Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημόσια υγεία, κοινωνική πρόνοια και υγειονομική πολιτική στην Κρητική πολιτεία (1898-1913)
(Δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα)

Offer
Η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), παρά τη σύντομη διάρκειά της και την προσωρινότητα του καθεστώτος της αυτονομίας, από τη σταθερή προσδοκία της Ένωσης με την Ελλάδα, αποτέλεσε για την Κρήτη, περίοδο σημαντικού κοινωνικού, πολιτισμικού και πολιτικο-οικονομικού εκσυγχρονισμού, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο και δύσκολο οθωμανικό παρελθόν της.
Οι προσπάθειες της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας για την οργάνωση ενός σύγχρονου νομοθετικά και διοικητικά κρατικού μηχανισμού συμπεριέλαβαν, μεταξύ άλλων, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
Στο βιβλίο, το οποίο βασίζεται, κυρίως, στο Αρχείο της Κρητικής Πολιτείας, παρουσιάζεται, με ολοκληρωμένο τρόπο, η υγειονομική πολιτική, η νομοθεσία και η οργάνωση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας στην Κρήτη, αναλύονται οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες, οι οποίοι την επηρέασαν, όπως η πολιτική και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η παρουσία των στρατευμάτων των Μεγάλων Δυνάμεων (1897-1909), η βοήθεια της Ελλάδος, κ.ά.. Περιγράφεται επίσης η κατάσταση και λειτουργία των δημοτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων, το υγειονομικό προσωπικό (ιατροί, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, μαίες, νοσοκόμες), η αντιμετώπιση των διαφόρων επιδημιών, η λέπρα και το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας, η πορνεία, η υγιεινή των πόλεων, η κτηνιατρική υπηρεσία, κλπ.
Παράλληλα παρουσιάζεται συνοπτικά η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας στην Ελλάδα, Ευρώπη και Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα και, όπου τα διαθέσιμα στοιχεία το επιτρέπουν, συγκρίνονται διάφορα δημογραφικά, επιδημιολογικά, οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά και σχολιάζεται η επίδραση πολιτικο-οικονομικών, πολιτισμικών, κοινωνικών και θρησκευτικών παραγόντων στη Δημόσια Υγεία.

24χ17 εκ., 851 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 351.7 (Υγειονομική πολιτική ), 614 (Δημόσια υγεία), 361.6 (Κοινωνική πρόνοια)
ISBN: 978-960-02-2428-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2428-5
Βάρος: 1.505 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
63.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

40.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Ε. Πολυχρονίδης σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Μετά την κατάταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ στην Ιατρική των Καταδύσεων-Υπερβαρική Ιατρική, ειδικεύθηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Μέχρι την αποστρατεία του το 2005, με τον βαθμό του Υποναυάρχου Υγειονομικού, υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως ιατρός πολεμικού πλοίου, υπεύθυνος των θαλάμων Αποσυμπιέσεως των Ναυτικών Νοσοκομείων Κρήτης, Πειραιώς και Σαλαμίνος, Αρχίατρος Στόλου, διευθυντής της Νευρολογικής-Ψυχιατρικής κλινικής, διευθυντής Εκπαιδεύσεως του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδάξει Ψυχιατρική στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και Ιατρική των Καταδύσεων και Υπερβαρική Ιατρική σε ιατρούς και νοσηλευτές των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ε.Σ.Υ και του Ε.Κ.Α.Β. Έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών, μεταξύ των οποίων πρόεδρος της Εταιρείας Στρατιωτικής Ιατρικής, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της European Underwater & Baromedical Society, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συμβουλίου της ΣΑΝ, κ.ά. Το ενδιαφέρον του για την Ιστορία εστιάζεται κυρίως στην Ιστορία της Δημόσιας Υγείας, της Στρατιωτικής Ιατρικής, της Ιατρικής των Καταδύσεων-Υπερβαρικής Ιατρικής και της σπογγαλιείας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.