Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανάμεσα στον Μαρξ και στην Coca-Cola
(Νεανική κουλτούρα και κοινωνική αλλαγή, 1960-1980)

Ανάμεσα στον Μαρξ και στην Coca-Cola

Τι ακριβώς ήθελαν οι νέοι που κινητοποιήθηκαν τον Μάη του 1968 από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη; Ήταν ο Μάης μια τυχαία έκρηξη, ένα μεμονωμένο ιστορικό επεισόδιο, το οποίο ήρθε από το πουθενά, για να προκαλέσει ένα στιγμιαίο σοκ στις κοινωνίες της βιομηχανικής ανόδου και της γενικευμένης ευμάρειας, ή οι ρίζες του βρίσκονται στις μεγάλες αλλαγές που άρχισαν να σημειώνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο μερικά μόλις χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Κι ακόμη, πόσο κράτησε ο Μάης; Μερικές εβδομάδες, κάποιους μήνες ή μιαν ολόκληρη εποχή; Κι ήταν ο Μάης μόνο πολιτικοκοινωνική αμφισβήτηση ή το ανατρεπτικό του πνεύμα αγκάλιασε όλα τα επίπεδα και τα στρώματα της κοινωνίας με έμφαση στα πρότυπα της μαζικής κουλτούρας και στον τρόπο της καθημερινής ζωής;

Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις το βιβλίο Ανάμεσα στον Μαρξ και στην Coca Cola των Axel Schildt και Detlef Siegfried, που έχουν συγκεντρώσει στις σελίδες του συνεργασίες ερευνητών από όλο το φάσμα των σύγχρονων κοινωνικών επιστημών.

Ο αναγνώστης ξεναγείται από τους ερευνητές-συγγραφείς της έκδοσης σε ορισμένες αθέατες (ή και σε άλλες ορατές αλλά παραγνωρισμένες) όψεις της νεανικής κουλτούρας του ΄60 με δεδηλωμένο σκοπό να ανιχνευθούν οι τομές ανάμεσα στον ριζοσπαστισμό της πολιτικής και στον καταναλωτισμό του lifestyle. Έτσι η "αντικουλτούρα" της εποχής (ριζοσπαστικά φοιτητικά κινήματα, κοινόβια, αντικαταναλωτισμός, οικολογία, αντιψυχιατρική, ναρκοκουλτούρα, ένοπλες οργανώσεις) συναντάται και διασταυρώνεται με τα φαινόμενα της λεγόμενης "μαζικής κουλτούρας" (προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών, μουσικές προτιμήσεις, νεανικά lifestyle όπως η Northern Soul, καταναλωτικά ήθη, τουριστικοί προορισμοί, σεξουαλικές συμπεριφορές).

Ο προκλητικός τίτλος της έκδοσης -εμπνευσμένος από την ταινία Masculin feminin, του πάντοτε διορατικού Ζαν-Λυκ Γκοντάρ- εκφράζει ιδανικά αυτή την αντινομική σχέση ανάμεσα στην νεανική αμφισβήτηση και στον καταναλωτισμό, και θέτει τις βάσεις ενός ευρύτερου προβληματισμού: τι ήθελαν και τι κατάφεραν τελικά τα παιδιά του Μαρξ και της Coca-Cola;

Μισόν αιώνα μετά τον Μάη του 1968, σε μια περίοδο που όλες οι ιδεολογίες της Δύσης μοιάζουν να έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο, οι συνεργάτες των Schildt και Siegfried αναζητούν τις αιτίες που εξέθρεψαν την ιδεολογική ορμή και την πολιτική δράση ενός κινήματος το οποίο έβαλε φωτιά στη δεκαετία του 1960, για να οδηγήσει την Ευρώπη σ΄ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
Μέρος Ι: Πολιτική και κουλτούρα στη "χρυσή εποχή"
- Alex Schildt και Detlef Siegfried: "Νεολαία, κατανάλωση και πολιτική σε μια εποχή ριζικών αλλαγών"
- Arthur Marwick: "Η νεανική κουλτούρα και η πολιτική επανάσταση της μακράς δεκαετίας του ΄60"
- Detlef Siegfried: "Κατανοώντας το 1968: Νεανική ανταρσία, αλλαγή γενιάς και μεταβιομηχανική κοινωνία"

