Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου
Συγγραφέας:   Κώστας Αδαμάκης


Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου
Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Κτισμένα τα περισσότερα στο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες του τεχνικού πολιτισμού της περιοχής, ο οποίος δημιούργησε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις-λιμάνια του ελληνικού χώρου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αρχικά, περιγράφονται, αναλύονται και ερμηνεύονται οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε η βιομηχανία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε με την παρακμή των δραστηριοτήτων στα χωριά του Πηλίου. Μετά το 1881, χρονιά προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, ξεκίνησε το "βιομηχανικό φαινόμενο" στην περιοχή. Οι πρώτοι επιχειρηματίες-βιομήχανοι ήταν πηλιορείτες μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους επενδύοντας κεφάλαια σε νέες δραστηριότητες. Τομείς που κατεξοχήν αναπτύχθηκαν ήταν η υφαντουργία, η σιδηρουργία, ο κλάδος τροφίμων και ποτών, η επεξεργασία καπνού, η βυρσοδεψία.

Εν συνεχεία, παρουσιάζονται 53 εργοστάσια της περιοχής, με όλα τα στοιχεία που κρίθηκε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη συνολική εικόνα-ταυτότητα της βιομηχανίας.

Το αρχειακό ιστορικό υλικό, η φωτογραφική, η αρχιτεκτονική και κατασκευαστική τεκμηρίωση, οι πρωτογενείς αποτυπώσεις, οι συνεντεύξεις με απογόνους των βιομηχάνων που αποτελούν καρπό πολυετούς έρευνας (1985-2005), ελπίζουμε να συμβάλουν στην καλύτερη γνώση του τεχνικού μας πολιτισμού και να δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης από επιστήμονες και ερευνητές.

28χ21 εκ., 187 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 720.495 (Αρχιτεκτονική, Ελληνική), 670.495 (Βιομηχανία - Ελλάς), 938.931 (Βόλος - Ιστορία)
ISBN: 978-960-244-138-1
ISBN (10ψήφιο): 960-244-138-0
Βάρος: 0.717 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.97
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.