Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αντώνης Μπριλλάκης: Διαδρομές και αναζητήσεις της Αριστεράς μετά τον εμφύλιο
(Επιλογή κειμένων, βιογραφικό σχεδίασμα)
Συγγραφέας:   Αντώνης Μπριλλάκης


Offer
Το τέλος του εμφυλίου πολέμου βρήκε την οργανωμένη εγχώρια Αριστερά απολύτως εξουθενωμένη και τον λαό της αποκλεισμένο, επιτηρούμενο και διωκόμενο. Στις σκέψεις και τις συμπεριφορές των νικητών κυριαρχούσε η επιθυμία του κοινωνικού και πολιτικού εξοβελισμού μιας ενοχλητικής Αριστεράς, η οποία ανδρώθηκε τη δεκαετία του ΄40 και με το χειραφετητικό της πρόταγμα διατάραξε τις ισορροπίες του παρελθόντος.

Η γρήγορη ανασύνταξη της Αριστεράς, κάτω από αυτές τις άκρως αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσε ένα μοναδικό, σε διεθνές επίπεδο, επίτευγμα, συλλογικό έργο χιλιάδων αγωνιστών, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών. Ιδιαίτερη πρωταγωνιστική θέση μεταξύ αυτών κατέχει ο Αντώνης Μπριλλάκης, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με την ταραγμένη ιστορία της Αριστεράς, τις καλές και μελανές της στιγμές, τις αντιφάσεις, τις συγκρούσεις, τις νίκες και τις ήττες της.

Η παρούσα έκδοση βασίζεται στο αρχείο του Αντώνη Μπριλλάκη που απόκειται ταξινομημένο στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής ιστορίας (ΑΣΚΙ). Αποτελείται από δύο διακριτές ενότητες. Η πρώτη περιέχει ένα σχεδίασμα βιογραφίας και σημειώματα που γράφτηκαν για τον πολιτικό βίο του Αντώνη Μπριλλάκη, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει κείμενα που συνέταξε ο ίδιος. Πρόκειται για αδημοσίευτα και δημοσιευμένα άρθρα, κείμενα ομιλιών, πολιτικών αναλύσεων και παρεμβάσεων σε θέματα επικαιρότητας από τη νεανική αντιστασιακή του δράση και την ΕΠΟΝ, από την εποχή της ΕΔΑ, από τη δράση του Πατριωτικού Μετώπου (ΠΑΜ) κατά τα χρόνια της δικτατορίας, καθώς και αποτυπώσεις της πολιτικής του δράσης από τη Μεταπολίτευση μέχρι τον θάνατό του το 1994. Η κατάταξή τους είναι χρονολογική και θεματική, ενώ η επιλογή τους υπακούει σε δύο βασικά κριτήρια: στην παρουσίαση της πολιτικής σκέψης του προσώπου αλλά και στην ανάδειξη ενός αριστερού προβληματισμού σε σημαντικές στιγμές της μακράς αυτής ιστορικής περιόδου.

21χ14 εκ., 349 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Δοκίμιο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 324.209 2 (Πολιτικοί), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Ηλίας Νικολακόπουλος (Επιμελητής) , Ευδοκία Ολυμπίτου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-14-2068-4
ISBN (10ψήφιο): 960-14-2068-1
Βάρος: 0.504 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
17.32
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αντώνης Μπριλλάκης (Χανιά, 1924 - Αθήνα, 1994) ήταν πολιτικός της αριστεράς. Εξελέγη οκτώ φορές βουλευτής. Πριν από τη δικτατορία, εξελέγη έξι φορές βουλευτής της ΕΔΑ (1951, 1956, 1958, 1961, 1963, 1964). Μετά τη δικτατορία, εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικού και την Ενωμένη Αριστερά (1987-1989) και με το ΠΑΣΟΚ (Νοέμβριος 1989-1990). Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, το Φεβρουάριο του 1968, πήρε το μέρος των λεγόμενων ανανεωτικών δυνάμεων και υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της συγκρότησης του ΚΚΕ εσωτερικού. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Η Αυγή" (1977-1978). Έγραψε το βιβλίο "Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα: ιστορική διαδρομή, κρίση, προοπτικές", που εκδόθηκε το 1980 από τις εκδόσεις Εξάντας. Μετά το θανατό του, το αρχείο του παραχωρήθηκε απο την οικογένειά του στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Από την επιμέλειά του προέκυψε η έκδοση ενός τόμου με απάνθισμα κειμένων του (Λιβάνης, 2010, σε επιμ. Εύης Ολυμπίτου και Ηλία Νικολακόπουλου)

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.