Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παιδαγωγικές πρακτικές
(Έρευνα και εκπαιδευτική πολιτική)

Offer
Το βιβλίο αυτό, προϊόν μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας της Μονάδας Έρευνας και Τεκμηρίωσης για την ανάλυση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναλύει τις πρακτικές, σε τυπικούς και μη τυπικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς, οι οποίες ενσωματώνουν παιδαγωγικούς λόγους και κατά συνέπεια προβάλλουν συγκεκριμένες μορφές παιδαγωγικής ταυτότητας.

Το βιβλίο απαρτίζεται από έξι κεφάλαια με αναφορά σε τέσσερα βασικά πεδία εμπειρικής διερεύνησης: στο σχολείο, τα διδακτικά βιβλία, το μουσείο και την αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Βασική υπόθεση εργασίας του συνολικού εγχειρήματος αποτελεί η αντίληψη ότι η ανασυγκρότηση των πρακτικών που είναι ενσωματωμένες στα παιδαγωγικά μέσα, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τα κανονιστικά κείμενα προϋποθέτει την ύπαρξη μιας θεωρητικά θεμελιωμένης και εμπειρικά επεξεργασμένης "γλώσσας περιγραφής". Η συστηματική περιγραφή των εκπαιδευτικών πρακτικών, που η γλώσσα αυτή επιτρέπει, παρέχει τη δυνατότητα για την αποκάλυψη των εσωτερικών αντιφάσεων και υποδεικνύει τα σημεία δυνητικών παρεμβάσεων στο επίπεδο της εκπαιδευτικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση αποτελεσματικών και πιο δίκαιων εκπαιδευτικών διευθετήσεων.

24χ17 εκ., 295 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστήμες της Αγωγής
Ονομασία υποσειράς: Κοινωνιολογία - Πολιτική της Εκπαίδευσης
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Βάσω Βασιλού - Παπαγεωργίου (Υπεύθυνος Σειράς) , Βασίλης Κουλαϊδής (Επιμελητής) , Άννα Τσατσαρώνη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-455-993-0
ISBN (10ψήφιο): 960-455-993-1
Βάρος: 0.624 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
14.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.94
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Γλυκερία Ανυφαντή εργάζεται από το 2002 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με κύριο αντικείμενο την επικοινωνία της επιστήμης και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στην παιδαγωγική ανάλυση των επιστημονικών εκθεμάτων στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με θέμα την επικοινωνία της επιστήμης, τη μη τυπική εκπαίδευση και το τρίπτυχο Επιστήμη-Τεχνολογία-Κοινωνία. Στα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται οι εφαρμογές της κοινωνικής σημειωτικής σε περιβάλλοντα μη τυπικής μάθησης (π.χ στο μουσείο), θέματα γνώσης, ταυτότητας και παιδαγωγικού λόγου στο σύγχρονο σημειωτικό τοπίο, καθώς και θέματα επικοινωνίας της επιστήμης. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τεχνολογική στάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Κώστας Δημόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας άρθρων σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού καθώς και υλικού για την εκλαΐκευση της τεχνο-επιστημονικής γνώσης.

Ο Βασίλης Κουλαϊδής είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής θεματικής ενότητας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων στην ελληνική και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη σχέση "επιστήμης - κοινωνίας - επικοινωνίας".

Η Αντιγόνη Σαρακινιώτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης "Εκπαίδευση και Ανθρώπινα δικαιώματα" του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Institute of Education, University of London. Σήμερα με υποτροφία του ΙΚΥ εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με πεδίο έρευνας την κοινωνιολογική ανάλυση της (ευρωπαϊκής) εκπαιδευτικής πολιτικής και ειδίκευση στην ανάλυση προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Σχετικές εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Υπό δημοσίευση βρίσκεται η συμβολή της με τίτλο "Changing Knowledge in Higher Education" στον συλλογικό τόμο "Knowledge and identity: Concepts and Applications in Bernstein΄s Sociology" (Routledge). Έχει εργαστεί στο πρόγραμμα "Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάζεται ερευνητικά με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Δέσποινα Τσακίρη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προερχόμενη από τον ακαδημαϊκό χώρο των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ασχολείται με την αξιολόγηση προσώπων και δράσεων στον εκπαιδευτικό θεσμό, την οποία διερευνά ως κοινωνικό πράττειντης θεσμισμένης κριτικής λειτουργίας στην εκπαίδευση μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου, λογοδοσίας και αναστοχαστικής αξιολόγησης. Εμπνεόμενη από την καστοριαδική σκέψη, εστιάζει στο φαντασιακό στοιχείο της αξιολόγησης, προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις καθημερινές διυποκειμενικές συμπεριφορές στον σχολικό θεσμό, τις εκπαιδευτικές συλλογικές δράσεις και τα εκπαιδευτικά προτάγματα. Σπούδασε και έζησε στο Παρίσι πολλά χρόνια (1982-1998), δραστηριοποιούμενη διδακτικά και ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre. Ερχόμενη στην Ελλάδα εργάστηκε στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (1998-2005).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.