Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεμέλιο της ψυχιατρικής ο συναισθηματικός δεσμός θεραπευτή-θεραπευόμενου
(Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Μια πορεία σαράντα και πλέον χρόνων παράλληλη με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα)

Offer
"Αν υπάρχει μια έννοια που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, αν συναναστράφηκε έστω και λίγο τον Τάκη Σακελλαρόπουλο, είναι «το ψυχαναλυτικό πρίσμα». Όλη του η διδασκαλία, όλη του η προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού, στις πιο καθημερινές του εκδηλώσεις όσο και στις πιο απρόσμενες ή παθολογικές, συνοδεύεται από αυτό που ονομάζει «ψυχαναλυτικό πρίσμα»... Η ψυχανάλυση είναι κυρίως «πρίσμα», δηλαδή βλέμμα, οπτική γωνία, μια διόπτρα σαν αυτές που επιτρέπουν να βλέπει κανείς τον τρισδιάστατο χώρο. Η ψυχανάλυση δεν φτιάχνει τη ζωή - τη βλέπει, και το βλέμμα αυτό, που αποκαλύπτει στις καλύτερες περιπτώσεις την προοπτική και το βάθος πεδίου, διασφαλίζει μια διεργασία επεξεργασίας που εμπλουτίζει και το βλέμμα και την πράξη."
(Καψαμπέλης Β.: Πρόλογος Έκδοοης)

"Ένα άλλο διακριτό στοιχείο στο στυλ του επόπτη Π. Σακελλαρόπουλου, αποτελεί ο λόγος του. Αναφέρομαι τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενό του. Λόγος απλός, σαφής και ταυτόχρονα «ανοιχτός» στην υπηρεσία της θεραπευτικής, αλλά και της εποπτικής διεργασίας. Λόγος που απευθυνόμενος στον ασθενή δεν δηλώνει ποτέ άμεσα τη σχέση του με το πλούσιο θεωρητικό οικοδόμημα στο οποίο εδράζει. Σχόλια και ερμηνείες που «δεν ανακοινώνουν/φωνασκούν την ταυτότητα τους ως ερμηνείες», αλλά που στοχεύουν στην εγκατάσταση ενός αυθεντικού κλινικού και εποπτικού διαλόγου."
(Λουτζακλή Μ.: «Η εποπτεία ως πεδίο ψυχονοητικής εμπειρίας»)

"Ο Π. Σακελλαρόπουλος ήταν και είναι ένας μεγάλος δάσκαλος, ο οποίος με τις γνώσεις του και την ενεργή συμμετοχή του μας έδειξε το δρόμο και δημιούργησε, κατά τη γνώμη μου, ένα μοντέλο για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη ψυχιατρική μονάδα."
(Στεφανουδάκης Μ.: «Το μοντέλο της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας Νομού Φωκίδας»)

"Θεωρούμε ότι μια από τις σημαντικότερες προσφορές του Καθηγητή Σακελλαρόπουλου, πέρα από την από την συμβολή του στην εδραίωση μιας ψυχιατρικής με επίκεντρο τις ανάγκες του αρρώστου και την σύζευξη της ψυχαναλυτικής σκέψης με την ψυχιατρική στην κοινότητα, είναι η έμπνευση και η διδασκαλία σε τόσες γενιές θεραπευτών, η διδασκαλία όχι μόνον της θεωρίας και των γνώσεων, αλλά μιας φιλοσοφίας, ενός οράματος. Αυτό το όραμα μαζί με τις επιστημονικές γνώσεις, το «περνάει» με έναν απλό, μεστό και αυτονόητο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν κοντά του, παράλληλα με έναν αμείωτο ενθουσιασμό. «Είναι ωραίο όταν το πάθος περνάει από τη μια γενιά στην άλλη! Δεν είναι αυτό το γοητευτικότερο κομμάτι της παράδοσης;», γράφει ο ίδιος. Από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του είναι το πώς να προστατεύεται ο νέος θεραπευτής από τις ματαιώσεις και να αντλεί ικανοποίηση από τη δουλειά του, ακόμα και με δύσκολα περιστατικά."
(Φίτσιου Π.: Σημείωμα Επιμελήτριας Έκδοσης)

25χ18 εκ., 761 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνική Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 616.891 4 (Ψυχοθεραπεία), 616.89 (Ψυχιατρική )
Άλλα πρόσωπα: Παναγιώτα Φίτσιου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-02-2484-9
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2484-6
Βάρος: 1.356 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
47.93
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

30.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αντρέας Βασιλιάς, Σκιαθίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1956 στον Βόλο. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Paris VIII στη Γαλλία όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του στις παιδαγωγικές επιστήμες και ειδικότερα στον τομέα της ψυχοπαθολογίας. Το 1999 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καρπός της οποίας είναι το βιβλίο "Ενορμητική διαδικασία: έρωτας και θάνατος". Εργάσθηκε, από το 1982, ως κλινικός και ψυχοθεραπευτής στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλλιθέας και στο Κοινοτικό Εργαστήρι Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Αργυρούπολης. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ψυχαναλυτικού προσανατολισμού ψυχοθεραπεία ψυχώσεων, την κοινοτική ψυχιατρική και την ενημέρωση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας, την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού, την αιμομιξία, τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου των φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και πλέον ελεύθερος επαγγελματίας.

Η Εβελίνα Ζέικου είναι ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Ο Χρήστος Κρύσιλας είναι Ψυχολόγος στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Τέση Λαζαράτου είναι Ψυχοθεραπεύτρια στην Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Καλλιθέας.

Η Μαρία Λαζαρίδου είναι Ψυχίατρος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του Νομού Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Ο Δημήτρης Ταταρίδης, MSc, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Η Παναγιώτα Φίτσιου γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία (Βόλου) Μαγνησίας το 1974. Πραγματοποίησε σπουδές ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές κοινωνικής ψυχιατρικής Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται ως ψυχολόγος στην Αθήνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.