Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κατεβαίνοντας το ποτάμι
(Λογοτεχνικές μεταπλάσεις)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Η. Ρεντίφης


Offer
Τα εν λόγω κείμενα είναι πυκνώσεις από επιρροές της φύσης, της ζωής, της πράξης, της κοινωνίας, της πολιτείας, της επιστήμης, της θρησκείας, της τέχνης και της ιστορίας, από επιδράσεις που ασκήθηκαν στον γράφοντα από τις συνακόλουθες με αυτούς τους τομείς της οντολογίας και της γνωσιολογίας παραγωγικές πρακτικές, όπως είναι τα ταξίδια, οι διανθρώπινες σχέσεις και τα διαβάσματα, καθώς και από πρωτεϊσμούς, ονειρικές προεκτάσεις, που αποτελούν το λογοτεχνικό πλήρωμα της ελικωνιάδας προαίρεσης και συνιστούν με τον εξωπραγματικό τους χαρακτήρα, κατ΄ αποκλειστικότητα, τη μυθολογία των περιεχομένων. Με λίγα λόγια, το παρόν βιβλίο είναι το σώμα από τα αποστάγματα που γέννησαν ο βιωματικός και διαλεκτικός τρόπος ετασμού της φύσης, της ζωής και του πολιτισμού και η ευδώρα ανάγκη μεταποίησης του αποθησαυρισμένου πλούτου σε ιστουργήματα. Έτσι, μπορεί να ερμηνευτεί με πειστικότητα η κίνηση, που είναι το κύριο γνώρισμα των κειμένων και που ως χρόνος, ως τέταρτη διάσταση, στην οποία εντάσσονται και συλλειτουργούν και οι άλλες τρεις διαστάσεις του στερεομετρικού κόσμου, καλύπτει αυξητικά τον αχανή χώρο και προσδιορίζει συμβατικά τα μεγέθη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Είναι γνωστό ότι η εποχή, στην οποία ζούμε, είναι χρησιμοθηρική, και οι άνθρωποι στρέφουν τα ενδιαφέροντά τους σε ό,τι είναι άμεσα ή βραχυπρόθεσμα χρήσιμο στη ζωή τους. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση και με αυτή την τακτική καταβάλλεται χωρίς αμφιβολία πρώτιστα προσπάθεια για αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητας, αλλά παράλληλα και βεβαιότατα διαπιστώνεται ανεπίσχετη η ροπή προς εκμετάλλευση των ευκαιριών για προσωπικό όφελος, γεγονός που συνεπάγεται τη σύγχρονη κακοδαιμονία με όλα τα παρεπόμενά της. Ένα από αυτά τα παρεπόμενα είναι και η αδιαφορία των σημερινών ανθρώπων -και αναφερόμαστε στον κανόνα, όχι και στις εξαιρέσεις- προς τις λειτουργίες της ψυχής και του πνεύματος και συγκεκριμένα προς την πεζογραφία και την ποίηση.

21χ14 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 080 (Δοκίμια)
ISBN: 978-960-446-127-1
ISBN (10ψήφιο): 960-446-127-3
Βάρος: 0.469 κιλά
Εκδότης: Γκοβόστης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
20.29
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

0 Δημήτρης Ρεντίφης γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές για την αρχαία ελληνική τραγωδία στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα της διδακτορικής του διατριβής: "Η οργή στην αρχαία ελληνική τραγωδία". Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και σκηνοθέτησε σε σχολεία της χώρας, με συμμετοχή σε ρόλους, ως ηθοποιών, μαθητών και καθηγητών τις τραγωδίες του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος και Ηλέκτρα, του Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις. Δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα ποικίλα κείμενα, άρθρα, δοκίμια, μελέτες, διηγήματα, πεζογραφήματα. Παρακολουθεί με βαθύ σκεπτικισμό την επικαιρότητα και προβληματίζεται με αγωνία για τους κλυδωνισμούς στο σημερινό κόσμο. Οι αντιδράσεις του, οι καταφυγές του, σαν για αγώνα και αντίσταση, για διαφωτισμό και αγρυπνία από τη μαθητεία του, είναι η παρακολούθηση κινηματογραφικών και Βεατρικών έργων, η μελέτη της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, οι περιπλανήσεις στα ηχοχρώματα της μουσικής και οι αποδράσεις στις υποσχέσεις της φύσης. Πιστεύει αμετακίνητα στον άνθρωπο και στη ζωή με την αξία τους, με το ανακρεόντειο, το αριστοτελικό και το πλατωνικό φωτογόνο νόημά τους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.