Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Απαγορευμένη αναλογία και επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου
(Μια συμβολή στη μεθοδολογία του ποινικού δικαίου)

Απαγορευμένη αναλογία και επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου
Στην μελέτη του ο συγγραφέας πραγματεύεται με συστηματικό τρόπο και για πρώτη φορά στην ελληνική νομική βιβλιογραφία από το 1937, ένα από τα δυσχερέστερα ζητήματα της μεθοδολογίας του ποινικού δικαίου: Την διάκριση της απαγορευμένης αναλογίας από την επιτρεπτή ερμηνεία των ποινικών διατάξεων.
Προς τον σκοπό αυτόν, αξιοποιούνται τα εργαλεία της αυστηρής δογματικής ανάλυσης των κανόνων δικαίου των ά. 7 παρ. 1 Σ. και 1 ΠΚ, της κριτικής παράθεσης και ανάπτυξης πολυάριθμων επιστημονικών απόψεων στην ηπειρωτική μεθοδολογία του δικαίου (με συχνές αναφορές στην αγγλοσαξονική συζήτηση) και της εφαρμογής της γλωσσαναλυτικής-φιλοσοφικής μεθόδου προσέγγισης ζητημάτων της νομικής ερμηνευτικής (αξιοποίηση της θεωρίας των ομιλιακών ενεργημάτων - speech acts). Η τελική θέση του συγγραφέα έγκειται στην αντικατάσταση του εννοιολογικού ζεύγους "απαγορευμένη αναλογία-επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου" από το ζεύγος "αποτυχημένη συγκεκριμενοποίηση - επιτυχημένη συγκεκριμενοποίηση του ποινικού δικαίου".
Η μελέτη υποβλήθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ενδιαφέρει κάθε ασχολούμενο με την θεωρία της ποινικής δογματικής, το δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων, την μεθοδολογία και φιλοσοφία του δικαίου και την αναλυτική φιλοσοφία. Χρήσιμη είναι και για τον νομικό της πράξης και ιδίως τον εφαρμοστή του ποινικού δικαίου, που ενδιαφέρεται για εμβάθυνση στην μεθοδολογία.

628 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 345 (Ποινικό δίκαιο), 340.01 (Δίκαιο - Φιλοσοφία και θεωρία )
ISBN: 978-960-15-2333-0
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2333-2
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
66.24
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

59.62
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσίνας, Κωνσταντίνος Π.
Ο Κωνσταντίνος Π. Τσίνας (γενν. 1978) αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Νομικής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Τομέας Ανθρωπιστικών Επιστημών και Δικαίου). Το 2009 αναγορεύτηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την εργασία του "Απαγορευμένη αναλογία & επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου - Μια συμβολή στην μεθοδολογία του ποινικού δικαίου" (εκδ. Αντ. Σάκκουλα). Τον Δεκέμβριο του 2010 τιμήθηκε για την μελέτη του "Δίκαιο & Λογική" από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο "Ιπποκράτους Καραβία", κατόπιν συμμετοχής σε διαγωνισμό. Εργάστηκε επί τριετία ως ωρομίσθιος μεταπτυχιακός συνεργάτης στον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.