Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Macedonian Identities Through Time
(Interdisciplinary Approaches)

Macedonian Identities Through Time
Ενάμιση αιώνα μετά την εμφάνιση του μακεδονικού ζητήματος, αυτό εξακολουθεί να εγείρει εθνικιστικές αντιδράσεις στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες. Στον παρόν τόμο, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας καλύπτεται σε όλες τις γεωγραφικές παραλλαγές της και χρονικές περιόδους. Οι διακριτές ομάδες που εξετάζονται εδώ περιλαμβάνουν τους αρχαίους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους, Έλληνες, Σλάβους, τους ελληνο-/ Σλαβο- / Βλαχόφωνους Χριστιανούς της Οθωμανικής περιόδου, αλλά και τους Έλληνες και τους Σλαβομακεδόνες της σύγχρονης εποχής.

Το κεντρικό θέμα αυτού του έργου, οι εθνικές ταυτότητες, εξετάζεται τόσο στην ατομική όσο και συλλογική του διάσταση. Αναλύονται ζητήματα όπως η πολιτιστική ταυτότητα, οι μύθοι, τα σύμβολα και τα στερεότυπα, ως βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας και του μηχανισμού της εθνογένεσης. Η έννοια της εθνικής ταυτότητας εξετάζεται επίσης τόσο με την ευρύτερη έννοια της διαφοροποίησης των μελών μιας ομάδας από τις άλλες καθώς και με τη στενή έννοια της εθνικής, σύμφωνα με την προσήλωσή τους στα σύγχρονα έθνη κράτη.

Άλλωστε, ως ιστορικά κατασκευάσματα, οι ταυτότητες είναι συνεχώς αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Πληρούν διαφορετικές κοινωνικές λειτουργίες καθώς διαμορφώνονται, αποδυναμώνονται ή διαλύονται κατά την πάροδο του χρόνου. Εξυπηρετούν κάθε μορφή κοινωνικής οργάνωσης που προωθεί τη συνοχή της ομάδας, είτε θετικά, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των μελών τους, ή αρνητικά, μέσω της υποκείμενης διαφοροποίησης τους από άλλες ομάδες.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή μελετών, στην αγγλική γλώσσα, υπό την αιγίδα του "Foundation of the Museum for the Macedonian struggle". Αναλύονται θέματα όπως ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας, το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας στην κλασική και ελληνιστική αρχαιότητα. Καταγράφονται οι αντιλήψεις του όρου κατά την μέση και στην ύστερη βυζαντινή εποχή. Αναλύονται επίσης οι μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για τη Μακεδονία στο έργο Ελλήνων διανοούμενων του Διαφωτισμού. Καταγράφονται τα γεγονότα της δεκαετίας που ακολούθησε το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου ως μία από τις αλλεπάλληλες, βίαιες μεταβολές ανθρώπινες απώλειες και τα κύματα των μεταβιβάσεων πληθυσμού.

Μία εξαιρετική συλλογή μελετών, διαφωτιστική και πολύπλευρη, για ένα θέμα που δεν έχει πάψει να προκαλεί προβληματισμό τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή των Βαλκανίων.

Contains the Texts:
- Evangelos Livieratos, "On the Cartographic Placement of the Toponym "Macedonia"
- M. B. Hatzopoulos, "Perception of the self and the other; the case of Macedon"
- Ioannis Xydopoulos, "Macedonians and Southern Greeks: Sameness and otherness from the Classical Period to the Roman Conquest"
- Elias Koulakiotis, "Approaching cultural identities in the Roman World: Alexander the Great and the other Macedonian Kings in the literary sources"
- Angeliki Delikari, "Macedonia ΄s image and the meaning of "Macedonian-Ness" among Balkan Slavs in the Byzantine Period"
- Basil C. Gounaris, "Greeks views of Macedonia: From the enlightenment to the First World War"
- Konstantinos Katsanos, "Macedonia of the Serbs, 1870-1941: from old Serbia to Southern Serbia"
- Vemund Aarbakke, "Who can mend a broken heart?" Macedonia΄s place in modern Bulgarian History"
- Iakovos D. Michailidis, "What "Macedonia for the Macedonians"? Politics and history in Yugoslav Macedonija"
- Iakovos D. Michailidis, "Identities, diplomacy, political and military correlations: the case of Slav-Speakers in Greece (1919-1949)"
- Ioannis Manos, "On being Macedonian: Social and cultural constructions of identity in Greek Macedonia"
- Stavroula Mavrogeni, "Macedonian Sarissa and Albanian Eagle: Fyrom΄s new school textbooks"
- Vlasis Vlasidis, "History in mission command: The Macedonian Question and the Internet, 1990-2007"
- Anastasios Tamis, "Macedonian organizations, the Macedonian Issue and Greek Foreign Policy in the diaspora"
- Nikos Zaikos, "The onomastics of States in International Law: the case of the Former Yugoslav Republic of Macedonia"
- Faidon I. Kozyris, ""Macedonia" and related terms in international commerce"


