Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το όνειρο έμεινε ακατοίκητο
(Ιστορικές μαρτυρίες για τον Εμφύλιο)
Συγγραφέας:   Κώστας Πασχάλης


Το όνειρο έμεινε ακατοίκητο
"...ένα προσκύνημα στη φοβερή ιστορία"

Το βιβλίο αυτό είναι μια καταγραφή προσωπικών μαρτυριών ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Β. Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Σερρών.

Πρώτιστο μέλημα του συγγραφέα ήταν η αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων, διατηρώντας την απόσταση του επίμονου και εν πολλοίς "προσανατολισμένου" ερευνητή, που επιχειρεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να κατανοήσει το κλίμα αυτής της συγκλονιστικής περιόδου, που καθόρισε τη νεώτερη ιστορία του τόπου μας.

Μεταξύ των πολλών παλαιών μαχητών του Δ.Σ.Ε. που κατάφερε να συναντήσει ο συγγραφέας ήταν και ο Βαγγέλης Μητσίτσικας. Η συνάντηση μαζί του υπήρξε η απαρχή μιας βαθιάς σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης μεταξύ τους, που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή των βιωμάτων από την χρονική αυτή περίοδο στο παρόν βιβλίο.

Η ιστορία άλλωστε, γράφεται στη μνήμη των ανθρώπων που την υπηρετήσαν. Η ιστορία του Δ.Σ.Ε. γράφτηκε πάνω στα βουνά από ανθρώπους κυνηγημένους, οργισμένους, φοβισμένους, που τόλμησαν να πιστέψουν στο όνειρο και επέλεξαν τον δρόμο της αντιπαράθεσης ως μέσο για την επίτευξή του. Πεινασμένοι, σε αντίξοες συνθήκες, είχαν το κουράγιο και τη δύναμη να πιστεύουν, να υπομένουν και να αγωνίζονται. Είναι η Ιστορία των αφανών, των "χαμένων στις απέραντες παραγράφους της Ιστορίας". Ένα μικρό, μόλις, μέρος αυτής ακριβώς της ιστορίας επιχειρεί να καταγράψει το ανά χείρας βιβλίο.

20χ14 εκ., 204 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.77 (Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949), 938.770 92 (Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949 - Προσωπικές αφηγήσεις)
ISBN: 978-960-458-286-0
ISBN (10ψήφιο): 960-458-286-0
Βάρος: 0.327 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πασχάλης, Κώστας
Ο Κώστας Πασχάλης γεννήθηκε το 1963 στην πόλη των Σερρών, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Από το 1988 ασχολείται ενεργά με την δημοσιογραφία δημοσιεύοντας στον τοπικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο κείμενα πολιτικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα από το 1989 και για μια περίπου δεκαετία είχε την ευθύνη της επιμέλειας και παρουσίασης εκπομπής αναλόγου περιεχομένου μέσα από την ραδιοσυχνότητα της ΕΡΑ Σερρών. Η συγκέντρωση άφθονου προφορικού υλικού, εν είδει προφορικών μαρτυριών, για θέματα που άπτονταν της νεότερης ιστορίας των Σερρών, υπήρξε και η κύρια αφορμή για την ενασχόλησή του με την δεκαετία του 1940. Καρπός αυτής της πολύχρονης προσπάθειας είναι το βιβλίο "Βασίλης Ραφτούδης, 1914-1948", το οποίο και συνιστά το πρώτο εκδοτικό εγχείρημά του.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.