Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Offer
Ο συλλογικός αυτός τόμος εξετάζει την ελληνική μεταναστευτική εμπειρία τόσο στο εθνικό της πλαίσιο όσο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Οι συγγραφείς προσφέρουν μια συνολική επισκόπηση του φαινομένου της μετανάστευσης, παρουσιάζοντας τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των μεταναστών, την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και τη γενικότερη κοινωνικοπολιτική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια ελληνική μεταναστευτική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής.
Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αποτελεί ένα πλήρες και έγκυρο εγχειρίδιο για φοιτητές και πανεπιστημιακούς ερευνητές, αλλά και χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους και επαγγελματίες, καθώς και για κάθε αναγνώστη που χρειάζεται μια επίκαιρη και ευσύνοπτη ανάλυση του μεταναστευτικού φαινομένου στη χώρα μας.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Άννα Τριανταφυλλίδου: "Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Εμπειρικό πλαίσιο και θεωρητικές προσεγγίσεις"
- Άννα Τριανταφυλλίδου: "Διαστάσεις και χαρακτηστικά της μετανάστευσης προς την Ελλάδα"
- Άννα Τριανταφυλλίδου: "Είκοσι χρόνια ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής"
- Άννα Τριανταφυλλίδου και Ρουμπίνη Γρώπα: "Ένταξη των μεταναστών στη δημόσια και πολιτική ζωή της Ελλάδας"
- Θάνος Μαρούκης: "Αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα: Ζητήματα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης"
- Daria Lararescu: "Ρουμανική μετανάστευση στην Ελλάδα: Άτυπα μεταναστευτικά δίκτυα πριν και μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση"
- Marina Nikolova: "Οι Βούλγαροι στην Ελλάδα: Φάσεις και τάσεις"
- Μιχαέλα - Άνθια Μαρούφωφ: "Οι Πολωνοί μετανάστες στην Ελλάδα"
- Marina Nikolova και Μιχαέλα - Άνθια Μαρούφωφ: "Γεωργιανοί και Ουκρανοί μετανάστες στην Ελλάδα"
- Daria Lazarescu και Francesca Broersma: "Νέες μεταναστευτικές διαδρομές: Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί στην Ελλάδα"
- Άννα Τριανταφυλλίδου: "Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική στον 21ο αιώνα: προβλήματα και προκλήσεις"

24χ17 εκ., 480 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 304.82 (Μετανάστευση)
Άλλα πρόσωπα: Άννα Τριανταφυλλίδου (Επιμελητής) , Θάνος Μαρούκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-679-4
ISBN (10ψήφιο): 960-218-679-8
Βάρος: 0.814 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
37.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Daria Lazarescu σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε το 2004. Έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης" στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006). Από το 2008 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην οικιακή εργασία και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της εργασίας στην σταδιοδρομία των Ρουμάνων μεταναστών/μεταναστριών που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαρισμού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με τίτλο: "Ρουμάνικη μετανάστευση στην Ελλάδα: Άτυπα μεταναστευτικά δίκτυα πριν και μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και "Νέες μεταναστευτικές διαδρομές: Πακιστανοί και Μπανγκλαντεσιανοί στην Ελλάδα" (με την Francesca Broersma) στο Α. Τριανταφυλλίδου - Θ. Μαρούκης (επιμ.), "Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα" (Κριτική, Αθήνα 2010).

Η Ρουμπίνη Γρώπα είναι λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Research Fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα και συγγραφέας.

Ο Θάνος Μαρούκης είναι κοινωνιολόγος. Αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο) (2002) εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα εθνικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Το 2007 ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή του εξετάζει τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία. Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η μετανάστευση, η μεταναστευτική πολιτική και η αγορά εργασίας. Εργάζεται ως ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ). Οι θεματικές με τις οποίες έχει ασχοληθεί σε αυτό το πλαίσιο αφορούν την οικονομική μετανάστευση από τα Βαλκάνια προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανεπίσημη μετανάστευση.

Η Άννα Τριανταφυλλίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Senior Research Fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στην Αθήνα και συγγραφέας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.