Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύντομος οδηγός στο δίκαιο για μη νομικούς

Σύντομος οδηγός στο δίκαιο για μη νομικούς
Η ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης σύνθετων ιδίως προβλημάτων έχει συνειδητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ωστόσο, είναι ακόμη λιγοστές οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί σχετικά. Κανόνας παραμένει και σήμερα η εμμονή στην αυτάρκεια των επιμέρους επιστημών. Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν ιδίως για ένα νέο κλάδο που άπτεται του δικαίου της βιοτεχνολογίας και της βιοηθικής: το βιοδίκαιο.
Οι συγγραφείς αντιμετώπισαν το πρόβλημα της συγγραφής ενός ευσύνοπτου διδακτικού βοηθήματος. Πρόκειται για "μικρό το δέμας" βιβλίο, το οποίο αποτελεί απτό δείγμα γραφής για τη δημιουργική υποστήριξη της διεπιστημονικής εκπαίδευσης και έρευνας.
Στην Εισαγωγή του εκτίθενται οι διακρίσεις των επιμέρους κλάδων του δικαίου, η ισχύς των κανόνων του, η δομή και εφαρμογή τους, η ερμηνεία τους και η απονομή της δικαιοσύνης. Εξ άλλου, στο πρώτο κεφάλαιο, που επικεντρώνεται στο δημόσιο δίκαιο, σκιαγραφείται η έννοια του Συντάγματος, οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και τα κυριότερα όργανα της κρατικής εξουσίας, ενώ αναφέρονται οι διατάξεις του που άπτονται, άμεσα ή έμμεσα, της βιοηθικής και της βιοτεχνολογίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στο ιδιωτικό δίκαιο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται ευσύνοπτα τα είδη των κανόνων του, ο βασικός κορμός του, δηλαδή το αστικό δίκαιο, και οι αρχές που το διέπουν. Επίσης, διευκρινίζονται οι κυριότερες έννοιες του αστικού δικαίου: το πρόσωπο, η προσωπικότητα, το δικαίωμα, η δικαιοπραξία και η αδικοπραξία, το πράγμα, η κυριότητα, ο γάμος, η μητρότητα και η θεμελίωση της πατρότητας, η γονική μέριμνα, η επιτροπεία, η δικαστική συμπαράσταση και η διαθήκη.
Έτσι, ο αναγνώστης αποκτά μια καλή πρώτη πληροφόρηση, αναγκαία για την ενασχόλησή του με το βιοδίκαιο. Χωρίς αυτήν ο μη νομικός θα βρισκόταν συχνά σε terra incognita.

76 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 340 (Δίκαιο)
ISBN: 978-960-15-2194-7
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2194-1
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θ. Κ. Παπαχρίστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Αστικό Δίκαιο και Κοινωνιολογία Δικαίου. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχει συγγράψει βιβλία Αστικού Δικαίου και Κοινωνιολογίας Δικαίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.