Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχαιο-υλικά
((αρχαιολογικές, αρχαιομετρικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις))

Offer
Το παρόν συλλογικό πόνημα, επιμέλειας των Ι. Λυριτζή και Ν. Ζαχαριά, αναφέρεται στις επιστήμες της αρχαιομετρίας και της αρχαιολογικής έρευνας, και γενικότερα στο ευρύτατο πεδίο της αρχαιογνωσίας, και απευθύνεται σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς και νέους ερευνητές, τμημάτων αρχαιολογίας καθώς και σε αυτούς των τμημάτων επιστήμης των υλικών.

"Σε μια "αρχαιολογική εποχή" η οποία συχνά δίκαια θεωρεί ότι τα υλικά κατάλοιπα μέσα από τους περιορισμούς που σημαδεύουν την ανεύρεσή τους, το πολύπλευρο αποδεικτικό φορτίο που επωμίζονται αλλά και τις ερμηνευτικές ιδεολογικές δεσμεύσεις που τα συνοδεύουν, είναι η ευλογία αλλά ταυτόχρονα και η τροχοπέδη της ερμηνείας του παρελθόντος, το βιβλίο μετατρέπει τις αναλυτικές προσεγγίσεις διεπιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας που υπάρχουν από απλά ενδιαφέρουσες και εγκυκλοπαιδικές σε αφετηρία για γόνιμο προβληματισμό".
(Ν. Ευστρατίου, Α.Π.Θ.)

"Γνωρίζοντας την έλλειψη σχετικής ελληνικής βιβλιογραφίας καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες τέτοιων εγχειρημάτων, το πόνημα αυτό οκτώ κεφαλαίων, 22 συνοδικά υποκεφαλαίων στις θεματικές των υλικών που απαντώνται στην αρχαιολογική έρευνα, γραμμένων από καταξιωμένους δασκάλους και ερευνητές, μπορώ να πω ότι δικαιώνει τις προσδοκίες των επιμελητών του, και ξεκινά με την έκδοσή του να χαράζει τη δική του πορεία στα ελληνικά γράμματα".
(Καθ. Τ. Μοροπούλου, Ε.Μ.Π.)

24χ17 εκ., 723 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Λυριτζής (Επιμελητής) , Νικόλαος Ζαχαριάς (Επιμελητής) , Κυριάκος Λαμπρόπουλος ,
ISBN: 978-960-02-2495-5
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2495-1
Βάρος: 1.382 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
74.55
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

47.71
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Michael D. Glascock υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1975 στο Iowa State University. Είναι Καθηγητής -Ερευνητής και Επικεφαλής της Ομάδας του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του University of Missouri Research Reactor (ΜURR). Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία στις αναλύσεις με νετρονική ενεργοποίηση (NΑΑ), στη φασματοσκοπία-γάμα και στην εφαρμογή αυτών στην αρχαιολογία, γεωχημεία και στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Η πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη των πηγών του οψιανού και των εργαλείων του από όλο τον κόσμο. Η ερευνητική του ομάδα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα αρχαιολογικής και γεωλογικής έρευνας με χρήση των τεχνικών ΝΑΑ, ΧRF, ΙCP-Μ καθώς και άλλες. Έχει συν-δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα Το 2009 του απενεμήθηκε το Βραβείο Frycell για Διεξαγωγή Διεπιστημονικής Έρευνας από την Society for American Archaeology.

O Julian Henderson είναι Καθηγητής Αρχαιολογικών Επιστημών στο Nottingham University και κατέχει την έδρα του Τμήματος της Αρχαιολογίας. Επίσης είναι Διευθυντής των οικείων υποδομών μικρο-αναλυτικής έρευνας, Διευθυντής του Ιnstitute of Middle Eastern Studies και επισκέπτης Καθηγητής στο Melbourne University. Στο παρελθόν δίδαξε στο University of Sheffield (1991-1995) και πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Smithsonian Institution, (1984-1985) και στο Oxford University (1985-1991). Επίσης είχε εκλεγεί ως υπότροφος του St Cross College, Oxford University (1989-1991) και κατείχε θέσεις επισκέπτη καθηγητή. Έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία και περισσότερα από 200 άρθρα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση αρχαιολογίας, θετικών επιστημών και αρχαίων υλικών, ειδικά του γυαλιού. Η πιο πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χρήση πρωτοπόρων τεχνικών, όπως την ΤΙΜS και ΤΟF-SIMS, στην έρευνα του εντοπισμού της πρωτογενούς παραγωγής, προέλευσης και διακίνησης του γυαλιού.