Σημείωση: Co-publication: "Foundation of the Museum for the Macedonian Struggle". 1η έκδοση στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2008.

24χ17 εκ., 382 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 327.495 049 6 (Ελλάς - Σχέσεις - Βαλκανική χερσόνησος), 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία), 305.8 (Μειονότητες)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Επιμελητής) , Ευάγγελος Κωφός (Επιμελητής) , Βλάσης Βλασίδης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-458-272-3
ISBN (10ψήφιο): 960-458-272-0
Βάρος: 0.83 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
38.36
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

34.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

O Βασίλης Γούναρης έχει πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη νεώτερη Ιστορία από το Α.Π.Θ. και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας νεοτέρων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Επίσης διευθύνει το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγών στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας των μελετών "Steam over Macedonia: Socio-Economic change and the railway factor" (Boulder, 1993) και "Στις όχθες του Υδραγόρα: οικογένεια, οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι, 1897-1911" (Αθήνα, 1999), που αμφότερες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τελευταία του εργασία είναι το βιβλίο "Τα Βαλκάνια των Ελλήνων: Από το Διαφωτισμό έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", (Θεσσαλονίκη, 2007). Είναι επίσης επιμελητής των τόμων "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997) και "Ο φόρος του αίματος: εκτελέσεις, βία και ασιτία στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής" (Θεσσαλονίκη, 2001).

Ο Κωνσταντίνος Κατσάνος είναι ιστορικός και διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ο Ηλίας Κουλακιώτης είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι καθηγητής στο Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνικής Χαρτοθήκης (1997-2006).

Ο Ιωάννης Μάνος είναι Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου, στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).

Ο Αναστάσιος Μ. Τάμης δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης και ανακηρύχθηκε ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης. Το έργο του σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής γλώσσας και την ιστορία του Ελληνισμού σε Ωκεανία και Βόρειο και Νότιο Αμερική περιλαμβάνει το δίτομο έργο της Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας, την πρώτη συγκριτική μελέτη της ελληνικής μετανάστευσης σε Αυστραλία και Καναδά (με την Έφη Γκαβάκη), την ιστορία των Ελλήνων της Καμπέρας, τη δίγλωσση έκδοση της ιστορίας του Ελληνισμού της Αυστραλίας, τη χρηστική μελέτη για την ελληνική εποίκιση στην Αυστραλία, τη μετανάστευση και εποίκιση του Μακεδονικού Ελληνισμού, την κατάσταση της Ελληνικής γλώσσας σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (με τον S. Gauntlett), την ελληνική εθνόλεκτο, την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λπ. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από ελλαδικά και ξένα πανεπιστήμια και από άλλους φορείς.

Χατζόπουλος, Μιλτιάδης Β.
O Μιλτιάδης Χατζόπουλος (γενν. 1944) είναι ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Inscriptions en Belles Letters), διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εκδόσει είκοσι τόμους επιγραφικών συλλογών έργων, καθώς και άνω των εκατό μικρότερων επιστημονικών συμβολών. Τελευταίο βιβλίο του: "La Macedoine: Geographie historique, langue, cultes et croyances, institutions" (H Μακεδονία: Ιστορική γεωγραφία, γλώσσα, λατρείες και δοξασίες, θεσμοί. Εκδόσεις De Boccard, Παρίσι 2006). Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το "Εν μέρει ελληνίζων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.