Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αναγνωστικό αρχαίων ελληνικών μαθηματικών

Αναγνωστικό αρχαίων ελληνικών μαθηματικών
Το "Αναγνωστικό Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" αποσκοπεί αφ΄ ενός μεν σε μια προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέσα από τα αρχαιοελληνικά μαθηματικά έργα και αφετέρου σε μια πρώτη γνωριμία, μη ειδικών αναγνωστών, με εργασίες 18 έγκριτων μαθηματικών της Αρχαίας Ελλάδας. Το βιβλίο περιέχει 15 ομάδες κειμένων και ένα παράρτημα.

Κάθε ομάδα περιέχει κείμενα από ορισμούς, αξιώματα και προτάσεις (με απόδειξη ή χωρίς απόδειξη) από έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών. Περιέχονται κείμενα από τα επόμενα έργα:
- Ευκλείδου: "Στοιχεία"
- Ευκλείδου: "Δεδομένα"
- Σερήνου: "Περί κυλίνδρου τομής"
- Σερήνου: "Περί κώνου τομής"
- Υψικλέους: "Στοιχείων βιβλίον ιδ΄"
- Πάππου: "Μαθηματική Συναγωγή"
- Θεοδοσίου: "Σφαιρικά"
- Ευδήμου: "Γεωμετρική Ιστορία"
- Απολλωνίου: "Κωνικά"
- Αρχιμήδους: "Περί σφαίρας και κυλίνδρου"
- Αρχιμήδους: "Κύκλου Μέτρησις"
- Διοφάντου: "Αριθμητικά"

Περιέχονται επίσης κείμενα από χαμένα έργα των μαθηματικών Ιπποκράτους του Χίου, Βρύσωνος, Θεαιτήτου, Μεναίχμου, Ζηνοδώρου, Ερυκίνου και Αντιφώντος. Περιέχονται τέλος κείμενα από σχόλια ανωνύμων σχολιαστών στα "στοιχεία" του Ευκλείδου και ειδικότερα στις προτάσεις που αναφέρονται στη χρυσή τομή.

Ο αντικειμενικός σκοπός του βιβλίου είναι η παρουσίαση του αρχαίου κειμένου και η απόδοση του στη νεοελληνική. Για το λόγο αυτό αποφύγαμε τους εκτενείς μαθηματικούς σχολιασμούς και επεξηγήσεις.

Το παράρτημα περιέχει 10 αρχαιοελληνικά ανέκδοτα (ευτραπελίας) τα οποία αναφέρονται στους ασχολούμενους με τα μαθηματικά (δασκάλους και μαθητές). [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα του Ευάγγελου Σπανδάγου)


Σημείωση: Πρόλογος: Γιώργος Αναστασίου. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφρασή του στα νεά ελληνικά.

21χ14 εκ., 158 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510.38 (Μαθηματικά, Αρχαία ελληνικά)
Άλλα πρόσωπα: Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Μεταφραστής) , Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-8333-32-1
ISBN (10ψήφιο): 960-8333-32-6
Βάρος: 0.254 κιλά
Εκδότης: Αίθρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
13.59
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Απολλώνιος, ο τρίτος μεγαλύτερος γεωμέτρης της αρχαιότητας μετά τον Ευκλείδη και τον Αρχιμήδη, γεννήθηκε στην Πέργη της Παμφυλίας της Μικράς Ασίας περί το 246 π.Χ. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή του, όπως ότι σπούδασε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια και ότι επισκέφθηκε την Πέργαμο, όπου γνωρίστηκε με τον βασιλιά της πόλης Άτταλο Α΄ και τον φιλόσοφο Εύδημο τον Ρόδιο, μαθητή του Αριστοτέλη. Απέκτησε μεγάλη φήμη μεταξύ των συγχρόνων του και προσέλαβε τον χαρακτηρισμό "μέγας γεωμέτρης". Πέθανε περί το 170 π.Χ.

Αρχιμήδης
Ο Αρχιμήδης γεννήθηκε στις Συρακούσες στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα και πέθανε εκεί το 212 π.Χ., κατά την άλωση της πόλης από τον Ρωμαίο Μάρκελλο. Στη σφαγή που ακολούθησε, ένας στρατιώτης σκότωσε τον Αρχιμήδη που ήταν απασχολημένος με τη λύση ενός προβλήματος. Το έργο του έχει θεμελιώδη σημασία για την επιστήμη των μαθηματικών και τη μηχανική. Μολονότι το όνομά του συνδέθηκε με πρακτικές εφαρμογές, ο ίδιος, πιστός στο καθαρό ερευνητικό πνεύμα, διακήρυττε την υπεροχή της θεωρητικής έρευνας. Από τα συγγράμματά του σώζονται περίπου τα μισά, μερικά από αυτά μόνο στην αραβική.

Ο μαθηματικός Διόφαντος ο Αλεξανδρινός άκμασε περί τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, όπου πέθανε, σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν γι΄ αυτόν, σε προχωρημένη ηλικία. Στο σύγγραμμά του "Αριθμητικά" περιέλαβε την ελληνική άλγεβρα. Από τα δεκατρία βιβλία του συγγράμματός του σώθηκαν τα δέκα, έξι σε ελληνικά χειρόγραφα και τέσσερα σε αραβική μετάφραση που έκανε πιθανότατα Έλληνας μελετητής. Άλλα συγγράμματά του, όπως τα "Μοριακά" και τα "Πορίσματα", δεν έχουν σωθεί. Η σημασία του έργου του ήταν μεγάλη για την εποχή του, ενώ σπουδαία κρίνεται η συμβολή του στην εξέλιξη της νεότερης μαθηματικής επιστήμης.

Αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και γεωμέτρης (470-400 π.Χ.), ο οποίος ασχολήθηκε με διάσημα προβλήματα όπως ο διπλασιασμός του κύβου και ο τετραγωνισμός του κύκλου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.