Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως

Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
[...] Η ιδιαιτερότητα του λευκώματος έγκειται στην αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και του εντοίχιου διακόσμου. Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τον αγιογράφο, να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί η πορεία του έργου: οι λεπτομέρειες και προβληματισμοί για σχεδιαστικές, χρωματικές, θεολογικές και πρακτικές επιλογές που σηματοδοτούν το έργο. Τόσο ο ειδικός επιστήμονας όσο και ο απλός αναγνώστης μπορούν να λάβουν πληροφορίες χρήσιμες αλλά και ωφέλιμες.

Το βιβλίο-λεύκωμα περιλαμβάνει επτά κείμενα επιστημόνων και ειδικών, που ασχολήθηκαν με την ανέγερση και διακόσμηση του ναού. Ο ΄Αλκης Ράπτης, αρχιτέκτονας του ναού, καταθέτει τις αιτίες και τους προβληματισμούς που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική λύση. Ο Γιώργος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής βυζαντινής τέχνης Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, περιγράφει το εικονογραφικό πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους το επέλεξε. Ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος των ικριωμάτων για την αγιογράφηση, εξηγεί την ιδιαιτερότητα του έργου του. Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, αγιογράφος-βυζαντινολόγος, εκθέτει με περισσή επάρκεια όλα τα τεχνοτροπικά θέματα που τον απασχόλησαν στο έργο του. Ο υπογραφόμενος, αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, φιλόλογος-θεολόγος, αναλύω θεολογικά σε επτά κεφάλαια τις τοιχογραφίες του Ναού. Στο τέλος, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο του Ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δημητρίου Τριανταφυλλόπουλου, το οποίο απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την τέχνη της αγιογραφίας. Επίσης, επειδή τον Ιανουάριο του 2010 έγινε μία καταγγελία στην Ιερά Σύνοδο για ορισμένα διακοσμητικά κυρίως ζωγραφικά θέματα, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ως επίμετρο στον παρόντα τόμο το άπαντητικό υπόμνημα του Κωνσταντίνου Βαφειάδη συνοδευόμενο από σχετικό εποπτικό υλικό.

Οι φωτογραφίες που κοσμούν το λεύκωμα ανήκουν στο αρχείο του Ναού (από τη φωτογράφιση του Βασίλη Κολοβού) και το αρχείο των Άλκη Ράπτη, Γεωργίου Φουστέρη και Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

29χ23 εκ., 281 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 709.021 4 (Τέχνη, Βυζαντινή), 723.2 (Αρχιτεκτονική, Βυζαντινή), 751.73 (Τοιχογραφίες), 755 (Αγιογραφία)
ISBN: 978-960-99516-0-9
ISBN (10ψήφιο): 960-99516-0-0
Βάρος: 1.486 κιλά
Εκδότης: Μυγδονία
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
37.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαφειάδης, Κωνσταντίνος Μ.
Ο Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης είναι απόφοιτος τριών Πανεπιστημίων, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα φοιτά στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν κυρίως στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Στο γνωστικό αυτό αντικείμενο εκπόνησε διδακτορική Διατριβή (2004) και εν συνεχεία μεταδιδακτορική έρευνα, με αντικείμενο την αποκατάσταση και έκδοση κειμένου. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, ανασκαφές και συνέδρια, διεθνή και τοπικά. Περιλαμβάνει επίσης συγγραφή μονογραφιών, και αυτοτελών μελετών και βεβαίως δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Ο κύκλος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων αφορά κυρίως στην Τέχνη, την Φιλολογία και την ιστορία του Πολιτισμού. Έχει διδάξει Ιστορία της τέχνης (ως Λέκτορας, Π/Δ 407) στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο τμήμα Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, καθώς και Βυζαντινή Αρχαιολογία στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αχαΐας. Έχει διδάξει επίσης Ιστορία Χριστιανικής τέχνης, αλλά και Ζωγραφική στο τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Εκκλησιαστική Ακαδημία των Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.