Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών

Offer
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι μηχανισμοί που γεννούν αστάθεια, ανασφάλεια και ανισότητα. Όχι μόνο δεν προωθούν τη σύγκλιση των χωρών-μελών, αλλά τις διαχωρίζουν
σε κέντρο και περιφέρεια. Η Ελλάδα, ως κατ΄ εξοχήν χώρα της περιφέρειας, δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, δεδομένου μάλιστα ότι οι επιλογές της Ευρωζώνης καθορίζονται από τις χώρες
του κέντρου. Οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται δυσοίωνες".

"... Η κρίση της Ευρωζώνης οφείλεται πιο συγκεκριμένα στις δομικές προκαταλήψεις που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΟΝΕ. Μια ανάλυση που βρήκα εξαιρετικά εντυπωσιακή προέρχεται από ένα δίκτυο ριζοσπαστών οικονομολόγων που ονομάζεται Έρευνα για το Χρήμα και τα Χρηματοπιστωτικά (Research on Money and Finance). Αυτό το δίκτυο επισημαίνει την έντονη εσωτερική διαίρεση που εμφανίστηκε ανάμεσα στον πυρήνα, του οποίου ηγείται η Γερμανία και στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Ολλανδία, και την περιφέρεια, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. (Η Ιρλανδία αποτελεί ειδική περίπτωση.) Πυρήνας και περιφέρεια εκλαμβάνονται καλύτερα ως περιοχές, παρά ως χώρες· η Γαλλία ακουμπά και στις δύο. Αυτή η διαίρεση αντανακλάται στη σταδιακή απώλεια ανταγωνιστικότητας από την περιφέρεια.
Η ανταγωνιστικότητα του πυρήνα έχει ωφεληθεί από τη συμπίεση των εργατικών μισθών, που στη Γερμανία σήμαινε πρακτικά στασιμότητα των πραγματικών μισθών επί μία δεκαετία και πάνω".
(Λόρδος Robert Skiddelsky)

"Συμβατικά, θεωρείται πως η κρίση της Ευρωζώνης προέκυψε επειδή οι χώρες της Μεσογείου ήταν πολύ άσωτες. Υποστηρίζεται πως, εάν απλώς πρόσεχαν, όπως οι βορειοευρωπαϊκές, θα είχαν διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους. Μια πρόσφατη εργασία που στηρίζεται στην προσεκτική έρευνα, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως RMF Report και έχει συνταχθεί από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, SOAS, αποδεικνύει ότι αυτή η άποψη είναι αστήρικτη. (...) Το βασικό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των μεσογειακών χωρών είναι χρέος του ιδιωτικού τομέα:
Σχεδόν το 90% του ισπανικού χρέους, το 85% του πορτογαλικού και άνω του 50% του ελληνικού χρέους είναι ιδιωτικά. [...]
(Καθηγητής George Irvin)

21χ14 εκ., 154 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.4 (Οικονομία - Ευρώπη), 338.94 (Οικονομική πολιτική - Ευρώπη), 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Άλλα πρόσωπα: Μαρίνα Τουλγαρίδη (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-14-2311-1
ISBN (10ψήφιο): 960-14-2311-7
Βάρος: 0.25 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
14.13
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Λαπαβίτσας, Κώστας
Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική του έρευνα επικεντρώθηκε στην κρίση της Ευρωζώνης και τα έργα του είχαν σημαντική επιρροή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση. Η πιο μακροχρόνια επιστημονική του έρευνα εστιάζεται στη χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού, τις πολλαπλές μορφές της και τις κοινωνικές της επιπτώσεις. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Ημαθίας συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Από το 2016 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.