Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ορθογραφία
(Μάθηση και διαταραχές)

Offer
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια νηφάλια, επιστημονική μελέτη της ορθογραφικής δεξιότητας από τη σκοπιά της εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Τα κεφάλαια έχουν γραφτεί από εξειδικευμένους ερευνητές με εμπειρία στη μελέτη της ορθογραφημένης γραφής και γνώση της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Παρουσιάζουν πειραματικά δεδομένα και θεωρητικές υποθέσεις για τους μηχανισμούς και τις διεργασίες που υποστηρίζουν την κατάκτηση της ορθογραφικής δεξιότητας, επιχειρώντας να συνθέσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Η οργάνωση του βιβλίου καλύπτει με συστηματικό τρόπο το ευρύτερο δυνατό φάσμα επιμέρους ζητημάτων, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες ενότητες:
- Αναγνωστική δεξιότητα και ορθογραφία
- Ορθογραφική ανάπτυξη και μεταγλωσσικές δεξιότητες
- Ανάπτυξη της ορθογραφημένης γραφής
- Ορθογραφικά λάθη
- Διαταραχές της ορθογραφημένης γραφής
- Αναγνωστικές διαταραχές και ορθογραφική δεξιότητα
- Μέθοδοι αξιολόγησης της ορθογραφικής δεξιότητας
- Μέθοδοι διδασκαλίας της ορθογραφικής δεξιότητας.

Επίσης συμπεριλαμβάνει μια σειρά από εργαλεία για τον εκπαιδευτικό της τάξης:
- Τεστ ορθογραφικής δεξιότητας
- Σύστημα ταξινόμησης και καταμέτρησης ορθογραφικών λαθών
- Κατάλογος συχνότερων λέξεων από τα σχολικά βιβλία της Γλώσσας
- Κατάλογος οικογενειών των συχνών λέξεων
- Διδακτικές τεχνικές και ειδικές δραστηριότητες
- Ανάλυση του ελληνικού ορθογραφικού συστήματος.

"Το βιβλίο καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και συνδράμει σε τρία επίπεδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, μέσα από την κριτική παρουσίαση όλων των ερμηνευτικών προσεγγίσεων στην ορθογραφία, δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ένα εύρος θεωρητικών μοντέλων. Σε ερευνητικό επίπεδο, συγκεντρώνει στοιχεία από τη σύγχρονη διεθνή έρευνα αλλά κυρίως παρουσιάζει το σύνολο της υπάρχουσας ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας για την ορθογραφία. Τέλος, στο επίπεδο της διδακτικής πράξης, μέσα από τη συνθετική και κριτική αξιοποίηση των ευρημάτων της σύγχρονης μελέτης, οι συγγραφείς αποπειρώνται να τροποποιήσουν συστηματικά παγιωμένες αντιλήψεις για την ορθογραφία και τις διδακτικές πρακτικές."

Σουζάνα Παντελιάδου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής - Μαθησιακών Δυσκολιών

24χ17 εκ., 566 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ψυχολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.15 (Παιδαγωγική ψυχολογία ), 370.152 3 (Μάθηση - Ψυχολογία), 481 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Ορθογραφία)
Άλλα πρόσωπα: Αγγελική Μουζάκη (Επιμελητής) , Αθανάσιος Χ. Πρωτόπαπας (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-01-1389-1
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1389-0
Βάρος: 1.173 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
36.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.84
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αθανάσιος Αϊδίνης είναι επίκουρος καθηγητής Πρώτης Ανάγνωσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ.

Ο Γεώργιος Κ. Γεωργίου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στον Καναδά (Psychological Studies in Education). Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο "Εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στην ταχεία κατονομασία ερεθισμάτων και στην ανάγνωση" απέσπασε το πρώτο βραβείο διδακτορικής διατριβής για το έτος 2008-2009 από το Καναδικό Συμβούλιο Ψυχολογίας. Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Jyvaskyla στη Φινλανδία. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη μελέτη της ανάπτυξης και των διαταραχών της ανάγνωσης σε διάφορες γλώσσες.

Δημάκος, Ιωάννης
Ο Γιάννης Δημάκος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Σχολική Ψυχολογία με έμφαση στην Ψυχολογία της Γραπτής Γλώσσας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών στα σχολεία και στη μελέτη της γραπτής έκφρασης μαθητών σχολικής ηλικίας.

Η Βασιλική Διαμαντή εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός - εκπαιδευτική ψυχολόγος σε ιδιωτικό σχολείο και σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης διαταραχών μάθησης. Σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Psychology and Special Needs του Institute of Education, University of London, και διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία του University College London. Έχει εργαστεί ως βοηθός καθηγητή στο πλαίσιο της υποτροφίας του τμήματος και δίδασκε το εργαστήριο της στατιστικής του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ανάπτυξη και στις διαταραχές της ανάγνωσης και της ορθογραφίας στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα

Ο Σωτήριος Δουκλιάς αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη γνωσιακή νευροψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex. Απέκτησε το διδακτορικό του το 2006 ως υπότροφος του Πανεπιστημίου του Essex στον τομέα της γνωσιακής αναπτυξιακής νευροψυχολογίας. Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Έρευνας του British Psychological Society και ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης αναγνωστικών δυσκολιών και προβλημάτων προσοχής. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επισκέπτης Λέκτορας Γνωστικής Νευροψυχολογίας και ως εκπαιδευτής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών και αναπτυξιακών συνδρόμων.

Η Στυλιανή Δρακοπούλου κατέχει πτυχίο φιλολογίας και μεταπτυχιακό τίτλο γλωσσικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μεταπτυχιακή υπότροφος του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου εργάστηκε στη στάθμιση εργαλείων και λογισμικών ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών και σε ερευνητικές μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη των αναγνωστικών δεξιοτήτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Ως επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στη δημιουργία εργαλείων καθορισμού επιπέδων γλωσσομάθειας σε αλλοδαπούς μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης.

Η Μαρία Κωνσταντινίδου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της στον τομέα της εκπαίδευσης στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στις Η.Π.Α. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το τμήμα Psychology and Human Development του Institute of Education, University of London. Έχει εργαστεί ως ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέματα έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης αναγνωστικών δυσκολιών και προβλημάτων προσοχής, και ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει εργαστεί επίσης ως Συνδετική Λειτουργός Ειδικής Εκπαίδευσης, ενώ σήμερα είναι υπεύθυνη για θέματα ειδικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Η Πανωραία Μικρούλη είναι απόφοιτη του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πατρών. Εργάζεται με άτομα που έχουν διαταραχές επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Πατρών ως εργαστηριακή συνεργάτης. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη δοκιμασιών ομιλητικής ακοομετρίας πληθυσμού σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Ο Ηλίας Παπαθανασίου είναι καθηγητής εφαρμογών, λογοθεραπευτής στο ΤΕΙ Πατρών.

Ο Αθανάσιος Χρ. Πρωτόπαπας είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", όπου ασχολείται με την πρόσληψη του γραπτού και προφορικού λόγου και με τον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ΜS Γνωσιακών Επιστημών και Μηχανικού, καθώς και διδάκτωρ Γνωσιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.