Η Μυρτώ Γεωργακοπούλου, χημικός/αρχαιομέτρης, διδάκτωρ του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, κατέχει τη θέση του Archaeological Chemistry Fellow στο Εργαστήριο Fitch της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατανόηση της τεχνολογίας και οργάνωσης της παραγωγής των μετάλλων στην αρχαιότητα, καθώς και της κατασκευής, χρήσης και διακίνησης των μεταλλικών αντικειμένων. Παράλληλα ασχολείται με την ανάπτυξη πρωτοκόλλων χημικής ανάλυσης ανόργανων αρχαιολογικών υλικών. Σε συνεργασία με τον Γ. Παπαδάτο δίδαξε το μεταπτυχιακό σεμινάριο "Η μεταλλουργία στο Πρώιμο Αιγαίο: αρχαιολογικές και αρχαιομετρικές προσεγγίσεις" στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Από το 2006 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας στη θέση του Γραμματέα. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το ΙΚΥ, το Arts and Humanities Research Board και το Ινστιτούτο Αρχαιομεταλλουργικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει 14 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Ο Νίκος Ζαχαριάς έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Ε.Μ.Π. του οποίου Ιδρύματος τυγχάνει πτυχιούχος (Σχολή Χημικών Μηχανικών). Είναι Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Παν/μίου Πελοποννήσου. Έχει εργασθεί στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και έχει λάβει υποτροφίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Ι.Κ.Υ. και την Ε.Ε. Ειδικεύεται στις απόλυτες χρονολογήσεις ανόργανων αρχαιολογικών υλικών, στις αναλύσεις και τον χαρακτηρισμό υαλωδών υλικών, στη μικροδοσιμετρία, στις μελέτες ανασύνθεσης του πα-λαιοπερβάλλοντος και στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην αρχαιολογία. Είναι συνσυγγραφέας 115 άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων και μιας μονογραφίας, κριτής διεθνών περιοδικών και αξιολογητής εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και πολιτιστικών συλλόγων.

Ο Γεώργιος Θεοδώρου, διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Καθηγητής Παλαιοντολογίας -Στρωματογραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζεται στην μελέτη των απολιθωμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας ενώ το εκπαιδευτικό του έργο συνεχίζεται έξω από τις αίθουσες, στο πεδίο όπου έχει οργανώσει πληθώρα πολυετών ανασκαφών με τη συμμετοχή φοιτητών (Τήλο, Πικέρμι, Κερασιά, Κύπρο, Βραώνα κλπ). Διδάσκει: Παλαιοντολογία, Στρωματογραφία, Προσδιορισμό Απολιθωμάτων, Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών, Γεωλογικά Μνημεία. Έχει οργανώσει εκθέσεις και Μουσεία (Αχίλλειο, Πόρος, Κερασιά Ευβοίας, Ρέθυμνο, Σπίτι της Κύπρου και Πικέρμι) με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και ιδιαιτέρως των απολιθωμάτων σπονδυλοζώων. Διετέλεσε κατ΄ επανάληψη μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της ΕΣΕ. Γενικός Γραμματέας της Σπηλαι-ολογικής Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2 φορές) και είναι Τακτικό Μέλος της European Academy of Sciences & Arts, ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο του. Έχει, μόνος ή σε συνεργασία, περισσότερες από 130 ανακοινώσεις - δημοσιεύσεις σε 15 χώρες, ένα Γλωσσάριο Γεωλογικών Εννοιών και μια Τρίτομη Παλαιοντολογία.

