Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Έφοδος από αέρος
(Ο αεραποβατικός πόλεμος στην Ελλάδα & Κύπρο: Ισθμός Κορίνθου-Κρήτη-Γοργοπόταμος-Αιγαίο-Κιόνελι-Αγύρτα-Α/Δ Λευκωσάις)

Έφοδος από αέρος
Η Γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν οι πρώτοι στόχοι σε προτίμηση των Γερμανών για κατάληψή τους με την από αέρος έφοδο στρατευμάτων. Αλλά και οι Βρετανοί για την ανατίναξη της πολυσυζητημένης γέφυρας του Γοργοποτάμου, έριξαν αλεξιπτωτιστές με τη βοήθεια ελλήνων ανταρτών. Χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1974, κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και οι δύο πλευρές, για να πετύχουν τους στόχους τους, χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα τμήματα.
Η ιδέα, της απo αέρος εφόδου στρατευμάτων, άρχισε να εμφανίζεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη ρίψη ολιγομελών ομάδων αλεξιπτωτιστών στα εχθρικά μετόπισθεν, με σκοπό να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή να εκτελέσουν δολιοφθορές. Στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με εξελιγμένες πλέον τις από αέρος επιδρομές, με σύγχρονα αεροπλάνα και υποστηρικτικό υλικό, οι αεραποβατικές επιχειρήσεις δίνουν άλλη διάσταση στη μορφή του πολέμου, γίνονται όπλο ουσιαστικής επίθεσης, που θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά και στον ελληνικό χώρο.

Ένα αναλυτικό πόνημα με λεπτομέρειες που θα φωτίσει πολλές πτυχές των σημαντικών μαχών στην Ελλάδα και Κύπρο που ξεκίνησαν από αέρος.

21χ14 εκ., 217 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 355.033 (Ιστορία, Στρατιωτική), 355.02 (Πόλεμος), 387.7 (Αεροπορία)
ISBN: 978-960-6815-30-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6815-30-7
Βάρος: 0.334 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
17.16
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αραμπατζής, Γεώργιος Δ.
Ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Αραμπατζής γεννήθηκε στο Οφρύνιο Καβάλας το1942. Το 1966 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ως ανθυπολοχαγός πεζικού. Το 1969 τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις, όπου και υπηρέτησε επί εικοσιένα χρόνια, από τα οποία τα δέκα σε μονάδες αλεξιπτωτιστών. Υπήρξε διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), διοικητής του 505 Τάγματος Πεζοναυτών και, τέλος, διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Το Μάρτιο του 1994 προήχθη στο βαθμό του ταξιάρχου και τοποθετήθηκε στην ΙΧ μεραρχία πεζικού ως υποδιοικητής. Φοίτησε σ΄ όλα τα σχολεία επιμόρφωσης του όπλου του και των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Άμυνας, από τις οποίες αποφοίτησε με άριστα. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος και της τιμής, του Ταξιάρχη του Τάγματος και της Τιμής, το Μετάλλιο υπηρεσιών αξιωματικού επιτελούς Β΄ τάξεως και τα Μετάλλια Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ τάξεως. Με τις ετήσιες κρίσεις του Μαρτίου του 1996 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστρατήγου ως "ευδοκίμως τερματίσας την υπηρεσία του". Το 2004, μετά από αναφορά του στο Γενικό Επιτελείο Στρατού επανακρίθηκε και προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.