Μέρος ΙΙ: Ελεύθερος χρόνος και νέος καταναλωτισμός
- Rob Kroes: "Αμερικανική μαζική κουλτούρα και ευρωπαϊκή νεανική κουλτούρα"
- Peter Wicke: "Μουσική, ανυπακοή, επανάσταση και εμπόριο: Η νεανική κουλτούρα ανάμεσα στο mainstream και την υπο-κουλτούρα"
- Konrad Dussel: "Ο θρίαμβος της αγγλόφωνης pop: Το δυτικογερμανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα"
- Axel Schildt: "Περνώντας τα σύνορα: Η νεολαία της Δυτικής Γερμανίας ταξιδεύει στη Δυτική Ευρώπη"
- Uta G. Poiger: "Ιμπεριαλισμός και κατανάλωση: δύο τροπισμοί του δυτικογερμανικού ριζασπαστισμού"

Μέρος ΙΙΙ: Πολιτική διαμαρτυρία
- Wifried Mausbach: "΄Burn, ware-house, burn!΄ Νεωτερικότητα, αντικουλτούρα και ο πόλεμος του Βιετνάμ στη Δυτική Γερμανία"
- Henrik Kaare Nielsen: "Η νεολαία και το κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας στη Δανία και τη Δυτική Γερμανία"
- Steven L.B. Jensen: "΄Η νεολαία ενεργοποιεί την κοινωνία και μετά κάποιος έρχεται να επωφεληθεί από αυτό΄: Το φοιτητικό κίνημα στη Δανία ανάμεσα στον πολιτικό και στον lifestyle ριζοσπαστισμό"
- Thomas Etzemuller: "Πάλη για ριζική αλλαγή; Οι Σουηδοί φοιτητές τη δεκαετία του ΄60"

Μέρος IV: Μεταμορφώσεις του φύλου
- Dagmar Herzog: "Ανάμεσα στη συνουσία και την εμπορευματοποίηση: Οι νεαρές Δυτικογερμανίδες και ο αντίκτυπος του αντισυλληπτικού χαπιού"
- Julian Bourg: "Ανησυχίες αγοριών: Η ρητορική υπέρ της παιδοφιλίας στη Γαλλία της δεκαετίας του ΄60"
- Barry Doyle: "΄Κατι περισσότερο από αίθουσα χορού, κάτι περισσότερο από τρόπος ζωής΄: Northern soul, ανδρισμός και η κουλτούρα της εργατικής τάξης στη Βρετανία της δεκαετίας του ΄70"

Μέρος V: Μορφές κουλτούρας, υπο-κουλτούρας, αντικουλτούρας
- Thomas Ekman Jorgensen: "Ουτοπία και απογοήτευση: Οι γκρεμισμένες ελπίδες της αντικουλτούρας της Κοπεγχάγης"
- Franz - Werner Kersting: "Νεανικός αριστερός ριζοσπαστισμός, περιθωριακές ομάδες και αντιψυχιατρική στη Δυτική Γερμανία"
- Klaus Weinhauer: "Το τέλος των βεβαιοτήτων: Χρήση ναρκωτικών και νεανική παραβατικότητα στη Δυτική Γερμανία"


24χ16 εκ., 520 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 306 (Κουλτούρα)
Άλλα πρόσωπα: Axel Schildt (Επιμελητής) , Detlef Siegfried (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-7560-95-7
ISBN (10ψήφιο): 960-7560-95-7
Βάρος: 1.024 κιλά
Εκδότης: Κασταλία
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Julian Bourg είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Bucknell. Έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με την επίδραση του Μάη του ΄68 στην ηθική και πολιτική φιλοσοφική συζήτηση στη Γαλλία. Σήμερα εργάζεται πάνω στο έργο του Φουκώ.

