Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι μωβ ανταύγειες της εκπαίδευσης...
Συγγραφέας:   Ευάγγελος Βαρβαρέσος


Οι μωβ ανταύγειες της εκπαίδευσης...
"Να μαθαίνεις σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια.
Να ζεις σα να πρόκειται να πεθάνεις αύριο".
Όττο Φον Μπίσμπαρκ

Έστιν ουν παιδεία η παίδων ολκή και αγωγή προς τον ορθόν λόγον τω νόμω ειρημένον και τοις επιεικεστάστοις ξυνδεδογμένον ότι όντως ορθός εστί (παιδεία λοιπόν είναι η προσέλκυση και αγωγή των παιδιών προς τον ορθό λόγο, όπως αυτός ορίζεται από το νόμο και τον επιβεβαιώνουν οι σοφοί) λέει ο Πλάτων εντάσσοντας με τον τρόπο αυτό την παιδεία στα πολιτικά αιτούμενα. Ο Δημόκριτος από την πλευρά του λέει, πως "η παιδεία ευτυχούσι μεν εστί κόσμος, δυστυχούσιν δε καταφύγιον" (η παιδεία αποτελεί κόσμημα για όσους είναι ευτυχισμένοι και καταφύγιο για όσους δυστυχούν). Η παιδεία βεβαίως, νοείται γενικότερα ως καλλιέργεια και όχι ως εκπαίδευση μόνο ή ως πολυμάθεια. Άλλωστε, το είχε πει και ο Ηράκλειτος, πως η πολυμάθεια, δεν διδάσκει την βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.
Διαβάζοντας λοιπόν, ξανά και ξανά, αυτές τις διαπιστώσεις, οι οποίες φανερώθηκαν στον κόσμο μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, το ερώτημα που έρχεται βασανιστικά στο νου μας, είναι πώς καταφέραμε, με τέτοιες αφετηρίες, να οδηγήσουμε την εκπαίδευση και την παιδεία μας, από τις λεωφόρους στις οποίες κινείτο, σε στενωπούς και σε μονοπάτια. Πώς καταφέραμε, να κάνουμε την εκπαίδευση που παρέχεται στην πατρίδα μας, να είναι μεταπρατική, πως ανεχόμαστε να βλέπουμε την πολιτεία να αποδυναμώνει με τον τρόπο της τον ύψιστο στόχο του σχολείου, που είναι η παραγωγή της γνώσης και η καλλιέργεια των ανθρώπων.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

21χ14 εκ., 191 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Εκπαίδευση - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-7666-92-5
ISBN (10ψήφιο): 960-7666-92-5
Βάρος: 0.303 κιλά
Εκδότης: Μυγδονία
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ευάγγελος Βαρβαρέσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικήςτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε την διδακτορική του διατριβή με θέμα τους προσωκρατικούς κοσμικούς φιλοσόφους Ηράκλειτο και Παρμενίδη στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πριν διοριστεί στην Μέση Εκπαίδευση εργάστηκε ως καθηγητής στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει βιβλία λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και φυσικής, έχει δημοσιεύσει εργασίες σε περιοδικά, έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια, ασχολήθηκε με το σχολικό, υπήρξε μέλος επιστημονικής επιτροπής σε πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, οργάνωσε ημερίδες με θέματα φυσικής, υλοποίησε προγράμματα σχετικά με την εκπαίδευση και τη διοίκηση ολικής ποιότητας σχολικών μονάδων, διετέλεσε υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Νομού Κιλκίς, ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κ & Δ Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και δίδαξε για δύο χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πρόγραμμα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα είναι διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.