evgenia Kalinova,


Σύγχρονη Βουλγαρία
Το βιβλίο "Η Σύγχρονη Βουλγαρία. Απο το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση" εξετάζει τη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας μέσα από το πρίσμα των βαθιών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών που επιβλήθηκαν στη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη από την αντιπαράθεση η οποία άρχισε να διαφαίνεται στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εκδηλώθηκε ανοιχτά μετά τον πόλεμο, ανάμεσα σε παγκόσμιες ιδεολογίες, στην Ανατολή και τη Δύση, στο σοσιαλισμό σοβιετικού τύπου και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, στις γεωπολιτικές στρατηγικές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, στα εθνικά κράτη και την παγκοσμιοποίηση. Οι παγκόσμιες αυτές τάσεις επέβαλλαν στη Βουλγαρία να διανύσει ένα μακρύ και οδυνηρό δρόμο: πρώτα, από μια παραδοσιακή ανατολικοευρωπαϊκή κοινωνία προς τον εκσυγχρονισμό σοβιετικού τύπου και, στη συνέχεια, να βιώσει έναν όχι λιγότερο οδυνηρό μετασχηματισμό προς μια κοινωνία δυτικοευρωπαϊκού τύπου με πολιτικό πλουραλισμό και οικονομία της αγοράς σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Η πρώτη μεταπολεμική μετάβαση τερματίστηκε, το δικό της ανθρώπινο κόστος και οι κοινωνικές-οικονομικές επιπτώσεις της μπορούν πλέον να λάβουν την ιστορική τους εκτίμηση και παρά τις διαφωνίες γύρω από το πότε ακριβώς τελείωσε η δεύτερη μετάβαση, μπορεί και αυτή να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε πλέον. Η αποτίμησή της, ωστόσο, δεν είναι πιο εύκολη, ακόμη περισσότερο διότι και εμείς οι σύγχρονοι της είμαστε όμηροι αμείωτων πολιτικών παθών.

Η ιστορική επιστήμη μπορεί και πρέπει να προσφέρει την εκτίμηση της για αυτό που διαδραματίζεται, υπό την προϋπόθεση ότι στηρίζεται σε προσβάσιμα ντοκουμέντα και χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μέθοδο ιστορικής ανάλυσης.

24χ17 εκ., 300 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 949.77 (Βουλγαρία - Ιστορία), 320.497 7 (Πολιτική - Βουλγαρία)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Ε. Χρηστίδης (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-458-297-6
ISBN (10ψήφιο): 960-458-297-6
Βάρος: 0.516 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Iskra Baeva είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σύγχρονης Παγκόσμιας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλήματα του Ψυχρού Πολέμου και η διαδικασία της μετάβασης από τον κρατικό σοσιαλισμό στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι συγγραφέας των μονογραφιών "Ουτοπία και Ρεαλισμός" (Σόφια, 1991), "Η Ανατολική Ευρώπη μετά τον Στάλιν, 1953-1956" (Σόφια, 1995), "Η Βουλγαρική Εξωτερική Πολιτική μετά την 10η Νοεμβρίου 1989" (Σόφια, 1997), "Η Βουλγαρία και η Ανατολική Ευρώπη" (Σόφια, 2001), "Η Ανατολική Ευρώπη τον 20ό Αιώνα. Ιδέες, Συγκρούσεις, Μύθοι" (Σόφια, 2010) και, μαζί με την Evgenia Kalinova, των έργων "Η πρώτη μεταπολεμική δεκαετία της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής" (Σόφια, 2003) και "Οι Βουλγαρικές Μεταβάσεις, 1939-2005" (Σόφια, 2006).

Η Evgenia Kalinova είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σύγχρονης Βουλγαρικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η βουλγαρική εξωτερική πολιτική μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην εξουσία, την ιδεολογία και τον πολιτισμό. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Οι Νικήτριες Δυνάμεις και η Βουλγαρία, 1939-1945" (Σόφια, 2004) και, μαζί με την Iskra Baeva, των έργων "Οι Βουλγαρικές Μεταβάσεις, 1939-2005" (Σόφια, 2006) και "Η πρώτη μεταπολεμική δεκαετία της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής" (Σόφια, 2003).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.