Ο Barry M. Doyle είναι Λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Teesside, Middlesbrough στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικεύεται στη βρετανική ιστορία του 20ού αιώνα, και ειδικότερα στις δημόσιες πολιτικές για τον αστικό ιστό, την εμπορική - λαϊκή κουλτούρα και τον κινηματογράφο.

Ο Dussel Konrad είναι Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim. Κύριο πεδίο μελέτης του είναι τα ΜΜΕ και η ιστορία της κουλτούρας, καθώς και η ιστορία της Νοτιοδυτικής Γερμανίας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Ο Thomas Etzemuller είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Oldenburg. Ειδικεύεται στη γερμανική και στη σουηδική ιστορία του 20ού αιώνα, στην ιστορία της κουλτούρας, στην ανάλυση λόγου, καθώς και στη θεωρία και στην ιστορία της ιστοριογραφίας.

Η Dagmar Herzog δίδαξε στα πανεπιστήμια του Harvard και του Michigan και από το 2005 διδάσκει στο City University of New York - Graduate Center. Για το έργο της έχει βραβευτεί από το ίδρυμα Φορντ, το American Council of Learned Societes, το Social Science Resecarch Council και από το ίδρυμα Andrew W. Mellon.

Ο Steven L. B. Jensen έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και στην Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και σπουδές στην Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος προγραμμάτων της UNAIDS στη Γενεύη.

Ο Thomas Ekman Jorgensen είναι Διδάκτωρ Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας (διατριβή για την Αριστερά στη Δανία και τη Σουηδία κατά τη μεταπολεμική περίοδο). Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα ολοκληρωτικά κινήματα και η πολιτική συμπεριφορά/ταυτότητα.

Ο Franz - Werner Kersting είναι συνεργάτης - ερευνητής στο Westfalisches Institut fur Regionalgeschichte του Munster και καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Munster. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από την ιστορία της νεολαίας μέχρι την ψυχιατρική, τις αστικές και αγροτικές κοινωνίες, καθώς και την ιστορία της Δυτικής Γερμανίας και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Rob Kroes είναι καθηγητής και πρόεδρος του προγράμματος Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Amsterdam. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι διατλαντικές σχέσεις στα πεδία της κουλτούρας, της πολιτικής και της κοινωνίας.

Ο Arthur Marwick είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις θεματικές ενότητες: η πολιτισμική επανάσταση της μακράς δεκαετίας του ΄60, ο ολοκληρωτικός πόλεμος και η κοινωνική και πολιτισμική αλλαγή, η ιστορία της ανθρώπινης ομορφιάς, οι σκοποί και οι μέθοδοι της Ιστορίας.

Ο Wilfried Mausbach είναι Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Heidelberg και επιστημονικός συνεργάτης ερευνητής του ιδρύματος Volkswagen. Έχει ασχοληθεί με την επίδραση του πολέμου του Βιετνάμ στη Γερμανία.

Ο Henrik Kaare Nielsen είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Αισθητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Aarhus της Δανίας. Η δουλειά του αφορά θεματικές όπως η θεωρία της νεωτερικότητας, η θεωρία της νεωτερικής κουλτούρας, η δημοκρατία και τα κοινωνικά κινήματα.

Η Uta G. Poiger είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και έκτακτη αναπληρώτρια καθηγήτρια Γυναικείων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Washington, Seattle. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θέση του κοριτσιού στη Γερμανία από το 1920 έως το 1950, καθώς και με τις πολιτικές όψεις της κατανάλωσης και με τις διεθνείς σχέσεις στη Γερμανία του 20ού αιώνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.