Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αλληλογραφία Ν. Ματσανιώτη - Ε. Κριαρά
(Με σχόλια, πίνακα και ευρετήρια)
Συγγραφέας:   Εμμανουήλ Κριαράς


Αλληλογραφία Ν. Ματσανιώτη - Ε. Κριαρά
[...] Το φίλο μου Νίκο Ματσανιώτη (1925-2010) τον γνώρισα το 2003. Όταν επρόκειτο να συνέλθει στη Θεσσαλονίκη ελληνοτουρκικό συνέδριο περιγεννητικής ιατρικής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας περιγεννητικής ιατρικής κ. Απόστολος Αθανασιάδης μου ανακοίνωσε ότι κατά τη διεξαγωγή του προσεχούς συνεδρίου της Εταιρείας (4-6 Απριλίου 2003) θα απονεμηθεί βραβείο σε έναν Έλληνα και σε έναν Τούρκο διανοούμενο· και ότι από τους Έλληνες επέλεξαν εμένα. Μου πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της Εταιρείας να απονείμει το βραβείο σ΄ εμένα οφείλεται σε σύσταση του γενικού γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και διαπρεπούς παιδίατρου Νίκου Ματσανιώτη. Μου έκαμε εντύπωση η πληροφορία επειδή έως την ημέρα εκείνη δεν είχα γνωριμία από κοντά με το μνημονευμένο συνάδελφο. Έσπευσα βέβαια να ευχαριστήσω τηλεφωνικώς το Ματσανιώτη, καθώς φυσικά ευχαρίστησα και τον κ. Αθανασιάδη, που μου ανακοίνωνε το ευχάριστο γεγονός. Η άκρα ευμένεια του Ματσανιώτη απέναντι του προσώπου μου στάθηκε βέβαια αιτία να αναπτυχθεί μεταξύ μας στενότατος δεσμός φιλίας, που οδήγησε σε συχνή ανταλλαγή επιστολών αλλά και προσωπικών δημοσιευμάτων μεταξύ μας.

Γράμματα του αείμνηστου φίλου μου δημοσιεύονται στο τεύχος τούτο και είναι είκοσι τέσσερα και τρία έγγραφα της Ακαδημίας Αθηνών (ένα φέρεται με δύο αριθμούς)· ορισμένα είναι σύντομα, τα περισσότερα εκτενέστερα. Μου αποστέλλονται συχνά με αφορμή παραλαβής απ΄ αυτόν δημοσιευμάτων μου, για τα οποία εκείνος εκφράζεται με άπειρη καλοσύνη και υπερβολική ευμένεια. Στο αρχείο μου σώζονται, όπως είπα, αντίγραφα μόνο επτά δικών μου γραμμάτων στο Ματσανιώτη. Όλα τα γράμματα σχολιάζονται στις περιπτώσεις που είναι ανάγκη. Στο τέλος του τεύχους καταχωρίζονται πίνακας των επιστολών και σχετικά ευρετήρια προσώπων και πραγμάτων. [...]

(από τον πρόλογο του Ε. Κριαρά)

21χ14 εκ., 54 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 889.6 (Νεοελληνική επιστολογραφία )
ISBN: 978-960-12-1956-1
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1956-0
Βάρος: 0.095 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
5.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

4.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κριαράς, Εμμανουήλ
Ο Ε. Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά (1906). Τελείωσε το γυμνάσιο στα Χανιά (1924). Σπούδασε φιλολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1924-29), βυζαντινή φιλολογία, νοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία (Πανεπιστήμιο Μονάχου, 1930 και Πανεπιστήμιο Παρισιού, 1938-39 και 1945-48). Διδάκτορας το 1938. Επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών (1930-39) και διευθυντής του Αρχείου (1939-50). Τότε διορίζεται τακτικός καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής (1954-55). Απολύεται από τη Χούντα (1968). Καλλιέργησε τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική φιλολογία και γλώσσα και αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής. Πρόεδρος εικοσαμελούς επιτροπής που μεταγλώττισε τους δικαστικούς κώδικες· πρόεδρος επιτροπής που πρότεινε το είδος μονοτονικού που εφαρμόζεται. Συγκρότησε "Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας" (τόμοι 14 έως τώρα) και "Λεξικό της δημοτικής". Δημοσίευσε και πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική και νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Διεθνή βραβεία (Herderpreis και της Association des etudes grecques) για το Μεσαιωνικό Λεξικό του. Τέσσερα ελληνικά παράσημα (τελευταία: Ταξιάρχης τάγματος τιμής). Επίσης είναι ιππότης της Λεγεώνας της τιμής (Γαλλία) και Commendatore in merito (Ιταλία). Έλαβε μέρος στην αντίσταση και κρατήθηκε στο Χαϊδάρι επί μήνες έως το Σεπτέμβριο του 1944.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.