Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα μέσα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα

Offer
Ζούμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σύνθετος, πολύπλοκος και αντιφατικός. Παράλληλα, τα μέσα επικοινωνίας καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση σε αυτό τον κόσμο και συνήθως υπερισχύουν άλλων τομέων της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Συχνά, οι περισσότεροι κοινωνικοί θεσμοί, αν όχι όλοι, εξαναγκάζονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης «διαμεσολαβημένης» κοινωνίας. Στόχος του βιβλίου είναι να αναδειχθούν σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο και πολυσύνθετο πεδίο της επικοινωνίας. Οι συγγραφείς του βιβλίου θίγουν ζητήματα που απασχολούν τους μελετητές όσον αφορά στη σχέση των μέσων επικοινωνίας και της κοινωνίας στον 21ο αιώνα, και αναλύουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πεδίο της επικοινωνίας, στο επίπεδο της θεωρίας, της δομής και, πιο συγκεκριμένα, στους χώρους της ενημέρωσης, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και των σχέσεων των πολιτών με τα νέα μέσα επικοινωνίας.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Εισαγωγή: Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Μέρος Πρώτο: Όψεις Επικοινωνίας
Κεφάλαιο 1: James Curran: "Οι θεωρήσεις των μέσων επικοινωνίας και του πολτισμού στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού"
Κεφάλαιο 2: Kevin Robins: "Διαπολιτισμική πολιτική και ευρωπαϊκός κοσμοπολιτισμός"
Κεφάλαιο 3: Στέλιος Παπαθανασόπουλος: "Όψεις της παγκοσμιοποίησης των μέσων επικοινωνίας"

Μέρος Δεύτερο: Οι μεταβολές στο πεδίο της μαζικής επικοινωνίας
Κεφάλαιο 4: Στέλιος Παπαθανασόπουλος: "Τα νέα μέσα επικοινωνίας στην Ευρώπη"
Κεφάλαιο 5: Jeremy Tunstall: "Τα μέσα επικοινωνίας ήταν αμερικάνικα"

Μέρος Τρίτο: Κοινωνία της Πληροφορίας
Κεφάλαιο 6: Frank Webster: "Κατανοώντας την εποχή της πληροφορίας"
Κεφάλαιο 7: Κορίννα Πατέλη: "Κοινωνικά μέσα και εξουσία"
Κεφάλαιο 8: Ζιζή Παπαχαρίση: "Οι ΄συμπεριφορές΄ των κοινωνικών δικτύων"
Κεφάλαιο 9: Λίζα Τσαλίκη: "Παιδιά και διαδίκτυο στην Ελλάδα: Η παράμετρος της ιδιωτικότητας στην κοινωνική δικτύωση.

Μέρος Τέταρτο: Το δημοσιογραφικό πεδίο
Κεφάλαιο 10: Jean Seaton: "Δημόσιο, ιδιωτικό και μέσα ενημέρωσης"
Κεφάλαιο 11: Ηλίας Αθανασιάδης: "Ιδιωτικός χώρος και μέσα ενημέρωσης: Η ελληνική περίπτωση"
Κεφάλαιο 12: Philip M. Taylor: "Η ενημέρωση εν καιρώ πολέμου"
Κεφάλαιο 13: Mark Deuze: "Δημοσιογραφία και διαδίκτυο"
Κεφάλαιο 14: Γιώργος Πλειός: "Η ενημέρωση στην blogόσφαιρα: Νέο μέσο - Παλιές λογικές;"

Μέρος Πέμπτο: Πολιτική και Επικοινωνία
Κεφάλαιο 15: Στέλιος Παπαθανασόπουλος: "Μέσα ενημέρωσης και πολιτική επικοινωνία"
Κεφάλαιο 16: Πρόδρομος Γιαννάς: "Το πολιτικό μάρκετινγκ αντιμέτωπο με τρεις μορφές δημοκρατίας"
Κεφάλαιο 17: Αθανάσιος Ν. Σαμαράς, Στέλιος Παπαθανασόπουλος: "Αρνητισμός και επιθέσεις στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα"
Κεφάλαιο 18: Αναστασία Καβαδά: "Ο ρόλος του διαδικτύου στον σύγχρονο παγκόσμιο ακτιβισμό"
Αντί επιλόγου: Στέλιος Παπαθανασόπουλος: "Τα μέσα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα"

24χ17 εκ., 440 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επικοινωνία και Κοινωνία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 302.230 9 (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Στέλιος Παπαθανασόπουλος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-03-5151-4
ISBN (10ψήφιο): 960-03-5151-1
Βάρος: 0.803 κιλά
Εκδότης: Καστανιώτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
37.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Curran, James
Ο Τζέιμς Κάραν είναι καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας στο Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Θεωρείται από τους ιδρυτές των σπουδών της μαζικής επικοινωνίας στη Βρετανία και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, ακαδημαϊκά περιοδικά και βιβλία. Έχει επιμεληθεί και γράψει δεκατέσσερα βιβλία για τα Μέσα Επικοινωνίας.

