Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αντιπολίτευση στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, 1949-1963
Συγγραφέας:   Βασιλική Π. Μεσθανέως


Η αντιπολίτευση στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, 1949-1963
Το βιβλίο αυτό είναι μία "πραγματολογική" ανάγνωση του ρόλου της αντιπολίτευσης κατά την περίοδο 1949-1963.

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα συνολικό εννοιολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσει την άσκηση αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ένα θεματικό πεδίο στο οποίο η υπάρχουσα έρευνα είναι ισχνή. Το κενό αυτό καλύπτει η υπάρχουσα μελέτη, συγκροτώντας μία συνεκτική ερμηνεία με εννοιολογικά εργαλεία της έννοιας του "περιορισμένου κοινοβουλευτισμού" και του δίπολου "πολιτικό σύστημα/πολιτικό καθεστώς", χαρακτηρίζοντας, κατ΄ αντιστοιχία, την αντιπολίτευση που ασκεί κάθε πολιτικός φορέας.

Η συγγραφέας παραθέτει ένα πλούσιο, πρωτογενές εμπειρικό υλικό, αξιοποιώντας τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής των Ελλήνων καθʼ όλη την εξεταζόμενη κρίσιμη περίοδο. Ταυτόχρονα, παρέχει, έστω έμμεσα και υπαινικτικά, την ευκαιρία για δημιουργικό προβληματισμό γύρω από ένα σημαντικό ερώτημα ιδιαίτερης βαρύτητας για την ελληνική πολιτική επιστήμη, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό: για το αν η εγκαθίδρυση του αυταρχικού καθεστώτος των συνταγματαρχών αποτέλεσε προϊόν μιας "προδιαγεγραμμένης" πορείας, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα δομικά χαρακτηριστικά του μετεμφυλιακού καθεστώτος ή ήταν, σε εξίσου μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα επιλογών και "χαμένων" ευκαιριών της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Άλλωστε, η σημασία του ρόλου της αντιπολίτευσης έγκειται αφενός, στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα δικαιώματά της, και, αφετέρου, στα περιθώρια άσκησης αυτών των δικαιωμάτων που της παρέχει το πολιτικό σύστημα στο οποίο ανήκει. Γιʼ αυτό και η σημασία της ως εργαλειακής έννοιας στην πολιτική ανάλυση είναι μοναδική.


Σημείωση: Πρόλογος: Νικηφόρος Διαμαντούρος.

21χ14 εκ., 518 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-458-284-6
ISBN (10ψήφιο): 960-458-284-4
Βάρος: 0.669 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Βασιλική Π. Μεσθανέως (Θεσσαλονίκη, 1952), είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών. D.E.A. Συγκριτικής Ανάλυσης Πολιτικών Συστημάτων Πανεπιστημίου Paris I - Pantheon - Sorbonne, απόφοιτη της Ecole Nationale d΄ Administration (Ε. Ν. Α.) Γαλλίας. Μόνιμη δημόσιος υπάλληλος: στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (1983-1988 και 200-σήμερα) και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (1988-2000). Ειδική σύμβουλος στα υπουργεία εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης (1995) και μεταφορών (1996). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος "Α. Σ. Ωνάσης". Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Κάτοχος του παρασήμου του "Ιππότη Ακαδημαϊκού Φοίνικα" της Γαλλικής Δημοκρατίας. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Μέλος επιστημονικών φορέων και συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.