Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ακαρολογία
Συγγραφέας:   Δ. Σ. Κωβαίος


Ακαρολογία
Το βιβλίο "Ακαρολογία" καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης του ομώνυμου μαθήματος που διδάσκεται στους τεταρτοετείς φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια δύο άλλων ομώνυμων συγγραμμάτων που είχαν εκδοθεί τα έτη 1996 και 2001 από την Υπηρεσία Δημοσιευμάτων του ΑΠΘ και περιλαμβάνει επί πλέον στοιχεία βιολογίας και καταπολέμησης ακάρεων. Σκοπός του βιβλίου είναι να καλύψει κατά το δυνατόν το επιστημονικό αντικείμενο της Ακαρολογίας και να ενημερώσει τον ΄Ελληνα φοιτητή, αλλά και όσους ασχολούνται με την Φυτοπροστασία, για τον τρόπο ζωής, τη μορφολογία, τη συμπεριφορά, τις ζημίες που προκαλούν σε φυτά, αποθηκευμένα προϊόντα, άλλα ζώα καθώς για το πώς καταπολεμούνται τα ακάρεα.
Τα πρώτα 10 κεφάλαια του βιβλίου περιέχουν στοιχεία μορφολογίας, ανάπτυξης, συμπεριφοράς, χημικής και βιολογικής καταπολέμησης ακάρεων. Τα υπόλοιπα 17 κεφάλαια αναφέρονται σε είδη φυτοφάγων, αρπακτικών, αιμοβόρων εκτοπαρασίτων και σαπροφάγων ακάρεων. Τα είδη ακάρεων αναφέρονται κατά οικογένεια και για την κατανόηση της μορφής τους δίνονται οι εικόνες τους, που έχουν ληφθεί από ξενόγλωσσα συγγράμματα και έχουν κατάλληλα τροποποιηθεί. Δίνονται επίσης φωτογραφίες ατόμων διαφορετικών ακάρεων και ζημιών που προκαλούν στα φυτά και έχουν ληφθεί κατά το πλείστον από τον συγγραφέα.
Η ύλη έχει αντληθεί κυρίως από ξενόγλωσσα βιβλία και σχετικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, όπου μπορεί να προσφύγει ο αναγνώστης για περισσότερες λεπτομέρειες. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε η ύλη του βιβλίου να περιλαμβάνει γνώσεις που θα είναι χρήσιμες στον αναγνώστη για την κατανόηση της βιολογίας, των συνηθειών και της καταπολέμησης διαφορετικών ειδών ακάρεων. Ο συγγραφέας θα εκτιμήσει ιδιαίτερα υποδείξεις λαθών ώστε να διορθωθούν σε μελλοντική έκδοση.
Ευχαριστώ θερμά τον ομότιμο καθηγητή της Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας του ΑΠΘ κ. Μ.Ε. Τζανακάκη, που βοήθησε με την παροχή χρήσιμης βιβλιογραφίας και σχολίων στη βελτίωση ορισμένων κειμένων του βιβλίου. Ευχαριστώ επίσης τους συνεργάτες μου κ. Γεώργιο Μπρούφα, Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Δρα Μαρία Παππά, που με τις καθημερινές συζητήσεις και προβληματισμούς σε θέματα Ακαρολογίας συνέβαλαν στη βελτίωση του κειμένου. Ευχαριστώ όλους εκείνους τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής που κατά καιρούς παρακολούθησαν τις παραδόσεις των μαθημάτων και με τις ερωτήσεις και απορίες τους συνέβαλαν στην αναζήτηση της σχετικής γνώσης και τη βελτίωση της ύλης του βιβλίου. Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς το τμήμα γραφιστικής του εκδοτικού οίκου "ΑγροΤύπος" που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο, επεξεργάσθηκε το κείμενο και τις εικόνες και έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την καλαίσθητη παρουσίαση της έκδοσης.
Ευχαριστώ επίσης τη σύζυγό μου κ. Ελένη Κοιλιαράκη, Γεωπόνο, που διάβασε τα κείμενα και έκανε χρήσιμες διορθώσεις. Το βιβλίο αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα παιδιά μου, τη Γλυκερία, τον Στέφανο και την Τάνια, που με το χαμόγελο και τις γκρίνιες τους, αποτελούν δύναμη ζωής.

Θεσσαλονίκη, Δημήτριος Κωβαίος
Μάιος 2010

24χ17 εκ., 224 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 632 (Φυτά - Ασθένειες - Προστασία), 630.07 (Γεωπονία - Σπουδή και διδασκαλία)
ISBN: 978-960-7667-39-7
ISBN (10ψήφιο): 960-7667-39-5
Βάρος: 0.477 κιλά
Εκδότης: ΑγροΤύπος ΑΕ
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
35.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.