Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο αρχαιοελληνικός μίμος

Ο αρχαιοελληνικός μίμος
Ο αρχαιοελληνικός Μίμος, εν αντιθέσει προς τα υπόλοιπα είδη του αρχαίου μας θεάτρου, είναι σχεδόν άγνωστος εις το ευρύ κοινόν. Μόνον το εξαίρετον βιβλίον του Μάριου Πλωρίτη "Μίμος και Μίμοι" κι εν εκτεταμένον δοκίμιον του Αλέξη Σολομού αποτελούν την πενιχράν Ελληνικήν βιβλιογραφίαν επί του θέματος.

Βεβαίως εις την καθολικήν αυτήν άγνοιαν του Μίμου συνέτεινεν και το γεγονός της ελλείψεως αξιόλογων παπυρικών ευρημάτων. Ούτως ώστε να έχωμεν άξια σκηνικής παρουσίας έργα. Με εξαίρεσιν τους "Μιμιάμβους" του Ηρώνδου και τα "Ειδύλλια" του Θεόκριτου, ό,τι έχει φθάσει μέχρις ημών είτε είναι ασήμαντα αποσπάσματα είτε σκόρπιοι στίχοι.

Αυτά τα fragmenta δεν είναι δυνατόν να μας δώσουν μιαν σαφή και σφαιρικήν θεώρησιν της τέχνης των μιμογράφων. Και να αποκτήσωμεν μιαν αντίληψιν περί αυτών. Όπως συμβαίνη εις την Αττικήν κωμωδίαν με τον Αριστοφάνην και τον Μένανδρον. Παρ΄ όλα αυτά, αι δευτερογενείς πηγαί κατάφεραν να διασώσουν πολύτιμους πληροφορίας περί των Μιμογράφων από της πρωίμου αρχαιότητος μέχρι και του τέλους του αρχαίου κόσμου. Όπως τούτο εμφαίνεται και εις το εν τέλει "Ανθολόγιον".

Εις την αυστηράν Βυζαντινήν εποχήν ο Μίμος, παρά τας διώξεις της Εκκλησίας, κατορθώνει να επιζήση ως λαϊκή διασκέδασις, ως γνωρίζομεν εκ δευτερογενών πηγών (νεαραί, έργα των Πατέρων της Εκκλησίας, κ.ά.) αλλ΄ ουδέν έργον της περιόδου αυτής διεσώθη. Η δε εξέτασις του Βυζαντινού Μίμου συναρτάται από την απάντησιν εις το ερώτημα εάν εις την Μεσαιονικήν μας αυτοκρατορίαν υπήρχε θέατρον.

Μετά τον μικρόν αυτόν πρόλογον παραδίδομεν "Τον αρχαιο-ελληνικόν Μίμον" εις τον φιλέρευνον αναγνώστην.

Γιώργος Πετρόπουλος

21χ14 εκ., 187 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 882 (Ελληνικό δράμα)
ISBN: 978-960-522-222-2
ISBN (10ψήφιο): 960-522-222-1
Βάρος: 0.324 κιλά
Εκδότης: Πελασγός
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γιώργος Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δημόσια διοίκηση και πολιτικές επιστήμες και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό σεμινάριο διοικητικού δικαίου στην ίδια σχολή. Είναι υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης. Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και με καθημερινές εφημερίδες των Αθηνών και της Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, της Εστίας Νέας Σμύρνης, του Ομίλου Φθιωτών Συγγραφέων-Λογοτεχνών, του Οργανισμού για την διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Έχει συμμετάσχει σε πολλές ποιητικές συλλογές. Επίσης ποιήματα και δοκίμια του, μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά, πολωνικά, σερβικά και αλβανικά. Το έργο του έχει αποσπάσει ευμενείς κριτικές από καθηγητές πανεπιστημίου της ημεδαπής και της αλλοδαπής και από σπουδαίους λογοτέχνες. Το 2006 ετιμήθη με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Πολωνίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.