Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ανάπτυξη των Βαλκανίων
Συγγραφέας:   Γιώργος Πετράκος


Η ανάπτυξη των Βαλκανίων
Στην αλλαγή του αιώνα και της χιλιετίας, τα Βαλκάνια δεν έχουν και πολλά πράγματα για τα οποία να πανηγυρίσουν. Αν εξαιρέσει κανείς την Ελλάδα, στις υπόλοιπες χώρες η τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια περιπέτεια και στην χειρότερη ένας εφιάλτης. Περνώντας από το γκρίζο παρελθόν της ψυχροπολεμικής περιόδου και των περιορισμένων προσδοκιών, στην χαμένη - για πολλούς καταστροφική - δεκαετία του 1990 και στην αβεβαιότητα του μέλλοντος, κυριαρχεί η αίσθηση της απογοήτευσης και μια σωρεία ερωτηματικών. Κάποια από αυτά αφορούν την πορεία και τις επιδόσεις των οικονομιών, που επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο ευημερίας των κατοίκων και τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών.

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τα βασικά οικονομικά, δημογραφικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των Βαλκανικών χωρών σε μετάβαση, να εξηγήσει - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη συνολικά απογοητευτική πορεία αυτών των χωρών και να προτείνει τις βασικές αρχές ενός σχεδίου ανάπτυξης με αποδέκτες τόσο τις ίδιες τις χώρες, όσο και την διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βιβλίο αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για την ανάπτυξη των Βαλκανίων έχει εκ των πραγμάτων ξεκινήσει σε πολλά επίπεδα. Κάτω από την πίεση κυρίως των προβλημάτων που δημιούργησε ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο κι η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί επεξεργάζονται σχέδια που διαφέρουν ως προς το ύψος, το εύρος, την γεωγραφική κάλυψη και τη διάρκεια. Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι αφενός επίκαιρο, καθώς εξετάζει ένα σημαντικό πρόβλημα που θα μας απασχολεί για αρκετό διάστημα, αφετέρου διαχρονικό, καθώς ξεφεύγει από τον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας και παρέχει πληροφορίες και στοιχεία για την κατανόηση των βασικών παραμέτρων του προβλήματος. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε τρία ειδικά και ένα γενικό κοινό: Κατ΄ αρχήν απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα: σε πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με κάποιες από τις πτυχές του αναπτυξιακού προβλήματος στα Βαλκάνια. Δεύτερον, απευθύνεται στους επιστήμονες και μελετητές του ιδιωτικού τομέα που, πέρα από την τρέχουσα ενημέρωση, χρειάζονται μια πιο σαφή εικόνα των βασικών χαρακτηριστικών των Βαλκανικών οικονομιών, προκειμένου να εκτελέσουν ειδικές μελέτες, να αξιολογήσουν προγράμματα ή και να παρέχουν επιχειρηματικές ή επενδυτικές συμβουλές. Τρίτον, απευθύνεται στα στελέχη του Δημόσιου τομέα που συμμετέχουν στη διαμόρφωση και την εφαρμογή των επιμέρους πολιτικών που αφορούν τις διεθνείς ή διμερείς σχέσεις της χώρας (ή της ΕΕ) με τις υπόλοιπες Βαλκανικές, σε σημαντικούς τομείς. Τέλος, απευθύνεται στον πολίτη που προβληματίζεται και επιδιώκει πληρέστερη ενημέρωση για τα σημαντικά ζητήματα που τον αφορούν.

24χ17 εκ., 509 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Βόλος
Ταξινόμιση DDC: 327.496 (Βαλκανική Χερσόνησος - Σχέσεις - Ευρωπαϊκή Ένωση)
ISBN: 978-960-8029-09-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8029-09-0
Βάρος: 1.059 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πετράκος, Γιώργος
Ο Γιώργος Πετράκος γεννήθηκε το 1960 στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Ιστιαία Ευβοίας και την Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των πόλεων, τις περιφερειακές ανισότητες, την περιφερειακή πολιτική, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Ζει από το 1989 στο Βόλο και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.