Η Ιωάννα Κακουλλή, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής του UCLA και στο UCLA/Getty Conservation Program. Διεξάγει διεπιστημονική έρευνα στη θεματική των αρχαιολογικών επιστημών με εστίαση στη μελέτη των πολιτισμικών υλικών, από την μακρό- έως την νανο-κλίμακα, με χρήση μη καταστροφικών τεχνικών και φορητών φασματοσκοπικών διατάξεων. Είναι Διευθύντρια της Ομάδας Αρχαιοϋλικών στο UCLA και συν-διευθύντρια του Tarapaca Valley Archaeological Project στη Βόρεια Χιλή και στο πρόγραμμα ByzanTiuM στην Κύπρο. Η παρούσα ερευνητική της δραστηριότητα αναφέρεται στη μελέτη και τον προσδιορισμό αρχαίων ανθρώπινων καταλοίπων, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, τη διακίνηση υλικών και μεταφορά τεχνολογίας στα υλικά ζωγραφικής της Ελληνο-Ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης στην τεχνολογία των βυζαντινών τοιχογραφιών και έργων τέχνης στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των Κομνηνών και της Λατινοκρατίας. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε πολλές ηπείρους και έχει εκτεταμένα δημοσιεύσει για τα υλικά και την τεχνολογία των αρχαίων μέσων ζωγραφικής. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Η Άννα Καραμπατσώλη, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris X - Nanterre (τμήμα Εθνολογίας, Συγκριτικής Κοινωνιολογίας και Προϊστορίας) και υπότροφος του Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας. Εργάστηκε με σύμβαση έρευνας (allocation de recherche) για τέσσερα έτη στην ομάδα UMR 7055 "Προϊστορία και Τεχνολογία" του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (CΝRS). Ως εξωτερική συνεργάτης στη συνέχεια συμμετείχε στην έρευνα της ομάδας πάνω σε θέματα όπως, η Προϊστορία της Μεσογείου, Εθνοαρχαιολογία, Πειραματική Αρχαιολογία, Μεθοδολογία έρευνας, Τεχνίτες και τεχνογνωσία κεραμικής και λιθοτεχνίας κ.ά. Συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης στο αρχαιομετρικό πρόγραμμα OBSIANUS. Έχει πάρει μέρος σε προϊστορικές ανασκαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως υπεύθυνη μελέτης και δημοσίευσης αρχαιολογικών συνόλων οψιανού και πυριτόλιθου έχει συνεργαστεί με ξένες αρχαιολογικές σχολές και την αρχαιολογική υπηρεσία. Εργάζεται ενεργά στη Μέση Εκπαίδευση ως υπεύθυνη Βιβλιοθήκης (έργο ΙΑΛΥΣΟΣ), ενώ παράλληλα συνεχίζει το επιστημονικό της έργο συμμετέχοντας σε δημοσιεύσεις αρχαιολογικών θέσεων και γράφοντας άρθρα πάνω στην παραγωγή και την τεχνική εξειδίκευση της λαξεμένης λιθοτεχνίας της Εποχής του Χαλκού.

Ο Παναγιώτης Καρκάνας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και έλαβε διδακτορικό τίτλο το 1994. Έκτοτε εργάζεται στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και από το 2004 διδάσκει το μάθημα της γεωαρχαιολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται σε θέματα γεωαρχαιολογίας με έμφαση στη μικρομορφολογία αρχαιολογικών ιζημάτων και εδαφών, στις συνθήκες σχηματισμού αρχαιολογικών αποθέσεων, στις χημικές μετα-αποθετικές διαδικασίες, στην αποκατάσταση παλαιοπεριβαλλόντων του Τεταρτογενούς και στην προέλευση αρχαιολογικών πρώτων υλών. Έχει εκπονήσει γεωαρχαιολογικές μελέτες σε πλήθος ανασκαφών όλων των πολιτισμικών περιόδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κίνα, Ν. Αφρική, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Κύπρο). Είναι στη συντακτική επιτροπή του διεθνούς περιοδικού "Geoarchaeology" (εκδ. οίκος Wiley-Blackwell) και έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και πάνω από 70 εργασίες σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και στα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το ερευνητικό του πεδίο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.