Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο χώρος του επιστημονικού εργαστηρίου
(16ος-20ός αιώνας: Αρχιτεκτονικές και κοινωνικές διαστάσεις)

Offer
Μέσα από την οπτική των σπουδών επιστήμης και τεχνολογίας, ο συλλογικός αυτός τόμος επικεντρώνεται στο επιστημονικό εργαστήριο ως κατεξοχήν χώρο παραγωγής γνώσης στις φυσικές κυρίως επιστήμες και τις επιστήμες της ζωής. Η έμφαση δίνεται στις μεταλλάξεις που υφίσταται ο φυσικός χώρος του επιστημονικού εργαστηρίου σε μια διάρκεια πέντε αιώνων. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν ταυτόχρονα στο μετασχηματισμό των πολιτικών συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, της ιεραρχικής δομής των ερευνητικών ομάδων με βάση το φύλο και πολύ περισσότερο της ίδιας της επιστημονικής πρακτικής και της έννοιας του πειράματος. Ο τόμος μελετά την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική των διαφόρων μορφών του επιστημονικού εργαστηρίου, και μέσα από αυτές ιχνηλατεί παραδοχές που έχουν να κάνουν με το ποιος/ποια έχει τελικά πρόσβαση στην επιστήμη και υπό ποιες προϋποθέσεις -επιστημολογικές και κοινωνιολογικές- γίνεται η διεξαγωγή της.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Paula Findlen: "Ανδρικά προνόμια: Φύλο, χώρος και γνώση στο μουσείο της πρώιμης νεωτερικότητας"
- Steven Shapin: "Ο οίκος του πειράματος στην Αγγλία του 17ου αιώνα"
- Owen Hannaway: "Ο σχεδιασμός των εργαστηρίων και ο στόχος της επιστήμης. Andreas Libavious εναντίον Tycho Brahe"
- Londa Schiebinger: "Η Maria Winkelmann στην Ακαδημία του Βερολίνου. Σημείο καμπής για τις γυναίκες στην επιστήμη"
- Sophie Forgan: "Πλαίσιο, εικόνα και λειτουργία: μια προκαταρκτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των επιστημονικών εταιρειών"
- Marsha Richmond: "«Ένα δικό της εργαστήριο». Το Εργαστήριο Βιολογίας Balfour για Γυναίκες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, 1884-1914"
- Μαρία Ρεντετζή: "Σχεδιάζοντας (για) ένα νέο επιστημονικό κλάδο: Η τοποθεσία και η αρχιτεκτονική του Ινστιτούτου Έρευνας Ραδίου στη Βιέννη των αρχών του εικοστού αιώνα"
- Robert Seidel: "Οι απαρχές του Εργαστηρίου Lawrence Berkeley"
- Peter Galison και Caroline A. Jones: "Τροχιές παραγωγής στα εργαστήρια, τα εργοστάσια και τα καλλιτεχνικά στούντιο"
- Sharon Traweek: "Εικονιστικές επινοήσεις: Προς μια εθνογραφία των εικόνων της φυσικής"


Σημείωση: Πρόλογος: Αριστείδης Μπαλτάς

24χ17 εκ., 464 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 501 (Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Αμαλία Χατζηευγενιάδου (Μεταφραστής) , Μαρία Ρεντετζή (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-524-316-6
ISBN (10ψήφιο): 960-524-316-4
Βάρος: 0.967 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Galison, Peter
Ο Peter Galison είναι καθηγητής ιστορίας της επιστήμης και καθηγητής φυσικής στην έδρα Mallinckrodt του Πανεπιστημίου Harvard. Του έχουν απονεμηθεί το Βραβείο Max Planck, η υποτροφία από το Ίδρυμα MacArthur, καθώς και το Βραβείο Pfizer καλύτερου βιβλίου ιστορίας της επιστήμης για το έργο του "Image and Logic".

H Londa Schiebinger είναι καθηγήτρια Ιστορίας και Μελετών για τις Γυναίκες και διευθύντρια του Ινστιτούτου για τις Γυναίκες στην Επιστήμη (WISE) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας.

Ο Steven Shapin σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας και κοινωνιολογία της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής κοινωνιολογίας και σπουδών επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για την ιστορία της επιστήμης στη Βρετανία του 17ου-19ου αιώνα, και για την κοινωνιολογία της επιστημονικής γνώσης. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται το "Leviathan and the Air-Pump: Hobbes, Boyle and the Experimental Life" (μαζί με τον Simon Schaffer) (Princeton University Press) και το "A Social History of Truth: Civility and Science in Seventeenth-Century England" (Chicago University Press). Πρόσφατα, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχει προσθέσει τα προβλήματα ηθικής στη δράση των επιστημών κατά τον 20ό αιώνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.