Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο καπιταλισμός, οι εργαζόμενοι και η προστασία της φύσης

Ο καπιταλισμός, οι εργαζόμενοι και η προστασία της φύσης
Τα κείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο αυτό παρουσιάζουν από μαρξιστική οπτική γωνία τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη φύση. Μας προκαλούν να δούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ιστορικά αλλά και πρακτικά, ως θέματα άρρηκτα δεμένα με τους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής και των συνθηκών εργασίας των εκμεταλλευόμενων παραγωγών.Η συλλογή περιλαμβάνει το κείμενο του Φρίντριχ Ένγκελς "Ο ρόλος της εργασίας στον εξανθρωπισμό του πιθήκου".

Συμπληρώνεται με το κείμενο "Ο εμπρηστής της σαβάνας και των δασών μας είναι ο ιμπεριαλισμός" του Τομάς Σανκαρά, ηγέτη της λαϊκής επανάστασης στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Δυτικής Αφρικής, από το 1983 μέχρι τη δολοφονία του το 1987. Ο Σανκαρά εξηγεί πώς στη χώρα του αγωνίστηκαν, με την κινητοποίηση της μεγάλης πλειονότητας, ενάντια στην καταστροφική επέκταση της Ερήμου Σαχέλ που είχε ξεκινήσει μέσα από τις εκμεταλλευτικές πρακτικές των Γάλλων αποικιοκρατών.

"Ο μετασχηματισμός της φύσης από την εργασία είναι η πηγή κάθε πλούτου και πολιτισμού. Η παραγωγικότητα της κοινωνικής εργασίας, μέσα από την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους κόπους και τους κινδύνους της δουλειάς. Έχει τη δυνατότητα να διαφυλάξει και να βελτιώσει το φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο στον καπιταλισμό, το τελευταίο εκμεταλλευτικό ιδιοκτησιακό σύστημα που θα γνωρίσει η ανθρωπότητα, οι απελευθερωτικές αυτές δυνατότητες μετατρέπονται στο αντίθετό τους. Η εργασία θέτει σε κίνδυνο και τη φύση και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι κόποι του εργαζόμενου καταλήγουν τελικά να επιτείνουν τους κινδύνους για την ίδια του τη ζωή και για τη σωματική του ακεραιότητα, να μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα και να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Η απειλή αυτή θα υπάρχει έως ότου να ξεριζωθεί ο ίδιος ο καπιταλισμός".

Στιβ Κλαρκ

156 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 335.4 (Μαρξισμός)
ISBN: 978-960-98194-3-5
ISBN (10ψήφιο): 960-98194-3-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
8.52
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Τζακ Μπαρνς είναι εθνικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Engels, Friedrich, 1820-1895
Ο Φρειδερίκος Έγκελς (Friedrich Engels) γεννήθηκε το 1820, γόνος ενός επιτυχημένου Γερμανού βιομηχάνου. Σε ηλικία 24 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας σε ένα εργαστήριο βάμβακος. Ο νεαρός Φρειδερίκος συγκλονίστηκε από τη φτώχια της πόλης και ξεκίνησε τη συγγραφή μιας έκθεσης η οποία δημοσιεύτηκε ως "Η κατάσταση των εργατικών τάξεων στην Αγγλία" - "Condition of the working classes in England" (1844). Λίγο αργότερα, στη Γαλλία, ο Έγκελς συναντά τον Μαρξ και εφεξής συνδέονται με μια εγκάρδια φιλία. Συμμερίστηκε της απόψεις του Μαρξ σχετικά με τον καπιταλισμό και είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να γράφει λόγους που επρόκειτο να απαγγελθούν στο ευρύ πλήθος. Ο Έγκελς έπειτα ακολούθησε τον Μαρξ στο Βέλγιο, αφού οι Πρωσικές αρχές πίεσαν τη Γαλλία να εξορίσουν τον δεύτερο. Το Βέλγιο τότε αποτελούσε μια χώρα όπου υπήρχε περισσότερη ελευθερία έκφρασης συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το 1846 δημιούργησαν την "Κομμουνιστική επιτροπή ανταπόκρισης" ("Communist correspondence committee") με σκοπό να συνενώσουν τους σοσιαλιστές ηγέτες που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Οι σοσιαλιστές στην Αγγλία, επηρεασμένοι από αυτή την έντονη κινητικότητα αποφάσισαν να διαμορφώσουν ένα νέο οργανισμό, την "Κομμουνιστική Συνομοσπονδία" ("Communist League"). Σκοπός αυτής της οργάνωσης ήταν η "ανατροπή της αστικής τάξης, η επικράτηση του προλεταριάτου, η απεμπόληση της παλαιάς καπιταλιστικής κοινωνίας που βασίζεται σε ταξικούς ανταγωνισμούς και η εγκαθίδρυση μιας νέας αταξικής κοινωνίας όπου δε θα υπάρχει προσωπική ιδιοκτησία". Ο Έγκελς αργότερα επέστρεψε στη Γερμανία για λόγους οικονομικούς και εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του. Έτσι εξασφάλισε εισόδημα και για τον Καρλ Μαρξ. Οι δυο φίλοι κράτησαν στενή επαφή για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Εποικοινωνούσαν ταχυδρομικά κατά μέσο όρο με ένα γράμμα κάθε δυο μέρες. Μετά το θάνατο του Μαρξ το Μάρτη του 1883, ο Έγκελς αφιέρωσε τη ζωή του στην έκδοση και τη μετάφραση των έργων του Μαρξ μέχρι το θάνατό του στα 1895. Φυσικό επόμενο των ριζοσπαστικών θέσεων που πρέσβευε είναι η δημιουργία αντιλόγων και εξίσου ριζικών διαφωνιών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι παρολαυτά φανερή η συμβολή του στην ανανέωση και δημιουργία νεότερων φιλοσοφικών ιδεών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.