Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης
Συγγραφέας:   Μαριάνθη Παλάζη


Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης
Το βιβλίο της κυρίας Μαριάνθης Παλάζη "Ένα όνομα, δύο τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης" παρακολουθεί την ιστορία ενός προσφυγικού οικισμού στην Ελλάδα. Η διαδρομή των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στο Μπαχτσέ Τσιφλίκι της Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του ελληνισμού, από τις προγονικές εστίες στα εδάφη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η συγγραφέας επικεντρώνει τη μελέτη της στο νέο τόπο εγκατάστασης, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν όχι αυτόνομα, ως νοσταλγική αναπόληση, αλλά στο πλαίσιο της νέας κοινότητας ως κληρονομιά και ιστορική συνέχεια. Έτσι, οι αναφορές στο παρελθόν, μέσα από έθιμα, τελετές και γιορτές αποκτούν νόημα για το ρόλο τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στην αίσθηση ενότητας των κατοίκων του χωριού. Η κυρία Παλάζη ακολουθεί επιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση του υλικού, συνδυάζοντας ποικίλες μεθόδους, από την ιστορία και την ανθρωπολογία έως τη λαογραφία και την εθνολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αξιοποίηση του μνημονικού υλικού μέσα από προφορικές μαρτυρίες, που χρωματίζουν τα γεγονότα με την ιδιαίτερη προσωπική οπτική της αφήγησης. Κυρίως, όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται η βιωματική σχέση και η αγάπη της συγγραφέως για το γενέθλιο τόπο της, που τροφοδοτούν το κείμενο με πλούτο ιδεών, εικόνων και συναισθημάτων.

Το βιβλίο εντάσσεται στις εκδόσεις του ΙΜΕ που αφορούν την ιστορία προσφυγικών οικισμών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια του έργου που ξεκίνησε με τον τόμο "Πέρα από την Καταστροφή. Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου".

240 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.945 (Θεσσαλονίκη - Ιστορία), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς)
ISBN: 978-960-7957-61-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7957-61-Χ
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
17.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.