O Mark Deuze είναι καθηγητής στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα των ΗΠΑ και καθηγητής στη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο του Leiden, στην Ολλανδία. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων -το "Media Work" είναι το πιο πρόσφατο (Polity Press, 2007)- κι έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε γνωστά ακαδημαϊκά περιοδικά του χώρου, όπως τα: Journalism Quarterly, International Journal of Cultural Studies, New Media & Society, Journal of Media Sociology.

O Jean Seaton είναι Καθηγήτρια στην Ιστορία των ΜΜΕ στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Westminster, καθώς και σύμβουλος Ιστορίας στο BBC. Τα κείμενά της δεν εστιάζουν μόνο στην ιστορική διάσταση των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στο ρόλο των ΜΜΕ στην πολιτική, και στις επιδράσεις των Μέσων - ιδίως στα παιδιά. Είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, ανάμεσά τους τα: "Carnage and the Media: The Making and Breaking of News about Violence" (Penguin, 2005), "Power Without Responsibility: The Press and Broadcasting in Britain" (με τον James Curran· πρόσφατα εκδόθηκε η δέκατη έκδοση του βιβλίου) και "What Can be Done? Making the Media and Politics Better" (Wiley-Blackwell, 2006· με τον John Lloyd).

Ο Philip M. Taylor είναι καθηγητής Διεθνών Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Μ. Βρετανίας και είναι ειδικός στην ιστορία της διεθνούς πολιτικής και της επικοινωνίας. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία.

Ο Jeremy Tunstall είναι ομότιμος καθηγητής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Έχει γράψει πολλά βιβλία για τα μέσα επικοινωνίας.

Η Αναστασία Καβαδά είναι ερευνήτρια (Research Fellow) στο Communication and Media Research Institute (CAMRI) του University of Westminster. Η έρευνά της αφορά το ρόλο του διαδικτύου στη σύσταση διεθνών ακτιβιστικών δικτύων και επικεντρώνεται σε τακτικές οργάνωσης, πρακτικές συμμετοχής δημοκρατίας, καθώς και στην ανάπτυξη αλληλεγγύης ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε συλλογικές δράσεις.

Παπαθανασόπουλος, Στέλιος
Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, στη Γαλλία και την Αγγλία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και έχει γράψει μια σειρά από βιβλία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Η Ζιζή Παπαχαρίση είναι καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Οι έρευνές της επικεντρώνονται στις κοινότητες στο διαδίκτυο και στις πολιτικές χρήσεις των διαδικτυακών μέσων. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων: "A Networked Self: Indentity, Community, and Culture on Social Network Sites" (Routledge, 2010) και "A Private Sphere: Democracy in a Digital Age" (Polity, 2010) και "Journalism and Citizenship: New Agendas in Communication" (Routledge, 2009).

Η Κορίννα Πατέλη είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ερευνά τις κοινωνικο-πολιτισμικές δομές των νέων μέσων εδώ και σχεδόν μία δεκαπενταετία. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Warwick, έκανε μεταπτυχιακά στη Μαζική Επικοινωνία στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το διδακτορικό της (Goldsmiths College, 2000) είχε θέμα την «Πολιτική Οικονομία του Ίντερνετ». Η έρευνά της είναι διεπιστημονική, προσεγγίζοντας τις νέες τεχνολογίες σαν μια καθημερινή πολιτισμική πρακτική, με έμφαση στην κοινωνιολογία του λογισμικού και στην πολιτική οικονομία της διαμεσολάβησης τους. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της πραγματεύονται τις αναπαραστάσεις των κοινωνικών μέσων, την ιδιωτικότητα, και την πολιτική της αφήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό.

Ο Γιώργος Πλειός διδάσκει Ιδεολογία και Πολιτικό Λόγο στη Μαζική Επικοινωνία στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μελέτες καθώς και άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Εκτός αυτών έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συνεργάζεται με κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διεξάγει σειρά επιστημονικών ερευνών για την τηλεόραση. Κεντρικός άξονας των εργασιών του είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ καταναλωτικού καπιταλισμού - εικόνας και ιδεολογίας - σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Αθανάσιος Ν. Σαμαράς είναι κάτοχος διδακτορικού στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Sussex (Αγγλία), μεταπτυχιακού στην Πολιτική Επικοινωνία από το Emerson College (ΗΠΑ) και στην Επικοινωνιακή Πολιτική από το City University (Αγγλία) και πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. ΄Εχει δημοσιεύσεις σε βιβλία, σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων όπου έχει εκπονήσει τη μελέτη "Πολιτική διαφήμιση: Μια ποσοτική προσέγγιση για την Ελλάδα" (2003) και επί του παρόντος εργάζεται για την επικαιροποίησή της.

Η Λίζα Τσαλίκη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Visiting Senior Fellow στο Londo School of Economics (media@LSE), συμμετέχοντας στα ευρωπαϊκά προγράμματα "EU Kids Online I" (2006-2009) και "EU Kids Online II" (2009-2011) (www.eukidsonline.net). Είναι η commentaries editor του International Journal of Media and Cultural Politics (MCP) (http://ics.leeds.ac.uk/mcp) από το 2006.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.